Cumhuriyet 97 yaşında!

Cumhuriyet 97 yaşında!
"Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır" diyerek yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk, zorlu bir mücadelenin sonunda gelen zaferin ardından 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'i ilan etti. Anadolu'nun küllerinden doğan o Cumhuriyet bugün 97 yaşında...

1914′te başlayan Birinci Dünya Savaşı'ndan yenilerek çıkan Osmanlı Devleti, İngilizler, Yunanlılar, Fransızlar ve İtalyanlar tarafından paylaşıldı. Ulusuna inanan, güvenen Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919′da Samsun'a geldi. Erzurum'da, Sivas'ta kongreler düzenledi. Mustafa Kemal, "Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır" diyordu.


29 EKİM 1923'TE CUMHURİYET İLAN EDİLDİ

Kurtuluş Savaşı'nın Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmasının ardından ortaya çıkan yönetim boşluğunun kaldırılması amacıyla yeni bir yönetim biçiminin belirlenmesi şarttı. Mustafa Kemal ve arkadaşları yaptıkları çalışmalar sonucu Türkiye'ye yakışır yönetim şeklinin cumhuriyet olduğuna karar verdi. Nihayetinde 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi.
 

29 ekim cumhuriyet bayramı
 


İLK CUMHURBAŞKANI ATATÜRK OLDU

29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verildi. Meclis önergeyi kabul etti. Böylece ülkemizde cumhuriyet yönetimi kuruldu. Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Cumhuriyet'in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı.


29 ekim cumhuriyet bayramı


101 PARE TOP ATIŞIYLA KUTLANDI

29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlendi. Bunun 101 pare top atışıyla kutlanması aynı gün meclis tarafından kararlaştırıldı. Bizler de yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş günü olan 29 Ekim'i her yıl ülkece coşku içinde kutlamaya devam ediyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.