Hastalara büyük darbe! SGK'nın son ilaç listesi herkesi şoke etti

Hastalara büyük darbe! SGK'nın son ilaç listesi herkesi şoke etti
SGK'nın son açıkladığı masrafların devlet tarafından karşılanan ilaçlar listesindeki güncelleme hastalara büyük darbe vurdu. Bu ilacı alamayacağını dile getiren hastalar, karardan dönülmesini istiyor.

SGK, MS hastalarının kullandığı Ocrevus isimli ilacı geri ödeme listesinden çıkardı. Hastalar, 57 bin liralık ilacı alamayacaklarını belirterek SGK’nin karardan bir an önce vazgeçmesini istiyor.

Seçimlerden 3 gün sonra 31 Mayıs’ta Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), multipl skleroz (MS) hastalarının kullandığı Ocrevus isimli ilacı geri ödeme listesinden çıkararak artık karşılamayacağını duyurdu. Evrensel'in haberine göre; muadili olmayan ve SGK tarafından ödemesi durdurulan Ocrevus isimli ilacın bir dozunun ücreti yaklaşık 57 bin TL. Türkiye’de 50 bine yakın MS hastasından yaklaşık 6-7 bininin kullandığı ve MS’nin tedavisinde çok etkili olan ilacın geri ödemesi durdurulunca birçok hastanın tedavisi yarıda kaldı. Ekonomik olarak hastaların almakta zorlandığı ilaçla ilgili olarak SGK ile ilaç firması arasında anlaşmazlık olduğu ileri sürülürken, birçok hasta 57 bin lirayı ödeyip ilacı alamayacağını, bu yüzden SGK’nin almış olduğu karardan bir an önce vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

alkan.webp

Emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyoruz
Akın ve Nilüfer Alkan çifti de yaklaşık 20 yıldır MS hastası. Altı ayda bir Ocrevus isimli ilacı alarak tedavilerine devam eden çift, “Yılda iki kez ilacı alıyoruz. 57 bin civarında bir ilaç. Sadece birimizin ilaç masrafı 110 bin TL’yi geçiyor ve bunu ödeyecek durumumuz yok. Ayrıca hiçbir hasta da bu parayı veremez. Biz emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyoruz. Bu masrafı nasıl karşılayalım?” diye sordu.

Sağlığımız için endişeliyiz
MS hastalığının sinir ve strese bağlı olduğunu dile getiren Akın Alkan, “Normalde sinir ve stresten uzak durmalıyız ancak şimdi nasıl bir tedavi alacağız onu bilmiyoruz. Biz en son şubat ayında ilacımızı aldık, temmuz ayında tekrardan Ocrevus almamız lazım. Almadığımız zaman atak geçirebiliyoruz ve bu durumda denge ve uzuv kaybına neden olabiliyor. Biz bu ilaçtan önce iğne kullanıyorduk. Onun faydası kalmadığı ve hastalık ilerlediği için bu ilacı kullanıyorduk. Şimdi ise tedavide geriye dönüş yaşanmış olacak. Sağlığımız konusunda endişeliyiz” diye konuştu.


Bu hata düzeltilmeli

CİMER’e ve yetkili kurumlara da başvuru yaptıklarını ifade eden Alkan, olumlu bir sonuç elde edemediklerini söyledi. SGK’nin kararı geri çekmesini talep eden Alkan, “Atak geçirirsek bundan kim sorumlu? Kimse zarar görmeden yapılan bu hata düzeltilmeli” dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.