Mahir Elvan: Trabzon'da tiyatro ile ilk kez tanışan ilçeler oldu

Mahir Elvan: Trabzon'da tiyatro ile ilk kez tanışan ilçeler oldu
Devlet Tiyatrosu oyuncusu ve Trabzon Oda Tiyatrosu kurucusu Mahir Elvan, sanat yaşamına dair açıklamalarda bulunurken hayallerini ve hedeflerini de anlattı.

Devlet Tiyatrosu oyuncusu ve Trabzon Oda Tiyatrosu kurucusu Mahir Elvan, sanat yaşamına dair açıklamalarda bulunurken hayallerini ve hedeflerini de anlattı. Elvan; “Trabzon Oda Tiyatrosu Derneği kurduk ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile projeler ürettik. Bu projeler ile 10 ilçeye gittik. İlk kez tiyatroyla buluşan ilçelerimiz oldu” dedi.

Sanat hayatını doğduğu ve büyüdüğü Trabzon’da yürüten ve tiyatrolarda sahneye çıkan oyuncu Mahir Elvan, şehirdeki yapı nedeniyle Trabzonspor ve turizmin ön planda olduğunu söyledi. Elvan tiyatro konusunda da halkın ilgisinin giderek arttığını ifade ederek hem kendisi hem de toplum hakkında detaylara değindi.

Herkesin bir tiyatro hikayesi vardır. Sizin hikayesi nedir?

Lise son sınıfta tiyatro maceram başladı. Okul oyunu için seçme yapılıyordu. Katıldım ve seçildim. Ama Tiyatro disiplinini henüz bilmediğim için, provaları aksatıyordum. En sonunda yönetmenlik yapan öğretmenim beni oyun kadrosundan çıkartmıştı. Bende hırs yaptım. Gençlik Merkezine başvurdum. “Kadıncıklar” oyununa beni dahil ettiler. Yönetmen Osman Bey, o oyunda yeteneğimi fark edip bu işin okulunu okumamı tavsiye etti. Beni bir sanat merkezinde ki tiyatro kursuna yönlendirdi. Orda Tiyatro eğitimini de dönemin Devlet Tiyatrosu Müdürü Fatih Bey veriyordu. Hazırlık sürecince bana tiyatroyu anlatan, tanıtan ve beni geliştiren isim oldu. Bir iki yıl hazırlandıktan sonra Erzurum’da Atatürk Üniversitesini Oyunculuk Bölümünü kazandım.

Elinizde sihirli bir değnek olsaydı ne yapmak isterdiniz?

Sanatsal anlamda isteyip de başaramadığım şey olmadı. Yaptığım hatalardan da, başarılardan da memnun olduğum için sihirli değnek ihtiyacı duymuyorum.

23omh32b32.webp

Trabzon Devlet Tiyatrosu'nda çalışıyorsunuz. Kaç yıldır görev alıyorsunuz?

Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun kapıları bana 2014 yılında Rulet oyununda staj yaparak açıldı diyebilirim. 2015 yılında üniversiteden mezun olup direk mezun sanatçı statüsünden yevmiye usulü çalışmaya başladım. 9 sezondur aktif olarak çalışan bir oyuncuyum. 20. oyunumla bu sezona merhaba dedim. “Yalancı” adlı oyunumuz ile Devlet Tiyatroları’nda ikinci çinkoyu yaptım diyebilirim.

“Ufukta yeni oyun, yeni projeler var mı?”

Bu soruya 3 aşamada yanıt verebilirim. Oynadığım oyun var, yazdığım oyun var ve yöneteceğim oyun var. Hepsi farklı platformlarda çünkü. Trabzon Dt’de “Yalancı” adlı oyunda rol alıyorum, AB CultureCıvıc projesine kabul edilen “İçimde Sanat Var” tiyatro projemizde Genel Sanat Yönetmenliği yapıyorum ve de Sevgi Yolu, Kral ve Mutsuz Prenses adlı oyunları yazdım. Yazdığım bu çocuk oyunları da aktif olarak şehrimizde oynanmaktadır.

Trabzonlusunuz ve Trabzonlular sizi yakından tanıyor. Mahir Elvan kimdir?

Ortaokul ve Lise yıllarında Trabzon Devlet Tiyatrosunda tiyatro izleyerek yetişmiş, Lise son sınıfta tiyatroya adım atmış, Atapark mahallesinde büyümüş biriyim. İçlerinden biriyim. Avrasya Üniversitesinde, Trabzon Büyükşehir Belediyesinde, Halk Eğitim Merkezinde ve Bakanlık projeleriyle sürekli olarak şehrimize ve seyircilerimize hizmet ettim, etmeye de devam eden biriyim.

23mk4h324we.webp

Türkiye’de sanat yapmak ve sanatçı olmak nasıl bir duygu?

Trabzon’da sanat yapmak ve sanatçı olmak şeklinde cevap vermek istiyorum. Trabzon’da yaşayan insanlarımızın genelde ilgilendiği iki konu vardır. Trabzonspor ve turizm. Özel tiyatro gruplarının sayısı fazladır ama oynadıkları seyirci sayısı çok azdır. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin bir tiyatrosu yoktu, tiyatro kurulmasına yardımcı oldum. Ücretsiz eğitimler ve söyleşiler ile destek verdim. Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun da kemik bir izleyici kitlesi vardı. Her kesimden insanı gerek sözlü olarak, gerekse sosyal medya platformlarında oynanan oyunlara yönlendirdim. Biletler alıp birçok seyirciye hediye ettim. İlk kez tiyatro izleyenler oldu. “Tiyatro iyileştirir ve Birleştirir” sloganı ile açtığım sanat merkezi ve yaptığım Bakanlık projeleriyle her kesime hitap etmeye çalıştım. Bu felsefeyle; Hastane koridorlarında ücretsiz olarak tedavi gören miniklere, çocuk oyunları oynadık. Trabzon Oda Tiyatrosu Derneği kurduk ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile projeler ürettik. Bu projeler ile 10 ilçeye gittik. İlk kez tiyatroyla buluşan ilçelerimiz oldu. Bürokrasimize önem verdim. Yaptığım tüm projelere bürokratlarımızı davet ettim. Sağ olsunlar yoğun ilgi ve destek gösterdiler. Gençleri ve çocukları tiyatroyla buluşturmaya ve onları sanatla yetiştirmeye çalıştım. Bu kapsamda yüzlerce öğrenciye Tiyatro Eğitimleri verdim. Futbol ve turizm imajını kıramasam bile, yanlarına tTiyatroyu yaklaştırdım diyebilirim.

Tiyatro sizin için ne ifade ediyor?

Tiyatro sanatların sanatıdır. Perde açıldığı an büyülü dünya başlar. Her rolü canlandırma şansınız vardır. Onlarca kılığa girebilirsiniz. Dilediğiniz mesajları, dilediğiniz kişilere oyunlar aracılığıyla kolaylıkla iletebilirsiniz. Kısacası; İnsanı, İnsana, İnsanla, İnsanca anlatma sanatıdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.