İki başkanın ihalesinde fark 242 milyon lira!

İki başkanın ihalesinde fark 242 milyon lira!
Lokman Çağırıcı’nın istifa etmesinin ardından Bağcılar Belediye Başkanı olan Abdullah Özdemir’in, halefi zamanında yapılan bir ihaleyi revize ederek yeni ihaleye çıkması ve aynı işe 242 milyon daha fazla ödemesi şaşkına çevirdi.

DAMGA ÖZEL - Lokman Çağırıcı’nın kalp rahatsızlığını gerekçe göstererek istifa etmesinin ardından Bağcılar Belediye Başkanı olan Abdullah Özdemir’in, halefi zamanında yapılan bir ihaleyi revize ederek yeni ihaleye çıkması ve aynı işe 242 milyon daha fazla ödemesi şaşkınlık yarattı. İki sene arayla, iki farklı başkan tarafından yapılan ihalelerin, aynı kişiye ait iki farklı şirkete verilmesi ise dikkat çekti.

Lokman Çağırısı döneminde Bağcılar Belediyesi'nin yaptığı İlçe Kütüphanesi Yapım İhalesi'ni 53 milyon 310 bin TL'ye Taşyapı İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş kazandı. 2021 yılında yapılan ihalenin sözleşmesine göre, verilen işin 2022 haziran ayında bitirilmesi öngörüldü. İhalede belirtildiğine göre kütüphane 9 bin 400 metrekare olarak kayıtlara geçti. Kütüphanenin Selçuklu mimarisi tarzında inşa edileceği açıklandı. 12 Nisan 2022 tarihinde, sürpriz bir şekilde Belediye Başkanlığı’ndan istifa ederek ayrılan Lokman Çağrıcı’nın projesi, yeni başkan Abdullah Özdemir tarafından revize edildi. Özdemir, yeni çıktığı ihaleyi 53 milyon TL yerine 295 milyon TL'ye yüklenici firmaya verdi.

İNŞAAT ALANI 995 METREKARE ARTARKEN FiYATI 242 MiLYON TL’YE YÜKSELDi

Yeni çıkılan ihalede 9 bin 400 metrekarelik inşaat, 10 bin 395 metrekareye çıkarıldı. Yapının inşaat alanı böylece 995 metrekare artmış oldu. Ayrıca ihaleyi kazanan firma ile devam edilmeme kararı alındı. Yeni başkanın yeniden projelendirdiği işin ihalesi de 19 Temmuz 2023 tarihinde sonuçlandı. İhaleyi alan Taşkın Global İnşaat A.Ş. ile 18 Ağustos 2023 tarihinde sözleşme imzalandı. Yapım işinin sekiz ayda tamamlanacağı belirtildi. Bu arada ilk ihaleyi alan Taşyapı İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş ile Taşkın Global İnşaat A.Ş.'nin aynı kişiye ait olduğu ortaya çıktı. 2 yıl arayla, iki farklı başkan tarafından yapılan iki ihale arasında tam 242 milyon lira fark olması dudak uçuklattı.

ÇAĞIRICI DÖNEMİNDE 630 DOLAR ÖZDEMİR DÖNEMİNDE BİN 51 DOLAR!

Çevre Bakanlığı'nın her yıl güncellediği kamu binalarının inşaat metrekare maliyetlerine bakıldığında ilçe kütüphaneleri için belirlenen rakamın 10 bin 200 TL olduğu görüldü. Dolar kuru üzerinden bakıldığında ise Çağırıcı döneminde yapılan ihalede verilen işin metrekaresi 630 dolara tekabül ederken, Özdemir döneminde yapılan ihalede aynı işin metrekare fiyatı bin 51 dolara pazarlandı. İkinci ihalede inşaat alanı sadece 905 metrekare artarken yükleniciye ödenen tutar ikiye katlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.