Kahır, isyan, mucize!

Kahır, isyan, mucize!
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 büyük depremin ardından vefat edenlerin sayısı 8 bin 574, yaralı sayısı ise 49 bin 133 olarak açıklandı. Arama kurtarma çalışmaları bütün hızıyla devam ederken, bölgeden çok sayıda kişi yeterli yardım gelmediğini belirterek isyan etti. Yeterli derecede iş makinesi olmadığını belirten vatandaşlar, koordinasyon konusunda da sıkıntı yaşandığını belirtti

AFAD'ın verilerine göre, saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Bu iki büyük deprem başta Kahramanmaraş, Gazianstep, Hatay, Malatya ve Adıyaman olmak üzere toplam 10 ilde büyük bir yıkım yaptı. Son açıklanan verilere göre vefat edenlerin sayısı 8 bin 574'e, yaralı sayısı da 49 bin 133'e yükseldi.

Yangın kontrol altında

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Hatay'da, İskenderun Limanı'nda konteyner deposunda depremden sonra çıkan yangının kontrol altına alındığını bildirdi. Deprem nedeniyle 10 ilde 3 ay süreyle ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan OHAL kararı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. OHAL ilanı bugün TBMM Genel Kurul onayına sunulacak. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Kluge, DSÖ’nün Türkiye ve Suriye’nin kuzeybatı bölgelerinde etkili olan iki büyük deprem sonrasında en yüksek seviye olan ‘3. Seviye Acil Durum’ ilan ettiklerini duyurdu. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, depremzedeler için e-Devlet Kapısı üzerinden güvenli bağış imkanı sağladı.

24 saat sonra defnedilecek

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ülke olarak teyakkuz halinde arama-kurtarma çalışması başlatıldığı belirtilerek, "Bu depremlerin ortaya çıkardığı yıkıcı etki nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın en hızlı şekilde kimliklendirilmesi ve naaşlarının yakınlarına ivedi bir şekilde teslim edilmesi büyük önem arz ettiğinden kimliklendirme ve defin hizmetleri konusunda yeknesaklığın sağlanması için Adalet Bakanlığı ile koordinasyon içinde İçişleri Bakanlığı'nın 07 Şubat 2023 tarih ve 46697 sayılı yazısı ile ilgili valilikler ve kurum/kuruluşlar talimatlandırılmıştır" denildi. AFAD, depremde hayatını kaybeden ve kimliklendirmesi yapılamayanların cenazelerinin 24 saatlik bekleme süresinden sonra DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınıp, dini vecibelere uygun defnedileceğini duyurdu.

Kaderine terk edildi

Kahramanmaraş'ta enkazlardan çıkartılan bazı yurttaşların cansız bedenleri, bölgedeki spor salonlarına getirildi. Yakınlarının cenazelerini tespit etmek için spor salonlarına giden vatandaşlar, gözyaşlarına boğuldu. Hatay Devlet Hastanesi'nde ise vatandaşların cansız bedenleri hastane önüne getirildi. Depremin etkilediği illerden Adıyaman’da çok sayıda kişi, saatler geçmesine karşın bir yardım alamadıklarını açıkladı. İlde ne elektrik ne su ne de ısınma olanağı bulunmadığını aktaran vatandaşlar, enkaz altında kalan yakınlarının yardım çağrısını dinlemekten başka bir şey yapamadıklarını söyledi. Bölgeden izlenimlerini paylaşan CHP heyeti, “Yollar çöktüğü için yardım ulaşamıyor. İnsanlar kaderine terk edilmiş. Sağ kalanlar aç ve donmak üzere. Arama kurtarma ekibine ihtiyacımız var” dedi.


GÜZEL HABERLER UMUT VERİYOR!

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından binaların yıkıldığı 10 ilde arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta Şazibey Mahallesi Malik Ejder Caddesi'nde yıkılan Yağlıca Apartmanı enkazında 55 saat sonra mucize gerçekleşti. Binada arama yapan Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekiplerinin ses dinleme çalışması sonuç verdi. Molozların arasından gelen ses üzerine ekipler enkazın üst noktasında çalışma başlattı. JAK ekiplerinin elektrikli testereler ve diğer aletlerle açtığı koridordan, yıkıntıların arasında mahsur kalan anne ve 3 kızına ulaşıldı. Depremin 55'inci saatinde önce ikizler Ecrin ve Zeynep Karpuz sağ çıkarıldı. Hemen ardından anne Songül Karpuz ve küçük kızı Azra Karpuz sağ olarak enkazdan çıkarıldı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Kahramanmaraş'ta yürütülen 3 ayrı arama-kurtama çalışmasında, enkaz altında kalan 2'si çocuk 4 kişinin kurtarıldığını duyurdu. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Deniz İstihkam Arama Kurtarma (DİSAK) Timimiz ile birlikte Amasya İtfaiyesi ve AFAD gönüllülerinin koordineli çalışması sonucunda, Kahramanmaraş'ta 1 çocuğumuz enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. 7'nci Komando Tugay Komutanlığı'mızda görevli Mehmetçik'lerimiz ise Kahramanmaraş'ta bir evladımızı daha enkaz altından kurtardı. İnsani Yardım Tugayı'mız, Kahramanmaraş'ta 2 vatandaşımızı daha enkaz altından sağ olarak çıkardı" denildi. Hatay'da da yıkılan apartmanın enkazında kalan 4 aylık Ayşe bebek, 58'inci saatte sağ çıkarıldı. Ayşe bebeğin ailesini arama çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.