Bir kapıda iki dilenci

Bir kapıda iki dilenci
İlçelerindeki yatırım projelerini parasızlıktan dolayı gerçekleştiremeyen belediye başkanlarının kapısını çaldığı  İller Bankası (İLBANK) “Bende de para yok” mesajını vermekle yetinmedi, "Sizde varsa bize verin" teklifini götürdü

Ekonomik krizin vurduğu kuruluşlardan birisi de İller Bankası oldu. Türkiye’deki tüm belediyelerin kredi taleplerini geri çeviren banka, çözümü, “Yerel Yönetimler Fonu” seçeneğinde arayacak. Belediyelere çağrıda bulunan İLBANK yetkilileri, miktarını ve vadesini kendilerinin belirleyeceği il ve ilçe belediyelerine, “Bir fon oluşturalım, tüm belediyeler bu fon sayesinde hem paralarını değerlendirsin, hem de yatırdıkları para oranında düşük faizli, uzun vadeli kredi çekebilsin” önerisini sundu. Belediyelerin, diğer bankalardan daha düşük faiz verecek olan İLBANK teklifine sıcak bakıp bakmayacağı ise uygulamada netleşecek.

Belediyelere yanaştı
Yerel seçimlere kısa bir süre kala yatırım projeleriyle seçmene mesaj vermek ve büyük projeleri gündeme düşürmek isteyen belediye başkanlarının hevesi kursaklarında kaldı. Belediye kasası boşalan belediye başkanlarının son çözüm adresi olan İller Bankası’nın ekonomik darboğaza düşmesi yerel yönetimleri zor durumda bıraktı. Parti ayrımı yapmaksızın hiçbir il ve ilçe belediyesine yatırım projeleri kapsamında nakit akışı sağlamayan İller Bankası, içinde bulunduğu ekonomik darboğazı açmak için de dirsek gösterdiği belediyelere yanaştı. Bankanın gündeme düşürdüğü “Yerel Yönetimler Fonu” projesiyle oluşturulacak havuzda belediyelerin yatıracağı paralar, yatırım kredisi talebinde bulunan beeldiyelere düşük faizle kullandırılacak. Belediyeler, fona yatırdıkları para miktarı kadar ayrıcalığa sahip olacak. Tıkanan sistemi bu şekilde açmaya çalışan İLBANK, ekonomik krizle birlikte gündeme düşürdüğü havuz modelinde, sisteme dahil olmayan belediyelerin ileriki dönemlerdeki kredi taleplerinin de sonuçsuz kalacağı mesajını da verdi.

Düşük faizli kredinin tadından yenmez
Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise projeye ihtiyatlı yaklaştı. "Bugüne kadar İller Bankası'ndan hiçbir fayda sağlayamadık" diyen İmamoğlu, "Bu projeden nasıl yararlanacağımız konusunda kuşkularımız var. Bize nasıl bir güvence verecekler?" diye sordu. Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe de projeyi memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Bu proje ilk olarak merhum Necmettin Erbakan Hoca tarafından dillendirildi. Yatırımın önünü açar. Para sıkıntısı çeken belediyelere ciddi kolaylıklar sağlar. Faizlerin yüksek olduğu günümüzde düşük faizli kredi tadından yenmez" açıklamasını yaptı.

Önce ben para yatırırım
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “İLBANK bankacılık yapmıyor, bankacılık yapsa ilk önce ben gider paramı yatırırım” diye konuştu. Aynı zamanda Türkiye Belediyeler Birliği’nde uzun yıllardır encümen üyeliği yapan Başkan Hasan Akgün, “Belediyeler, çalışanın mamaşını ödeyemez duruma geldi. Zaten Ekim ayında ne kadar belediye başkanı varsa “Para yok’ diye bas bas bağırır. Bizim kasamızda da para yok. Böyle giderse belediyeler çöpleri dahi toplayamaz duruma düşer” şeklindeki ifadeleriyle belediyelerin içinde bulunduğu mali durum hakkında ürkütücü boyuta varan sözler sarf etti. Başkan Akgün açıklamasının devamında, “Şayet devlet önünü açar ve İLBANK bankacılık yaparsa biz de belediye personellerin maaşlarının oradan ödenmesini sağlarız. 1398 belediye parasını İller     Bankası'na yatırırsa bu hem İLBANK için hem de belediyeler için kazanç sağlar” diyerek çözüm yolu gösterdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum