Dikkat! Ev verilmeyen vatandaşlar belli oldu

Dikkat! Ev verilmeyen vatandaşlar belli oldu
Milyonlarca kiracı ve ev sahibi kira konusunda yapılacak yeni düzenlemeyi bekliyor.

Milyonlarca kiracı ve ev sahibi kira konusunda yapılacak yeni düzenlemeyi bekliyor. Önümüzdeki günlerde açıklanacak düzenlemeye göre evini piyasa rayicinin üzerinde kiralayan ev sahibine 3 yıla kadar hapis cezası geliyor. Bu arada kira fiyatları da şaşırtmaya devam ediyor. Beykoz’da eski bir apartmanın odası 15 bin liradan kiraya veriliyor. Bağcılar’da izbe bir apartmanın içerisinde bir oda bin 300 liradan kiraya veriliyor. Bu yataklarda yatacak kişilerden sabıka kaydı isteniyor.

Türkiye genelinde emlak piyasası pandemi sonrası enflasyon artışıyla birlikte adeta uçuşa geçti. İstanbul’da asgari ücretli çalışan çiftin ev alması hayal oldu. Kiralardaki fahiş artışlardan sonra bazı ilçelerde asgari ücretin altında ev bulmak imkansız hale geldi. İstanbul’un bazı semtlerinde dairelerin aylık kirası bir asgari ücretlinin 1 buçuk yıllık maaşına denk geliyor. Çoğu ev sahibi evlerini apart otele çevirip odaları kiraya vermeye başladı. Kadıköy’de bazı odalar “VIP” başlıklarla aylık 12 bin liradan kiralanıyor. Beykoz’da öğrencilere kiralanan eski dairenin bir oda fiyatı 15 bin liraya çıkmış durumda.

Düzenli geliri olacak!

İstanbul'un birçok ilçesinde daire kiralayamayan vatandaşlar artık oda kiralamaya yoluna girdi. Oda fiyatları da asgari ücretin üzerine çıkmış durumda. Kadıköy Caferağa Mahallesi’nde ve Bostancı’da “VIP” başlıkla kiraya çıkan oda fiyatları aylık 12 bin liraya çıktı. Emlak sitesinde bu oda için yapılan açıklamada, “Evin konumu tüm ulaşım araçlarına en fazla 5 dakika mesafededir. Marmaray, metro, vapur iskelesi ve diğer toplu taşıma araçları da dahil olmak üzere merkezi bir noktadadır. Çevresinde alışveriş, sahil yolu ve Bağdat caddesindeki sosyal alanlardan oluşan olanakları vardır. Odanın kirasına faturalar da dahildir. Bunlar yakıt, aidat, İnternet, su faturalarıdır. Ev temizliği için yardımcı gelmektedir. Ev arkadaşı kriterinde ise düzenli işe, gelire sahip veya üniversite öğrencisi tercih edilecektir. Elbette uyumlu ve güvenilir olması da önemli. Evcil hayvanımız da olduğunu belirtmeliyim” ifadeleri kullanıldı.


Yürüme mesafesinde!

Beykoz Kavacık’ta eski bir apartmanın dört odası 15'er bin liradan kiraya verildi. Emlak sitesindeki en yüksek kiralık odanın belirgin tek özelliğinin ise üniversiteye yürüme mesafesinde olması. Öğrencilere kiraya verilen odanın faturaları ise bu fiyata dahil edilmiş. Çocuğunu İstanbul’da okutmak isteyen asgari ücretle çalışan veya emekli olan bir çiftin hiç harcama yapmadan maaşlarını çocuklarının kirasına yatırması gerekiyor.


Kapıda peşin ödeme!

En ilginç ilanlardan biri de Bağcılar’dan. İçerisi çok kötü durumda olan ve hiç de steril olmayan odalardaki yataklar aylık bin 300 liradan kiraya veriliyor. Üstelik bu yataklarda yatmak için de sabıkanızın olmaması gerekiyor. İlandaki açıklama şu şekilde: “Yerimiz Bağcılar meydana 10 dakika mesafede olup, eşyalıdır. İnternet, TV, çamaşır makinesi, buzdolabı, su arıtma, çamaşır, kurutma makinesi, yatak, yorgan, ütü, 24 saat sıcak su kamera sistemi mevcuttur. Kiranın dışında hiçbir masrafınız yoktur. Odalar 3’er kişiliktir yerimiz alkol kullanan, madde kullanan, gürültü yapan ve kavga eden kişiler kesinlikle alınmayacaktır. Öyle bir durumda kişi anında gönderilir. Gelen kişilerin sabıka kaydı alınmaktadır. Sabıkası olanlar alınmayacaktır. Yerimiz sürekli kamera sistemiyle kontrol altındadır. Kirasını gününde ödeyen ve işinde gücünde olan kiracı alınacaktır. Ödemeler girişte peşin ödenmektedir. Yerimiz baylara özeldir fiyatımız bin 300 TL'dir. Gelen kişinin valizini alıp gelmesi yeterlidir.”


18 aylık maaşa denk

İstanbul’da metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu ilçelerin başında gelen Kadıköy'de kira fiyatları beşli rakamlara çıkmış durumda. Kadıköy Suadiye’de 110 metrekare bir daire aylık kirası 140 bin liradan kiracısını bekliyor. Alttan ısıtmalı ve içerisinde iki kliması olan dairenin en belirgin özelliği ise Bağdat Caddesi’ne çok yakın olması. Bir asgari ücretli bu dairede oturmak için hiç harcama yapmadan 18 aylık maaşını bu daireye yatırması gerekiyor.


HAPİS CEZASI YOLDA

Hükümet yetkilileri son haftalarda yaptıkları açıklamalarda kira artış sınırında sürenin uzatılacağını söyledi. Ancak düzenleme yasalaşmadığı için uygulama için yeni tarih ve zam oranı henüz netleşmedi. Ayrıca kira düzenlemesi ile sadece zam oranı değil daha sert yaptırımlar da planlanıyor. Evini piyasa rayicinin üzerinde fahiş fiyata kiraya veren ev sahiplerinin 1-3 yıl hapisle yargılanması da bekleniyor. Yeni düzenleme ile merak edilen bir başka konu da ev sahiplerinin durumu. Özellikle kira geliri ile geçinen, ya da evini kiraya verip başka bir evde kiracı olanlar sınırlama nedeniyle mağdur olduklarını, her iki tarafın korunması gerektiğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.