İstanbul'un tüccarları

İstanbul'un tüccarları
Damga, İstanbul'u yöneten belediye başkanlarının meslek haritasını çıkardı. Başkanların büyük bir bölümünün geçmişte ticaret yaptığı ortaya çıkarken birçok başkanın da doktor, mühendis, öğretmen ve hukukçu olduğu görüldü. Başkanlar arasında sadece bir gazeteci ve bir ilahiyatçının olması dikkat çekti.

Belediye başkanları görevleri süresince yaptıkları işler kadar geçmişleriyle de dikkat çeken isimler. İstanbul'un 39 ilçesinde görev yapan 39 belediye başkanının mesleklerini ise sizin için araştırdık. Ağırlıklı olarak doktorluk yapan isimlerin çoğunlukta olduğu belediye başkanlarını ise avukat ve mühendis olanlar izliyor. Öğretmenlik yapıp belediye başkanı olan isimlerin de bulunduğu listede en baştan beri yerel yönetimlerle ilgilinen ve bu konuda çalışmalar yürüten isimler ise Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek olarak dikkat çekiyor.

Sağlık sektöründen gelen çok
Sağlık sektöründe hizmet veren belediye başkanlarının olduça fazla olduğu listede bu alandaki başarası ise doktorlara ait. İstanbul'da görev yapan belediye başkanları içinde; Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, doktorluk yapmış isimler. Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ise uzun yıllar eczacılık yapmış bir isim olarak dikkat çekiyor. Aydıner gibi sağlık sektörünün içinden gelen bir diğer isim de geçmişte diş hekimliği görevini yerine getiren Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz oldu.

Mühendis ve mimar sayısı fazla
İstanbul'un ilçelerini yöneten isimler arasında sağlık sektöründe çalışanlar gibi daha önce inşaat sektöründe çalışmış isimlerin sayısı da bir hayli dikkat çekici. Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İmamoğlu İnşaat isimli şirketiyle uzun yıllar inşaat şirketinde hizmet vermiş isimler arasında yer alıyor. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da; kentsel dönüşüm konusunda uzun yıllar çalışan bir isim olarak beliriyor. Usta, kentsel dönüşümle ilgili belediye başkanlığı öncesinde birçok projenin içinde bulunmuş birisi. Usta ve İmamoğlu'nun yanı sıra bu alanda çalışan bir diğer isimde inşaat mühendisliği görevini yerine getirmiş olan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu. Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de ABD'de ekonomi 
alanında eğitim alsa da inşaat sektöründeki kariyeriyle dikkat çeken belediye başkanlarından biri. Öte yandan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç inşaat hizmetlerinde bulunmuş, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, mimarlık yapmış, Güngören Belediye Başkanı Yücel Şakir Karaman da, makine mühendisliği yapmış isimler arasında.

Ekonomiyle haşır neşir olan da var
39 belediye başkanının içerisinde doktorlar, avukatlar, mimarlar, öğretmenler kadar ticaretle uğraşan isimler de var. Geçmişte ticaret, ekonomistlik ve hatta ekonomi danışmanlığı yapmış isimler de bugün İstanbul'un çeşitli ilçelerinde belediye başkanlığı yapıyor. Astronomi üzerine lisans eğitimi alan Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, tekstil, gıda ve iletişim sektörlerinde ticaret yapmış, ekonomiyle içli dışlı olmuş bir isim. Baltacı gibi Adalar Belediye Başkanı Atila Aytaç da tekstil üzerinden ticaret yapmış belediye başkanları arasında bulunuyor. Endüstri Mühendisi olan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da mühendisliğin yanı sıra ticaretle ilgilenmiş isimlerden biri. Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu da hukuk eğitimi almasına rağmen özel sektörde ticaret uğraşmış, ekonomi danışmanlıkları yapmış bir isim. Develioğlu gibi ticaretle uğraşan ve aile şirketini yöneten bir başka isim de Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz. İktisat ve ekonomi mezunu olan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu ile Beşiktaş Belediye Başkanı Tahir Doğaç'ı da bu listeye eklemek mümkün. Yine genç yaşlarda siyasete atılan Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da bu listede kendilerine yer bulan geçmişte iş adamlığı yapmış belediye başkanları arasında. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ise ekonominin içinden gelen bir isim olsa da diğer belediye başkanlarının aksine geçmişinde muhasebecilik yapmış biri olarak dikkat çekiyor.

Eğitim camiasından gelenler
Daha önce öğretmenlik yapan yahut eğitim camiasında görev alan belediye başkanları ise azınlık durumda diyebiliriz. Geçmişte öğretmenlik yapan isimler arasında; Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can var. İki isim gibi eğitim camiasında görev yapmış bir başka isim de Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar olarak dikkat çekiyor. Işıklar, öğretmenlik kariyeri olmasa da uzun bir dönem tarih araştırmacısı olarak gerek kamu da gerekse de özel sektörde görev almış bir belediye başkanı. Işıklar gibi akademik olarak eğitim camiasında yer eden bir diğer isim de Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, Uluslararası ilişkiler mezunu olan Suver, siyaset, felsefe ve sosyoloji üzerine birçok makale yazmış birisi olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Siyaset sosyoloğu olarak tanınan ve araştırma görevlisi olarak geçmiş yıllarda çalışan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da eğitim camiasından, belediye başkanlığına uzanan yola çıkan isimler arasında yer buluyor.

Hukukçu başkanlar da var
Hukuk alanında çalışmış ve avukatlık mesleğini icra etmiş belediye başkanları da az değil. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Mevlüt Uysal, avukatlıktan gelen bir isim. Uysal gibi geçmişte avukatlık yapan diğer belediye başkanları ise; Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen.

1 gazeteci, 1 turizmci ve 1 ilahiyatçı
Belediye başkanları içerisinde bağlı bulunduğu meslek grubunu sadece kendisi temsil eden 3 belediye başkanı var. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, gazetecilikten gelen bir isim. Kılıç, uzun yıllar Almanya'nın Münih şehrinde Milliyet Gazetesi'nin temsilcisi olarak görev yaptı. Afganistan ve Yugoslavya savaşlarında da savaş muhabiri olarak gazetecilik yapan Kılıç, en dikkat çekici meslek geçmişine sahip belediye başkanı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise turizmci. Uluslararası bir firmada genel müdürlük yapan Demircan, geçmitşe bu alanda çalışmış tek belediye başkanı arasında. Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin de ilahiyat eğitimi almış tek belediye başkanı olma özelliğini taşıyor. UFUK ÇOBAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.