İTO'da seçim heyecanı

İTO'da seçim heyecanı
İstanbul Ticaret Odası’nda bugün seçimler gerçekleşecek. Yaklaşık 700 bin üyeye sahip olan ve toplam 81 meslek komitesini bünyesinde barındıran İTO, Türkiye ekonomisinin nabzını tutan bir sivil toplum kuruluşu. İTO Başkanlığı için Şekib Avdagiç, Murat Kalsın ve Sadettin Saran öne çıkan isimler arasında yer alıyor

İstanbul Ticaret Odası'nın 4 yılda bir yapılan seçimleri bugün İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde (İDTM) yapılacak. İstanbul Ticaret Odası Meslek Komiteleri Asil ve Yedek Üye Seçimi ile Meclis Asil ve Yedek Üye Seçimi, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi uhdesinde bulunan İstanbul Fuar Merkezi içerisindeki 9, 10 ve 11 No'lu salonlarda gerçekleşecek. Oy kullanma işlemi sabah saat 08.00'den başlayıp akşam 17.00'ye kadar devam edecek. Oda Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu Asil ve Yedek Üyeleri, Disiplin Kurulu Asil ve Yedek Üyeleri ile TOBB Asil ve Yedek Delegeleri seçimleri ise 15 Kasım 2022 Salı günü İstanbul Ticaret Odası Meclis Salonu'nda, 09.00-12.00 saatleri arasında yapılacak. Bu arada İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı firmaların Meslek Komiteleri ve Meclis Üyeliği seçimlerinde oylarını kullanabilmeleri için 247 sandık kurulu oluşturuldu.

3 isim öne çıkıyor

Adaylar arasında öne çıkan ilk isim 2018 yılından bu yana İTO Başkanlığı'nı sürdüren Şekib Avdagiç. İkinci isim, daha önceki dönemde başkan yardımcılığı yapmış olan Murat Kalsın. İTO Değişim Platformu olarak anılan ve 6'lı grupta ise henüz öne çıkan bir isim yok. Grupta Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl'ün kardeşi Atilla Bingöl, İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan ve PERPA Kooperatifi ve PERPA B Blok Başkanı Hacı Demir bulunuyor.

81 meslek grubu var

Bugün yapılacak seçimde önce komite üyeleri seçilecek. Seçilen bu 603 komite üyesi de 261 meclis üyesini seçecek. Başkanı da bu meclis üyeleri daha sonra belirleyecek. İTO'ya bağlı 81 meslek grubu var. Bu meslek gruplarından üye sayısı, 500-2000 arası olan meslek gruplarında beş kişilik; 2001-5000 arası olan meslek gruplarında yedi kişilik; 5001-10000 arası olan meslek gruplarında dokuz kişilik, 10001 ve daha fazla olan meslek gruplarında ise on bir kişilik meslek komitesi oluşturulacak. Ayrıca aynı sayıda yedek üye belirlenecek. Oda Meclisine; meslek komiteleri beş kişiden oluşan gruplarda ikişer, yedi kişiden oluşan gruplarda üçer, dokuz kişiden oluşan gruplarda dörder, onbir kişiden oluşan gruplarda beşer meclis üyesi seçilecek.


Zarflar ayrı olacak

Her meslek grubu için ayrı zarflarda oy kullanılacak. Bu zarflara konulacak her bir oy pusulasının üstüne Meslek Komitesi Asil Üye adayları, altına ise Meslek Komitesi Yedek Üye adayları ayrı ayrı yazılacak. Meclis Asil ve Yedek Üyesi adayları, aynı liste üzerinde Meslek Komitesi asil üye adaylarının yanlarına yazılarak belirtilecek. Bu şekilde düzenlenen birleşik oy pusulası tek bir zarfa konulmak suretiyle sandığa atılacak. Tüzel kişiler; Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliğine tüzel kişi olarak seçildikleri için oy pusulalarında, Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği için tüzel kişinin sadece açık ticaret unvanının ve sicil numarasının yazılması zorunlu olacak. Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliğine seçilen tüzel kişiler, meslek komitesi ve meclis üyeliği seçimlerinin kesinleşmesinden itibaren bir (1) gün içinde meslek komitesi ve meclis üyeliğinde tüzel kişiyi temsil edecek gerçek kişinin ismini Oda’ya bildirmek zorunda. Bu süre içinde bildirimin yapılmaması halinde, meslek komitesi ve meclis üyeliği seçimlerinde oy kullanan tüzel kişinin gerçek kişi temsilcisi, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeliği, Disiplin Kurulu Üyeliği, TOBB Delegeleri seçiminde oy kullanamayacak.


SEÇMEN OLABİLMEK  İÇİN NE GEREKİYOR?

Oda organ seçimlerine seçmen sıfatıyla iştirak edebilmek için; “Seçim tarihi itibariyle en az iki yıldır Odaya kayıtlı olmak. Gerçek kişiler ile tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcileri için seçim günü itibarıyla on sekiz yaşını doldurmuş olmak. Tüzel kişilerin gerçek kişi temsilcileri için, ana sözleşmeye uygun şekilde temsil ve bağlayıcı işlem yapmaya yetkilendirilmiş ve ticaret siciline tescil edilmiş olmak. Odaya kaydını gerektiren ticari ve sınaî kazanç dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak. Kanunun 10 uncu maddesi uyarınca meslek grubu ve seçmen listelerinden silinmemiş olmak veya Kanunda belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak suretiyle yeniden meslek grubu ve seçmen listelerine dâhil edilmiş olmak” gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.