Anahtarınıza sahip çıkın!

Anahtarınıza sahip çıkın!
Bakırköy Belediyesi’nin mayıs ayı son toplantısında 2021 yılı kesin hesabı görüşüldü. AK Parti ve MHP ‘Hayır’ oyu verdiği kesin hesap, CHP’nin oylarıyla kabul edildi. Bakırköy'ün başarısız bir belediye yönetiminde olduğunu ifade eden AK Parti Grubu, “Belediyenin anahtarını bize verin, 20 yılda yapamadığınızı 2 yılda yapalım” dedi, CHP’de “Siz kendi anahtarınıza sahip çıkın” yanıtını verdi

Bakırköy Belediyesi’nin mayı son toplantısında, 2021 yılı kesin hesabı görüşüldü. AK Parti adına söz alan Grup Sözcüsü Halit Cebeci, performans ve değerlendirme toplantısında da söylediği gibi, belediyenin gerçekleşen gider bütçesinin 359 milyon olduğunu bu bütçenin 279 milyonun personel, 10 milyonunun da faiz gideri olduğunu söyleyerek, yaklaşık 50 milyonu ile belediyecilik hizmetlerinin Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yapıldığını tekrarladı.
 

359 milyon lira nerede?
Geçtiğimiz ay yapılan Faaliyet Raporu görüşmelerinde hedeflenenler ve gerçekleşme oranlarıyla ilgili konuşan Cebeci, kent bütünlüğünün sağlanması, yeşil alanların oluşturulması, parke, taş beton, parklara kauçuk zemin döşenmesi, yeni park açma, kadın danışma merkezi, kitap okuma yarışması, meslek kursları açma, tiyatroda temsil, huzur evinde yapılması planlanan etkinlikler, asker ailesine yardım, ramazan kolisi ve iftar yemeği gibi yapılması planlanan ve hedeflenen sayıların gerçekleşme oranlarının sıfır olduğunu hatırlatarak, bunları tekraralamaktaki amacının da hem vatandaşların bilmesi hem de tavsiyeleriyle katkı sunmak olduğunu söyledi. Halit Cebeci, “Peki bu 359 milyon lira nerede? Bu para nereye ödendi? Hedeflenen şeylerin gerçekleşme oranı sıfır” dedi.
 

Kira geliri 9 milyon lira
İnsan Kaynakları, Yazı İşleri, Teftiş Kurulu, Hukuk İşleri, Kültür Müdürlüğü, Temizlik İşeri, Zabıta, Mali Hizmetler, İmar ve Şehircilik, Park Bahçeler, Tiyatro, Destek Hizmetler gibi müdürlük bütçelelerinin çoğunluğunun personel gideri olarak görüldüğünü ifade eden Cebeci, Bakırköy Belediyesi’nin bir yıl boyunca kira gelirlerinden elde ettiği tutarın ise “9 Milyon” olduğunu söyledi. Cebeci, kira gelirlerinin bu denli düşük olmasının sebebini “Ecrimisil usulu ile ihalelerin sürekli ötelenmesi ve yapılmaması” olarak açıkladı.
 

Merkezden 112 milyon lira geldi
Beğenmedikleri merkezi idareden Bakırköy Belediyesi’ne bu yıl 112 milyon 195 lira para geldiğini de aktaran Halit Cebeci, park, bahçe, oyun alanı gibi belediye hizmetleri konusunda hedeflenenlerin gerçekleşme oranının sıfır olduğunu söyledi. Sokak ve caddelerin hizmet alamadığını, park ve bahçelerdeki otların insan boyuna ulaştığını, 115 parkı olan Bakırköy’de ki yüksek sayının çoğunluğunu Ataköy’deki binaların bahçesindeki alanlar olduğunu, hepsinin de içler acısı durumda olduğunu söyleyerek konuşmasını sürdüren Cebeci, Bakırköy Belediyesinin sürdürülebilir belediyecilik anlayışından uzak olduğunu, yakında borçlarını ödeyemeyecek duruma geleceğini, sadece merkezi hükümetten gelen parayla belediyeyi döndürmenin imkanı olmadığını belirterek, belediyenin gelir getirici çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti. Bayram sonrası trafiğe kapatılacağı söylenen ancak henüz bir çalışmanın yapıldığı gözlenmeyen İstanbul Caddesi ilgili de konuşan Cebeci, “Caddeyi trafiğe kapatmak bir kısmı sevindirebilir ama cadde üstündeki esnafı sıkıntıya sokar. Bize gelen şikayetler var. Bununla ilgili esnaf imza topluyor” dedi.
 

Geçmişi konuşursunuz
Konula ilgili eleştirilere cevap vermek için kürsüye gelen Başkan Yardımcısı ve CHP’li Meclis Üyesi Taşkın Toprak ise Cebeci’nin yaptığı konuşmanın geçtiğimiz ayda kaldığını söyleyerek, “Gelecekle ilgili söyleyecek lafı olamayanlar, geçmişi konuşur” diyerek, tartışmanın seyrini değiştirdi. Vergi tahsilatlarının arttığını, teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinde yüzde 58 azalma olduğunu, azalma nedeninin de Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile kiracılardan ödeme alınmaması olduğunu belirten Toprak, personel giderlerinin yüzde 13, mal ve hizmet alımı adı altındaki personel giderlerinin de yüzde 32 oranında artış sebebini ise, belediye şirketi ile yapılan KHK’lı işçilerin sözleşmelerinin tek bir müdürlük üzerinden görev dağılımı şeklinde yapılması olarak açıkladı. Diğer müdürlüklerindeki giderlerin, evrak, kullanılan araç, gereç, yakıt gideri ve bilgisayar yazılımları olduğunu ifade etti. Taşkın Toprak, birim müdürlükleriyle yaptıkları toplantıda, AK Partili Meclis Üyesi Servet Toroman’ın da bulunduğunu ve konuyla ilgili kendi gurubuna bilgi vermediğini, bunun da kendi aralarında bir iletişim eksikliği olduğunu vurguladı.
 

Cebeci'ye de görev düşüyor
Geçmişten kalan alacaklarıyla ilgili CNR Fuarı’nda zabıta kuvvetleriyle yaptıkları çalışmaları ve Cebeci’nin kendilerine yönelik yaptığı eleştirileri de hatırlatan Taşkın Toprak, vadesi geçmiş 140 milyon paranın alınması için AK Parti grubunun CNR ile konuşmasını, Cebeci'ye de bu konuyla ilgili görev düştüğünü söyledi.
 

Anahtarı bize verin
Vadesi geçen borçlarla ilgili kendisine görev veren Toprak’a, “Bakırköy Belediyesi’nin anahtarını bize verin, biz gerekeni yaparız” diye cevap veren Cebeci’ye, hitap eden Meclis Başkan Vekili Mahir Çelik, “Siz kendi anahtarınıza sahip çıkın” diye cevap verince, CHP’li Belediyenin 20 yılda yapamadığını 2 yılda düzelteceklerini söyleyen Halit Cebeci, “Park açıyorsunuz, sonra içine kafe açıyorsunuz, sonra da kiraya veriyorsunuz. Bakırköy’de işgal altında olmayan park bırakmadınız. İnsanların gidip oturacağı bir yer yapamadınız. Gelir getirici çalışmalar yapıyorsunuz ama bu gelirlerin nereye gittiğini bilmiyoruz” diyerek cevap verdi.
 

Gelen para lütuf değil
Merkezi Hükümetten gelen parayının da lütuf olmadığını ifade ederek konuşmasını sürdüren Taşkın Toprak, önceki yıllara paralel olarak bütçede tutarlı bir şekilde ilerlediklerini, mali disiplini sağladıklarını, geçtiğimiz yıl 5 lira olan mazotun bu gün 23 lira olduğunu, elektrik faturalarındaki artış oranını ve AK Partili bir çok belediyenin ek bütçe kullanmak zorunda kaldığını belirtti. Hedef tutturmadaki oranın düşük olmasının da pandemiden kaynaklandığını kaydeden Toprak’a, “10 senedir mi pandemi mi var” diyerek cevap veren Cebeci, “Hedefinizi her sene yüzde 50 oranında tutturuyorsunuz. Bütçeyi bilerek yüksek yapıyor, işçilik giderleri yasal sınırı geçmesin diye şişiriyorsunuz, gerçekleşme oranı da yüzde 50’de kalıyor” dedi.

 

HABER: SELVİ SARITAÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.