Avrupa’da satılan en pahalı tabloyu yapan Gustav Klimt kimdir?

Avrupa’da satılan en pahalı tabloyu yapan Gustav Klimt kimdir?
1918'de öldüğünde Gustav Klimt'in şövalesine bırakılan Yelpazeli Kadın, 85.3 milyon sterline satılarak Avrupa'da müzayedede satılan en pahalı tablo oldu. Peki onu bir başyapıt yapan nedir? Tablonun ressamı Klimt kidir?

Avusturya’lı sembolist ressam Klimt modern sanatın altın varak kaplı tuvallerine sahipti. Önce grip olan ve sonrasında bu hastalığın zatürreye dönüşmesi sonucu vefat eden Klimt şövalesinde Klimt's Lady with a Fan adlı tabloyu bıraktı. Bu tablo Avrupa’da 85.3 milyon Sterline satılarak en değerli tablo haline geldi.

On yıl öncesinin daha iyi bilinen başyapıtlarından doku ve ton bakımından tamamen farklı olan, zarif ve büyüleyici Dame mit Fächer (Yelpazeli Kadın), (1917-18) başka bir dünyadan koparılmış gibi görünüyor ve dünyayı kasıp kavuran grip salgınının kurbanı olmasaydı Klimt'in hayal gücünün nereye doğru gittiğine işaret ediyor.

İÇ İÇE VE KARIŞIK FIRÇA DARBELERİ

İç içe geçmiş desenler ve birbirine karışmış ritimlerin fırça darbeleriyle birleşmiş Yelpazeli Kadın, solumuzdaki çok uzaklara göz ucuyla bakarak önümüzde durup düşüncelere dalmış genç bir kadını yakalıyor. Kimliği bilinmiyor. Kadının büyüsüne kapılmasında bizi büyüleyen şey, onu bu başka yerde çekici bir şekilde stilize edilmiş halde sabitleyen desen, pigment ve dokuların dikkatle koreografiye tabi tutulmuş çatışmasıdır.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.