CHP'nin Esenyurt adayı Ahmet Özer: Paraşütle gelmedim

CHP'nin Esenyurt adayı Ahmet Özer: Paraşütle gelmedim
CHP Esenyurt Belediye başkan adayı Prof. Dr. Ahmet Özer basın mensuplarıyla buluştu. Kendisinin İstanbul ittifakı ve kent uzlaşısı adayı olduğunu belirten Özer, Esenyurt'a paraşütle gelmediğini belirtti.

BARIŞ KIŞ- CHP Esenyurt Belediye başkan adayı Prof. Dr. Ahmet Özer, Esenkent Hasırlı Restoran'da gazetecilerle bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP Esenyurt İlçe Başkanı Hüseyin Ergin, “Bugün ilçe adayımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Özer, basın mensupları ile buluşarak sizlerin sorularını yanıtlayacaktır. Hocamız Türkiye'nin çok tanınmış bir yüzüdür. Çok değerli bir hocadır. Böyle bir figürün Esenyurt'u tercih etmesi ve aday olması ilçemiz için de olumlu bir gelişmedir. Ben sizlerin huzurunda kendisine hayırlı olsun diyorum” dedi.

Esenyurt'a yabancı değilim

Ergin'den sonra söz alan Prof. Dr. Ahmet Özer, önemli açıklamarda bulundu. “Bu davetimize icabet ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” diyerek gazetecileri selamlayan Özer, “Ben Esenyurt'un yabancısı değilim. Bugün ilk defa sizinle buluşuyorum. Demokrasinin 3 temel gücü vardır. Yasama, yürütme ve yargı. 4'üncü güç ise basındır. Bana göre 5'inci güç de yerel yönetimlerdir. Bundan sonra çok sık görüşeceğiz. Ben yerel basını ulusal basından daha çok önemseyen biriyim” ifadelerini kullandı. Sosyoloji profesörü olduğunu dile getiren Özer, “Aynı zamanda yerel yönetimler uzmanıyım. Esenyurt'a gelişimin hikayesini anlatacağım. 'Bir akademisyen belediye başkanlığına neden soyundu' diye merak edebilirsiniz. Yerel yönetimler konusunda çok sayıda çalışmaya imza attım. Ben tarz olarak çalışkan bir insanım. Dünyanın birçok yerinde Uluslararası toplantılara katıldım. GAP Belediyeler Birliği'nin kurucu genel sekreterliğini yürüttüm. Mersin'de belediyeye başdanışmanlık yaptım. Ben başdanışman iken ekibimde yer alan arkadaşlar şu anda ilçe belediye başkan adayları. Beylikdüzü Belediyesi'nde Ekrem başkanla başlayan çalışmalarımız İBB Başkanlığı döneminde danışmanlığımla devam etti. Aynı zamanda İstanbul Deprem Üst Kurul üyesiyim. Birileri paraşütle Esenyurt'a geldiğimi söylüyor. Böyle bir şey yok. Dolayısıyla ben belediyeciliği bilen birisiyim” şeklinde konuştu.

Beraber yol yürüyeceğiz

“Yerel yönetimlerle ilgili ulusal ve uluslararası deneyimlere sahibim. Bu deneyime sahip bir kişi olarak emeğimin karlılığını vermek istedim” diyen Özer, “2004 yılında Mersin Toroslar belediye başakan adayı oldum. Çok az bir farkla kaybettim. 2011 yılında da 3. Bölge milletvekili aday adayı oldum. 2019 yılında Esenyurt Belediye başkan aday adayı oldum. O zaman ilçe başkanı Ali Gökmen'di. Bir kaza geçirdim, ayağımı kırdım. Sürecin dışında kaldım. Dolayısıyla ben Esenyurt'a yabancı biri değilim. 19 belediye başkan aday adayımız vardı. Hepsi birbirinden değerli. Sonra Ali Gökmen arkadaşımız adaylaştı. Çeşitli nedenlerle Ali Bey çekildi. Ali Bey'in çekilmesi onun kötü benim iyi bir adam olduğum anlamına gelmez. Beraber de yol yürüyeceğiz. Sayın İl Başkanımız Özgür Çelik'in ifadesini aktarıyorum; 'Bir araştırma yaptık. 4 isim sunduk. Kiminle kazanabilir dedik. Sizinle kazanabileceğimizi gördük ve sizi aday yaptık.' Bu toplantıda Sayın Ekrem İmamoğlu da vardı. Zaten benim de böyle bir niyetim vardı. O zaman Esenyurt halkına hizmet etme şerefine nail olomak için bu görevi kabul ettim. Bundan sonra aday adayı olan arkadaşlarımız, adaylıktan çekilen Ali Gökmen, İlçe Başkanımız, Sayın İl Başkanımız ve İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu ile birlikte el birliği ile bu görevi yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Koltuk sevdam yok

