Haliç ranta kurban gitti

Haliç ranta kurban gitti
İstanbul eski Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi, Haliç tartışmalarına katıldı. “Ne Haliç eski Haliç, ne de Haliç’i besleyen dereler ve su havzaları eski dereler ve eski su havzaları” diyen Çebi, “Yıllar önce çamurdan temizlediğimiz Haliç'i tekrar çamur olup doldurabilecek hafriyata, rantının cazibesinden dolayı göz yumduk” ifadelerini kullandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Haliç'in dibinde 400 ton çamur biriktiği açıklamasının ardından büyük bir tartışma başladı. AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, “Orada birikti dediğiniz çamur sizin çamurunuz. 10 aydır yapmadığınız temizliğin bedeli Haliç'in altında yatan” dedi. Konu hakkında Damga'ya konuşan İstanbul eski Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi ise 2003 ve sonraki yıllarda İstanbul’un su havzalarının ranta dayalı hafriyatla vahşice tahrip edildiğini savundu. Hafriyat rantından dolayı olayın vahametinin görmezliklen gelindiğini belirten Çebi, “Vadiler doldurularak adeta hafriyat tepelerine dönüştürüldü. Bugün de bahsettiğimiz hafriyatı yok sayarak Haliç’deki çamuru eski verilerle tartışıyoruz. Ne Haliç eski Haliç, ne de Haliç’i besleyen dereler ve su havzaları eski dereler ve eski su havzaları” açıklamasını yaptı.

Yağmurla birlikte çamura dönüşüyor
Haliç'inRecep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde çamurdan temizlediğini fakat tekrar çamur olup doldurabilecek hafriyata sadece rantının cazibesinden dolayı göz yumulduğunu ifade eden Faruk Çebi, “Her yağmurdan sonra havzaları tahrip eden hafriyat çamura dönüşüyor. Kağıthane ve Alibeyköy dereleri ile de Haliç’e akıyor. Haliç’i yağmur sularıyla çamura dönüşen havzalardaki hafriyat çok daha hızla dolduruyor. Sadece Haliç’i mi? Boğaz’ı da. Her yağmurdan sonra Boğaz sularının da çamura dönüşmesinin tek nedeni ne yazık ki havzalara dökülen hafriyattır” dedi. Havzaları bozan hafriyatın 2009 yılında yaşadığımız gibi büyük sellere de neden olabileceğini belirten Çebi, “Bugün yaşadığımız sorunları yıllar önce öngörerek adeta isyan etmiştim. Hafriyat rantından dolayı hiç kimseye özellikle de geçmişte Haliç’i temizleme çalışmalarında verdiği pozlarla bugün caka satanlara anlatamamıştım” eleştirisinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.