Tünel çalışmasında 2 bin yıllık yerleşim alanı tespit edildi

Tünel çalışmasında 2 bin yıllık yerleşim alanı tespit edildi
Denizli'nin Pamukkale ilçesinde devam eden Honaz Tüneli çalışmalarında 2 bin yıllık arkeolojik yerleşim alanı bulundu. Bölge, 'Hamambaşı Arkeolojik Yerleşim Alanı' olarak tescil edildi.

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde inşası devam eden Honaz Tüneli'nin kazı çalışmaları esnasında, tünelin bağlantı yolu üzerinde arkeolojik yerleşim alanı tespit edildi. Bunun üzerine başlatılan incelemeyle bölgede, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, 77 adet kazı açma çalışması yaptı.

Yapılan kazı açma çalışmaları sonucunda iki bin yıllık olduğu belirlenen evlerin yanı sıra, tekstil üretim atölyesi, değirmen ve hububat saklama depoları da tespit edildi. Kazı çalışmalarında bulunan yerleşim yerinin kuzeyinde içinde seramik ürün satışı yapılan dükkanların yer aldığı, büyük boyutlu taş döşemeli bir sokak da bulunurken, bölgede Helenistik Dönem ile Roma ve Bizans İmparatorluğu’nda aktif bir yaşam olduğu ancak 7'ci yüzyılın sonlarına doğru depremler nedeniyle bittiği tespit edildi.

Bölge, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı ile 'Hamambaşı Arkeolojik Yerleşim Alanı' olarak tescil edildi.

Denizli Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol, Denizli'nin zenginliğine vurgu yaparak, Geçmişi M.Ö. 1’ci yüzyıla dayanan bir yerleşim yeri daha ortaya çıktı. Honaz Tüneli inşası sırasında bölgede buluntular ortaya çıkınca, yol yapım çalışması durdu. Bölgede yetkililer tarafından inceleme yapıldı. Kazılar sonucu 2 bin yıllık eser bulundu. Müze Müdürlüğü görevlilerimiz tarihi eserleri teslim aldı. Bölge korumaya alındı. Yolun yapımı için alternatif güzergahlar belirlendi. Honaz Tüneli'nin bağlantı yolu, farklı bir güzergaha kaydırılacak" dedi.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.