Birilerinin Ali Gökmenle sanki aralarında bir sorun varmış gibi konuştuğunu dile getiren Özer, “Biz her gün Ali Başkan'la birlikteyiz. Bugün şehir dışında sanırım o yüzden gelemedi. Hedefimiz burayı rekor bir oyla almak. Sonra İstanbul'u alacağız. Ben Esenyurt'u alanın İstanbul'u alacağını düşünüyorum. İstanbul'da kazanan siyasetin aynı zamanda Türkiye demokrasisinin önünü açabileceğini düşünüyorum. Benim bir koltuk sevdam yok. Ben zaten bir koltuğum var. Beni klasik bir politikacı olarak değerlendirmeyin. Esenyurt'a yapılan haksızlıkların önüne geçmek için aday oldum. Ben inanıyorum ki İstanbul ittifakı, kent uzlaşısı adayı olarak 31 Mart'ta ipi göğüsleyeceğiz. Seçimi kazanacağız. Ama kazanmak önemli değil, önemli olan kazandıktan sonra ne yapacağımız. Donanımlı bir ekip kurarak projelerimizi gerçekleştireceğiz. Başarılı olmanın en önemli yolu iyi bir ekip kurmaktır” dedi.

a1.jpg

AÇ KURTLAR GİBİ SALDIRMIŞLAR!

Esenyurt'un Türkiye'nin en büyük ilçesi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet Özer, “Yaklaşık 57 ilden daha fazla nüfusu var. Gayri resmi nüfusu 1 buçuk milyondan fazla. Ama Esenyurt birçok sorunla da karşı karşıya. Esenyurt'un kentlileşmesinin önünde 3 sorun var. Birincisi ekonomik kimliğin oluşmaması. Bir tarafta zenginler bir tarafta durumu çok kötü olanlar var. Varlık içinde yokluk yaşayan bir ilçemiz. Bu ilçede yaşayanlardan sadece 200'ü varlık içinde yaşıyorsa biz buna sessiz kalamayız. Belediye de bu eşitsizliği düzeltecek kurumlardan biridir. İkincisi Esenyurt'ta demoğrafik bir şişme var. Güney Doğu'da yaşanan çatışmalardan dolayı bu bölge çok göç aldı. 50 bin nüfuslu bir belde iken bugün 1 buçuk milyona ulaştı. Yani dramatik bir göç dalgası yaşandı. Göçle gelen insanlar dönüşemedi arada kaldılar. Bugün büyük kentlerin en büyük sorunlarından biri budur. Bugün Esenyurt adı altında 3 Esenyurt var. Biri normal Avrupa standardında bir Esenyurt. Biri de Bangladeş'in dah altında bir Esenyurt. Bir de emeklinin, eşin dostun idare ettiği bir Esenyurt. Dolayısıyla belediye başkanının görevi de bu üç farklı şehri aynı şehir haline getirmektir.

Bir kentin Anayasası onun imar planlarıdır. İmar planları rant uğruna, birilerinin aç kurtlar gibi saldırması sonucu delinmiştir. Ve Esenyurt'ta geri dönülmesi imkansız bir durum ortaya çıkmıştır. Adeta buranın ak göğsüne beton kuleler dikilerek nefessiz bırakılmıştır. Bir şehre gittiğiniz zaman yolları düzgün değilse, binaları çürük dişler gibi dizilmişse, hava koridorları yoksa orada rüşvet vardır. Orada kayırmacılık vardır. Orada yaşayan insanlar mutlu değildir. Sinirlidir, streslidir. Suç oranı yüksektir” açıklamasını yaptı.

