1 milyona daire, 34 bin liraya oda!

1 milyona daire, 34 bin liraya oda!
Fahiş kiraların önüne geçmek için çıkarılan yasayı kimse takmıyor. İstanbul’da kiralık daire fiyatları milyonu geçti.

İstanbul’un en lüks AVM’sinde 520 metrekare lüks dairenin aylık kirası 1 milyon 100 bin lira. Nişantaşı’nda 270 metrekare eşyalı lüks dairenin fiyatı 540 bin lira olarak belirlendi. Yine Şişli’de 20 metrekarelik oda içerisindeki iki yatağın aylık kirası 34 bin lira. Kira artışlarında bunlar yaşanırken, geçim derdine düşen emekliler de odalarını kiralamaya başladı.

Yüksek enflasyon, dolar kurundaki artış nedeniyle fahiş kiralardan doları adliyelerde dosya patlaması yaşanıyor. Kira tahliye davalarındaki artış geçen yıla oranla yüzde 110 artmış durumda. Tahliye davalarındaki en yakın duruşma tarihi ise 10 aydan başlıyor. Durum böyle olunca 1 Eylül itibarıyla ev sahibiyle kiracısı arasında yaşanan kira kavgası önce arabuluculara gidecek. İstanbul’da semtine, manzarasına göre kiralık daire ve oda fiyatları her geçen gün katlanarak yükseliyor.

Yarım milyona daire!

İstanbul’un en lüks villa sitelerinde aylık kiralar bir milyonu geçmiş durumda. Semtine, konumuna ve binanın durumuna göre kiralar her geçen gün katlanarak yükseliyor. İstanbul Zorlu Center’de 520 metrekare lüks dairenin aylık kirası 1 milyon 100 bin liraya çıktı. 335 bin lira depozitosu olan lüks dairenin aylık apartman gideri yüz bin lira civarında. Şişli’nin en nezih semtlerinden Nişantaşı’nda 270 metrekare eşyalı dairenin fiyatı 540 bin lira olarak belirlendi. Yine Şişli merkezde 18 metrekarelik oda içerisinde konulan iki yatak 34 bin liraya kiralanıyor.

Emekliler kiralıyor!

Geçim derdine düşen emekli ev sahipleri kendilerine ek gelir sağlamak için odalarını kiralıyorlar. İstanbul Kocamustafapaşa’da 3 artı 1 evde yalnız başına yaşayan emekli bir kadın odasının birini 8 bin liraya kiraya veriyor. Bu fiyata faturalar da dahil değil. İlan açıklamasında ise şu ifadelere yer verilmiş: “Kocamustafapaşa'da 3+1 evimde yalnız yaşayan bir bayanım. Evim merkezi bir konumdadır. Hastane, toplu taşıma gibi yerlere yürüme mesafesindedir. 1 odamı bayan bir öğrenciye kiraya vermek üzere ayırdım. Temiz, düzenli, güvenilir, iyi kalpli bir hanım kız arıyorum. Belirtilen tutarın içerisinde yalnızca oda vardır. Faturalar dahil değildir ortak ödenecektir.”

Herkes ek gelir peşinde!

Küçükçekmece’de gayrimenkul alım/satım işi yapan Yurdaer Yurtsever, büyük evde oturan emeklilerin ek gelir için odalarından birini kiraya verdiklerini söyledi. Yurtsever, “İstanbul’da bir veya iki emekli maaşıyla geçinmek neredeyse imkansız hale geldi. İstanbul genelinde yeni bir akım başladı. Kiracılar, kiraya ortak olması için odalarından birini kiraya veriyordu. Şimdi bunu emekliler yapıyor. Özellikle büyük dairelerde oturan emekliler odalarını kiraya veriyor. Her ilçede bu tarz ilanlara rastlamak mümkün. Okulların açılmasıyla birlikte bu tarz ilanlarda artış oldu. Odalarını kiralayanlar da zaten öğrenci tercih ediyorlar” diye konuştu.

6 AYDA 47 BİN DAVA!

Yıllık kira tahliye davalarındaki dosya sayısı 100 bini geçmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl 22 bin kira tahliye davası açılırken, bu yıl sadece altı ayda bu rakam 47 bini buldu. Yıl sonu itibarıyla dosya sayısının 100 bini geçmesi bekleniyor. Bu davalardaki en erken mahkeme günü 10 ay sonraya veriliyor. Adliyeler kira tahliye davaları yüzünden işlerini yapamaz hale geldi. Adalet Bakanlığı, mahkemelerin yükünü hafifletmek için yeni kararlar aldı. Bundan böyle kira tahliye davaları da mahkemeden önce arabuluculara gidecek. Arabulucular 1 eylül itibariyle dosya almaya başladılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum