Bıçak kemiğe dayandı: Maaşlarımız kuşa döndü

Bıçak kemiğe dayandı: Maaşlarımız kuşa döndü
Türk-İş'e bağlı Türk Harb-İş Sendikası, Kartal Meydanı'nda yaptıkları basın açıklamasında; vergilerin yüzde 15'e sabitlenmesini ve maaşlara ek zam yapılmasını talep etti. İstanbul Şube Eğitim Sekreteri Mehmet Yüzügüzel , “Ücretlerin erimesi, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin inandırıcı olmaması nedeniyle buradayız. Bıçak kemiğe dayandı” dedi

Türk Harb-İş İstanbul Şubesi'nin çağrısıyla bir araya gelen kamu emekçileri artan zamlar karşısında açlık sınırında yaşam mücadelesi verdiklerini söyledi. Alanı dolduran emekçiler, “Kiralar ödenmez oldu”, “TÜİK sen hiç markete gittin mi?” “İşçiler burada Türk-İş nerede?” pankartlarıyla yürüdü.
Açıklamayı okuyan Şube Başkanı Murat Yalçınkaya, “Bilindiği gibi son dönemlerde artan enflasyon ile birlikte yaşanan ekonomik gelişmeler, her sabit gelirliyi olumsuz yönde etkilemiş, başta işçiler olmak üzere emeği ile geçinenleri sıkıntıya sokmuştur. Enflasyona karşı ücretlilere yönelik yapıldığı söylenen çalışmalar yetersiz kalmış maaşlarımız kuşa dönmüştür. Alım gücümüz her geçen gün azalmaya devam etmektedir" diye konuştu.


Gerçek bir zam istiyoruz

“Ücretlerimize enflasyon oranında yapılan artışlar zam değildir” diyen Yalçınkaya şöyle devam etti:
“Çarşıda pazarda yaşanan gerçek enflasyon ile örtüşmeyen verilere göre yapılan bu artışların emekçilere hiçbir faydası olmadığı gibi yaşanılan gelir kaybını gidermeye, alım gücünü artırmaya yetmemiştir. Yıllardır yapılan bu hilelerle sefalet oranlarında arttırılan maaşlarımızın açlık sınırı ile arasındaki makas neredeyse tamamen kapanmıştır. Biz alım gücünü yükseltecek, ekonomideki büyümeden çalışana pay verecek gerçek bir zam istiyoruz. Meseleleri halının altına süpürünce sorun çözülmüş olmuyor. Gerçekten suya yazılan vaatlerle karın doymuyor ve boş tencere kaynamıyor. Öte yandan tüm bunlar yetmezmiş gibi ücretliler üzerindeki gelir vergisi her geçen gün daha da yakıcı bir sorun haline gelmektedir. Zaten büyük bir problem olan bu durum enflasyon artışlarıyla iyiden iyiye kendisini göstermiştir. Mevcut durumdaki gelir vergisi tarifesinde, dilim tavan tabanlarında veya vergi oranlarında ek bütçeye paralel artış acilen yapılmalıdır. Gelir vergilerindeki artış enflasyonla birlikte oransal olarak artarak zaten ağır olan vergi yükü daha da ağırlaştırmaktadır, bu sorun mutlaka çözülmelidir” dedi.


Hükümete çağrı yaptı

Türk İş’e ve hükümete çağrı yapan Yalçınkaya, “Ülkemizin yaşadığı büyük kriz nedeni ile buradan öncelikle konfederasyonumuz Türk İş'e, sonra genel merkezimize çağrımız; sorunlarımızın çözüm noktasında hükümetle gerekli görüşmeleri yapmaları ve çözümsüzlük halinde tüm ülke genelinde bir eylem planı hazırlamalarıdır. Buradan hükümete çağrımız ise ivedilikle işçi maaşlarını gözden geçirmeleri ve gerçek enflasyon rakamlanın dikkate alındığı, kabul edilebilir bir oransal artış yapmalarıdır” diye konuştu.


TÜİK inandırıcı değil

Açıklama öncesi konuşan İstanbul Şube Eğitim Sekreteri Mehmet Yüzügüzel ise, “Ücretlerin erimesi, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin inandırıcı olmaması nedeniyle buradayız. Bıçak kemiğe dayandı. Türk-İş de buralarda olmalıydı. Ülke genelinde enflasyona karşı bir eylem kararı almalı. İsteriz ki Türk-İş işçinin yanında olsun her zaman. Geri planda duruşunun sebebini anlamakta güçlük çekiyoruz. Ancak biz işçilerin yanında olması, eylem havzası içinde buluşmasının baskısını yapacağız. Savunma sanayisi içinde harb işçisi elinden geleni yapıyor. Ancak ücretlerimiz geçinmemize yetmiyor. Geçinebileceğimiz bir ücret için de örgütlenmemiz gerekiyor. İşçilerin daha iyi şartlarda yaşaması, maddi zorluk çekmemesi için bugün burada birlikteyiz, burası bir kıvılcım olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 

ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.