AHMET ÖZER

1960’ta Van’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji ve Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. Hacettepe ve ODTÜ’de yüksek lisans yaptı, doktora eğitimini Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladı. 1997 yılında doçent, 2009 yılında profesörlük unvanı kazandı. Ulusal ve uluslararası makalelerinin yanı sıra, 7’si yerel yönetimler hakkında olmak üzere 36 kitap yayımladı, kitapları ödüle layık görüldü.

Toros Üniversitesi’nde Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (KEYAM) kurdu ve yönetti. Bu merkez aracılığıyla ulusal ve uluslararası toplantı, zirve, sempozyum ve kolokyumlar düzenledi. Ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi Göç ve Kent Çalışmaları Merkezi’nde (BAUMUS) Öğretim Üyesi olarak görev aldı.

Üniversitede hem lisans hem de lisans üstü düzeyde kentleşme ve yerel yönetimler konusunda dersler verdi, tezlere danışmanlık yaptı. Üniversite yaşamında rektör yardımcılığı, kurucu dekanlık, dekanlık, bölüm başkanlığı, merkez müdürlüğü, senato üyeliği ve üniversite yönetim kurulu üyeliği ve ana bilim dalı başkanlığı görevlerinde bulundu.

GAP Belediyeler Birliği’ni kurdu, birliğin Kurucu Genel Sekreterliği ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini 7 yıl boyunca başarı ile yürüttü. Birleşmiş Milletler (BM) Habitat II Zirvesi’nin delegesi oldu. 1992-94 yılları arasında AB tarafından desteklenen; yerel yönetimler alanında gerçekleştirilen ve Almanya, İtalya, Fransa, Filistin ve GAP Belediyeler Birliğinin paydaş olduğu “Akdeniz Ülkeleri Kentsel Gelişme Projesi”nde 3 yıl görev yaptı ve bu ülkelerde çalışmalar yürüttü.

ABD, Portekiz, Irak, Azerbaycan ve Kazakistan’da yerel yönetimler başta olmak üzere çeşitli konularda araştırma ve incelemelerde bulundu. Özer’in bu çalışmaları kitap olarak yayımlandı. 2022-2023 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Danışmanı olarak İstanbul’a katkı sundu.

Milliyet, Radikal, Cumhuriyet, Yeni Yüzyıl, Gündem gibi ulusal gazetelerde köşe yazıları, araştırma ve makaleleri yayımlandı.

Prof. Dr. AHMET ÖZER
(Sosyolog-Siyaset Bilimci ve Yerel Yönetimler Uzmanı)
(Kısa Özgeçmiş)

Üniversite Eğitimi

1960 Van’da doğdu, Muradiye Ortaokulundan sonra Van Atatürk Lisesinde başladığı lise eğitimini Hakkâri Lisesinde sürdürdü, 1977 Diyarbakır Lisesinden mezun oldu.
Hacettepe Üniversitesi, Van Eğitim Enstitüsü ve Çukurova Üniversitesinde olmak üzere üç üniversitede (sosyoloji/felsefe, işletme, eğitim bilimleri alanında) bir lisans iki ön lisans bitirdi.

Yüksek Lisans Eğitimi

Hacettepe’de “Aşiret Düzeni” tezi ile sosyoloji,
ODTÜ’de ise “Karl Popper ve Thomas Kuhn’un Bilim Felsefelerinin Karşılaştırması” ile bilim ve siyaset felsefesi alanlarında olmak üzere iki mastır yaptı.

Doktora Eğitimi

“GAP’ın Sosyo Ekonomik ve Politik Boyutları” konusunda Hacettepe’de doktora yaptı. Doktora sonrası Uluslararası Konuklar Programı çerçevesinde ABD’ye gitti, orada araştırmalarda bulundu.
ABD’nin 8 eyaletinde yerel yönetimler, başkanlık sitemi, demokrasi üzerine araştırma yaptı ve bu çalışmasını daha sonra profesörlük taktim tezi olarak sundu.

