CHP'liler sessizliğe büründü: Yeşil alan ranta kurban gitti!

CHP'liler sessizliğe büründü: Yeşil alan ranta kurban gitti!
2012 yılında İBB'ye devredilen, 2013 yılında riskli alan ilan edilen, sonrasında inşaata açılan Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisi tartışılmaya devam ediyor.

2018 yılında İBB tarafından satışa çıkarılan araziye CHP'liler karşı çıkmış, dönemin İBB yönetimini kent suçu işlemekle suçlamıştı. Yönetimin CHP'ye geçmesinin ardından İBB, projede sahip olduğu payı, sessiz sedasız bir şekilde piyasa bedelinin yarısına yapım ihalesini kazanan firmaya sattı. Bu satışa ses çıkarmayan CHP'liler derin bir sessizliğe büründü.

RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ

ARDINDAN İMARA AÇILDI

31 bin 885 metrekare büyüklüğündeki Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisi Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İBB arasında yapılan protokolle 2012 yılında İBB'ye devredildi. 2013 yılında Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilen ve kentsel dönüşüm kapsamına sokulan arazi için Çevre Bakanlığı bir plan hazırladı. Ticaret ve hizmet alanı ilan edilen arazide 2.5'lik emsal ile yaklaşık 100 bin metrekarelik inşaat hakkı sağlandı. 4 Nisan 2018 tarihinde mevcut İBB yönetimi arazinin satışı için ihaleye çıktı. Aynı gün CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu önderliğinde partililer ve milletvekilleri tarafından düzenlenen eylemle ihale protesto edildi.

İBB PROJEDEKİ PAYLARINI 208 MİLYON EURO'YA SATTI

2018 yılında yapılan ihalede, ilgili arazi KİPTAŞ'a 2 milyar 666 milyon bedelle satıldı. KİPTAŞ, daha sonradan arazi üzerinde hayata geçirilecek projenin yapım işini Astaş ile Yapı & Yapı ortaklığına verdi. Arazinin imar planlarına açılan iptal davası 2019 yılında karar bağlandı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi planı iptal etti. Danıştay'a giden davada istinaf mahkemesinin kararı 1 Aralık 2021'de onandı ve imar planı iptal oldu. Danıştay'ın iptal kararından yaklaşık bir ay önce 8 Kasım 2021'de İBB, projede sahip olduğu payı, 2 milyar 80 milyon lira (208 milyon Euro) karşılığında Yapı ve Yapı’ya satmak üzere protokol imzaladı.

YÖNETİM DEĞİŞTİKTEN SONRA KİMSENİN AĞZINI BIÇAK AÇMADI

10 yılı aşkın süredir tartışılan Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisinin CHP'nin İBB'yi kazanmasının ardından CHP'liler tarafından unutulması dikkat çekti. İBB AK Parti yönetiminde iken, satışına ve planlarına karşı çıkan CHP'liler, 2019 yılından sonra sessizliğe büründü. Mevcut İBB yönetiminin projede sahip olduğu payı inşaatı yapan şirkete satması da ne İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu ne de diğer CHP'lileri rahatsız etti. Geçmişte arazinin satışını, 'kent suçu' olarak gören ve 'yargılanacaksınız' tehdidinde bulunan Kaftancıoğlu, CHP'li İBB yönetiminin bu satışına tek kelime tepki göstermedi.

İHALESİZ SATIŞ YAPILDI!

İBB'nin 2021 yılının sonunda paylarının tamamını satarak projeden çekilmesi büyük bir tarışma başlattı. 36 kat yüksekliğinde 3 gökdelenden oluşan projedeki paylarını 2 milyar 40 milyon liraya Yapı ve Yapı şirketine satan İBB, eleştirilerin hedefine oturdu. Sürecin kapalı kapılar arkasında yürütülmesi ve kamuoyundan gizlenmesi ayrı bir tartışma yarattı. Satışın ihale düzenlenmeden, rekabet ortamı yaratmadan, piyasa rayicinin oldukça altında bir değere ek protokol yoluyla yapılması tepkilere neden oldu.

SATIŞ İHALESİ BİR KENT SUÇUDUR!

Eski İBB yönetimi tarafından Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisinin satış kararına CHP Grubu ret oyu vermişti. İBB önünde milletvekilleriyle birlikte protestoda bulunan Canan Kaftancıoğlu, “CHP olarak o arazinin kent park yapılmasını önermiş ve yeşil alan olmasını istemiştik. Bugün o arazi yandaşlara peşkeş çekilmek üzere ihale ile satılacak. Satış ihalesi bir kent suçudur. İstanbulluların malı, her birimizin hakkı birilerinin rant hırsına kurban gitmek üzere. Devlet nüfusunu kullanarak belli çıkar çevresi için rant yaratmak başta olmak üzere işlediğiniz tüm kent suçları için yargılanacaksınız. İstanbul kalbine saplanan bu hançerleri söküp atacak. Herkesi bu satışa dur demeye davet ediyoruz. 2019’da bu yaptıklarınızın hesabını önce sandıkta sonra da yargıda vereceksiniz” açıklamasını yapmıştı.

EKREM HACIHASANOĞLU

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.