Maltepe Belediyesi bol keseden savurmuş!

Maltepe Belediyesi bol keseden savurmuş!
İlçe genelinde park yapımı ve mevcut parkların onarımı için ihaleye çıkan Maltepe Belediyesi'nin, yaklaşık maliyeti 14 buçuk TL olarak tespit edilen gübrenin kilosunu 200 TL'ye satın aldığı ortaya çıktı. Ayrıca, ihale aşamasında 150 kg gübre kullanımı öngörülürken yüklenici firmanın toplamda 17 ton 183 kg gübre kullandığı görüldü. Böylelikle 2 bin 100 TL ödenmesi gereken ürün belediyeye 3 milyon 436 bin TL'ye mal oldu

DÜŞÜK FİYAT VERİLEN İŞLER YAPILMAMIŞ

Mayıs ayında düzenlenen yolsuzluk operasyonunda 2 başkan yardımcısı, özel kalem müdürü ve 3 belediye çalışanı gözaltına alınan Maltepe Belediyesi'nde yeni bir skandal patlak verdi. Maltepe genelinde park yapımı, mevcut parkların onarımı ve revizyonu ve peyzaj işleri yapım ihalesini mercek altına alan Sayıştay denetçileri, yüklenicinin yaklaşık maliyete kıyasla çok yüksek fiyat teklif ettiğini, iş kaleminde aşırı iş artışı yaptığını ve düşük fiyatlı işleri yapmadığını tespit etti.Yaklaşık maliyeti 14 buçuk TL olarak tespit edilen ve ihale aşamasında 150 kg olarak öngörülen “Kompoze Gübre Temini” iş kalemine, yüklenicinin 200 TL teklifi verdiğini ortaya çıkaran denetçiler, söz konusu iş kaleminin ilk hakedişte 4 bin 709 kg olarak gerçekleştirildiğini ve 3’ncü hakediş itibariyle toplamda 17 bin 183 kilograma ulaştığını saptadı.


YAKLAŞIK MALİYETİN 14 KATI FİYAT OLUR MU?

Ayrıca ihaleyi alan firmanın bazı yüksek maliyetli iş kalemlerine 1 TL fiyat teklifi verdiği ve buiş kalemlerinin henüz gerçekleştirilmediğini ortaya çıkaran denetçiler, işin süresinin 725gün olduğunu belirterek, “Yüklenicinin ihaleyi kazandığı fiyat tekliflerinde hayatın
olağan akışına aykırı tutar ve gerçekleşme miktarları göze çarpmaktadır. Yüklenici, “Kompoze Gübre Temini” için yaklaşık maliyete nazaran aşırı yüksek teklif vermiştir. Söz konusu iş için verilen birim fiyat teklifi, yaklaşık maliyet hesabındaki birim fiyatın 14 katıdır. Ayrıca işin uygulama sürecinde söz konusu iş kaleminde 114 kat artış meydana gelmiştir” tespitini yaptı.Yaklaşık maliyetin doğru tespit edilmesinin kamu menfaati açısından önemine vurgu yapan Sayıştay, rekabeti kısıtlayacak uygulamalardan kaçınılmasını istedi.


BELEDİYEDEN “SEHVEN” SAVUNMASI

Baştan sona usulsüz olan ihalede yüklenici firmanın yaklaşık maliyete göre aşırı düşük fiyatteklifi verdiği iş kalemlerinin bazılarını hiç gerçekleştirmediği görüldü. 3 bin 900 saatlik “Elektrikli Yol Süpürme Makinası ile Parkların Temizlenmesi” işi için saat başına 153,51 TL yaklaşık maliyet belirlenmişken,yüklenici firmanın bu iş kalemine 1 TL fiyat teklifi verdiği ortaya çıktı. Fakat bu işin hiç gerçekleşmediği görüldü. Maltepe Belediyesi ise yaptığı savunmada “Kompoze Gübre Temini" miktarının sehven 150 kg olarak yazıldığını belirtti.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.