GAP Projesi Deneyimi

GAP Projesinde iki yıl Şanlıurfa’da uzman sosyolog olarak çalıştı.
GAP’a ve Bölge sorunlarına ilişkin araştırmalar yaptı ve alan araştırmalarına dayalı olan “GAP Gerçeği” ile “Modernleşeme ve Güneydoğu” kitaplarını yazdı.
SHP’nin hazırladığı meşhur “Kürt Raporu”na önemli katkılarda bulundu.

GAP Belediyeler Birliği Deneyimi

1991 yılında Merkezi Diyarbakır’da bulunan GAP Belediyeler Birliği’nin kuruluşuna öncülük etti. Gaziantep, Adıyaman, Siirt, Mardin, Batman ve Diyarbakır illerini dolaşarak meclis kararlarını aldırdı ve Birinci Körfez Savaşının sürüdüğü bu zor dönemde 145 belediyenin üye olduğu GAP BELEDİYELER BİRLİĞİNİ kurdu. Birliğin Kurucu Genel Sekreterliği ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini 7 yıl başarı ile yürüttü.
Yerel yönetimlerle ilgili yaptığı etkin çalışmalarla Birliği ulusal ve uluslararası düzeyde tanıttı.

Habitat II Zirvesi Delegeliği

1996 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) Habitat II Zirvesi Türkiye delegesi oldu. Bu zirve çerçevesinde Göç ve Kentleşme adında Türkçe ve İngilizce hazırladığı bir sunum yaptı.
Dünya yerel yönetimler kurultayına katıldı.

Üniversite Çalışmaları

1997 yılında Mersin Üniversitesine yardımcı doçent olarak geçti.
İki yıl sonra aynı üniversitede “Osmanlıdan Cumhuriyete Toplumsal Kurum ve Düşüncelerde Süreklilik ve Değişme” tezi ile doçent oldu. Ödüllü ve başarılı bir doçent olmasına rağmen siyasal duruşu nedeniyle Süleyman Demirel Üniversitesine gönderildi.

2009 yılında ABD’de yaptığı araştırmalar sonucu yazdığı “11 Eylül, ABD Türkiye ve Küreselleşme” taktim tezi ile SDÜ’de profesör oldu.

Uluslararası Yerel Yönetim Çalışmaları

ABD, Almanya, İtalya, Fransa, Portekiz, Belçika, Hollanda, Kazakistan, Azerbaycan ve Irak’ta, çoğu yerel yönetimler ve yerel demokrasi konusunda olmak üzere, çeşitli çalışmalara ve projelere katıldı, araştırmalarda bulundu.

1992-94 arasında AB tarafından desteklenen, Almanya, İtalya, Fransa, Filistin ve İsrail’in paydaş olduğu yerel yönetimler alanında gerçekleştirilen Akdeniz Ülkeleri Kentsel Gelişme Projesinde görev yaptı. Bu projede üç yıl çalıştı ve bu ülkelerin deneyimlerini yakından takip etti. Bu konuda çeşitli raporlar hazırlayıp sundu.

Avrupa Birliğinin (AB) Portekiz’in Porto kentinde düzenlediği Akdeniz ülkeleri yerel yönetimleri çalışmalarına katıldı.

Kazakistan ve Azerbaycan’da çalışma ve araştırmalarda bulundu.
ABD, Kazakistan, İsrail ve AB Yerel Yönetimler Çalışmaları kitap olarak yayınlandı.

Ulusal Alandaki Belediyecilik Çalışmaları

1991-1997 yılları arasında 145 belediyenin bağlı bulunduğu GAP Belediyeler Birliği Genel Sekreterliği ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevini başarı ile yürüttü.
2002-2004 arasında Mersin Üniversitesi görevlendirmesi ile Akdeniz Belediyesi Baş Danışmanı olarak görev yaptı.

