Eşcinsel cemaatçiye AYM kapısı da kapandı

Eşcinsel cemaatçiye AYM kapısı da kapandı
Cemaat evlerinde okuyan, yurtlarında müdürlük yaptı sonrasında eşicinsellikten ihtaç edildi.

Öğrencilik yıllarında FETÖ lideri Fethullah Gülen cemaatine mensup evlerde barınan Z.A. İlahiyat Fakültesi’ni bitirmesinin ardından FETÖ’ye ait bir yurtta müdürlük yapmaya başladı. Eşcinsel eğilimi ağır basan Z.A. öğretmenlik yaptığı bir kasaba ilkokulunda, iddiaya göre okuldaki hademeye cinsel birliktelik teklif etti, kasabadaki birkaç kişiyle de birlikte oldu. Söylentilerin ayyuka çıkması üzerine hakkında idari soruşturma başlatılan Z.A. öğretmenlik mesleğine yakışmayacak türde iffetsizlik yaptığı gerekçesiyle meslekten ihraç edildi. Olayı yargıya taşıyan Z.A. savunmasında, eşcinsel olmasının kişisel bir tercih olduğunu, okulda bu yönde bir eğilim göstermediğini Din Kültürü ve Ahlak hocası sıfatıyla yerine getirdiği görev esnasında kötü örnek teşkil etmediğini belirtti.

Memuriyet affı ona işlemedi
Okuldaki hademeyle arasında herhangi bir şey geçmediğini savunmasına ekleyen Z.A. bunun üzerine atılan bir iftira olduğunu, ancak kasabadan birkaç kişiyle birlikte olduğunu, okul dışında yaşadığı eşcinsel ilişkinin mesleğiyle örtüştürülmesinin ve bu gerekçeyle ihraç edilmesinin özel hayata müdahale anlamına geldiğini belirtti, mesleğe dönüşüne onay vermeyen mahkeme kararını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Eşcinsel Z.A. savunmasında, sonradan çıkartılan memuriyet affıyla mesleğe geri dönmek istediğini, ancak eşcinsel olması nedeniyle talebinin kabul edilmediğini, bunun da insan haklarına aykırılık teşkil ettiğin ileri sürdü.

Bilgileri gizli kalmalı
Eşcinsel cemaat mensubunun başvurusunu ele alan AYM, iki üyenin şerh koyduğu kararda, oy çokluğuyla, ihraç kararının yerinde olduğunu ve bir daha öğretmenlik mesleğine dönüşünün toplumda olumlu karşılanmayacağının altını çizerek, işsiz kalmasından dolayı adli yardım almasını hak olarak gördü. Karara şerh koyan iki AYM üyesi ise eşcinselliğin bir sapkınlık ve hastalıktan öte cinsel bir tercih olarak algılanması gerektiğinden bahsederek, özel hayatında hemcinsleriyle cinsel ilişkiye giren Z.A.’nın özel hayatına müdahale edildiğini, cinsel eğilimini okula aksettirmediği sürece meslekten ihraç edilmesinin de hukuka uygun olmadığını ileri sürdü.AYM, kararında, Z.A.’nin kişisel bilgilerinin gizli kalmasını isterken, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan istenen savunma da karar gerekçe gösterildi. Eşcinsel Z.A.’nin hiçbir şekilde herehangi bir kamu kurumunda görev alamayacağı kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.