2004 yılında SHP’den Van Büyükşehir Belediyesi aday adayı, aynı seçimde Mersin Toroslarda Belediye Başkan adayı oldu. Seçimi az bir oy farkı ile kaybetti.
2012-2017 yılları arasında Toros Üniversitesinde “Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezini” kurdu ve yönetti. Bu merkez bünyesinde yerel yönetimlerle ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde ses getiren sempozyumlar, çalıştaylar, zirveler, konferanslar ve toplantılar gerçekleştirdi.

Ulusal ve uluslararası birçok toplantının düzenleme kurulu başkanı olarak görev yaptı.
Üniversitede hem lisans hem de lisans üstü düzeyde kentleşme ve yerel yönetimler konusunda dersler verdi, tezlere danışmanlık yaptı.
2022-2023 Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi olarak Göç ve Kent Araştırmaları Merkezinde danışman öğretim üyesi olarak çalıştı.

2022-2023 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı olarak görev yaptı.
Göç, kentleşeme ve yerel yönetimler konusunda çok sayıda proje ve çalışma yönetti.
Yerel yönetimler konusunda yazdığı yedi (7 adet) kitabı bulunuyor.

Toplamda 36 kitap yazdı

Dördü roman, biri göç konusunu işleyen film senaryosu olmak üzere 36 kitabı bulunuyor. Bu kitaplardan yedisi yerel yönetimler ve kentleşme ve kentlileşme konularını işliyor. Bu çalışmaların bir kısmı pratik deneyimlere ve alan araştırmasına dayanıyor.

Çok Sayıda Ödülü Var

Kitaplarından biri Türkiye’de verilen Altın Kalem Ödülünü kazandı.
Ayrıca biri Yılın Bilim İnsanı, biri makale dalında biri de çevre konusunda olmak üzere dört ödüle sahip.

Çok Sayıda Ulusal/Uluslararası Makale ve Bildirisi Bulunuyor
Özer’in 200’ün üzerinde yayınlanmış makalesi, 350 uluslararası ve ulusal bildirisi bulunuyor. Bunların da birçoğu yerel demokrasi, yerel yönetimler ve kent sorunları üzerindir. Bununla birlikte çoğu yerel yönetimler ve kentleşme alanında olmak üzere onlarca ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve toplantının düzenleme kurulu başkanlığını yaptı.

Birçok İdari Görevde Bulundu

Üniversite yaşamında rektör yardımcılığı, kurucu dekanlık, dekanlık, bölüm başkanlığı, merkez müdürlüğü, senato üyeliği ve üniversite yönetim kurulu üyeliği ve Ana Bilim Dalı Başkanlığı gibi görevlerde bulundu.

Çok Sayıda Sivil Toplum Kurulu (STK) Üyesi
Türkiye -Irak İş İnsanları Derneği (TISİAD) Bilim Kurulu Başkanı.
Mersin Cem Evi üyesi
İçel Sanat Kulübü (İSK) Danışma Kurulu üyesi.
Mersin Sanayici ve İş İnsanları (MESİAD)’ın fahri üyesi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) üyesi.
Van Dernekler Federasyonu Onur Kurulu ve Danışma Kurulu üyesi.
Van Vakfı Bilim Kurulu Başkanı ve Erciş Vakfı üyesi.
Merkezi Ankara’da olan Sosyoloji Derneği üyesi.
Eğitimsen üyesi.

Toplum Tarafından Tanınan Bir Bilim İnsanı

Kendi alanı ile ilgili görüşlerine başvurulan uzman bir akademisyen. Bu anlamda sık sık ulusal medyaya çıkarak görüşlerini kamuoyu ile paylaşıyor.
Milliyet, Radikal, Cumhuriyet, Yeni Yüzyıl, Gündem gibi ulusal gazetelerde köşe yazıları, araştırma ve makaleleri yayınlandı.

Üç Dil Biliyor

Evli ve iki yetişkin çocuk babası olan Özer, üç dil biliyor.


İlgili Haberler

Kaynak:BARIŞ KIŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.