Metropolde cahil kaldılar: 53 bin kişiye tek okul!

Metropolde cahil kaldılar: 53 bin kişiye tek okul!
Esenyurt Akçaburgaz Mahallesi'nde okul krizi devam ediyor. 8 bin öğrenciden sadece 2 bini mahallede bulunan okula gidebiliyor. Geri kalan 6 bin öğrenci ise okul olmadığı için perişan durumda. Çocuklar arasında servis ücretlerinin pahalı olması nedeniyle okula gidemeyenler bile var. Bu duruma tepki gösteren Musa Karademir; “Çocuklarımız metropolde cahil bırakılıyor. Araziyi bize versinler, biz okulu yaparız” tepkisini gösterdi

Sadece bir okulu bulunan Esenyurt Akçaburgaz Mahallesi'nde halk isyan etti. Toplam 8 bin öğrencinin bulunduğu mahallede bu duruma tepki gösteren Akçaburgaz Doğu ve Güneydoğu Anadolu Dayanışma Derneği Başkanı Musa Karademir'e veliler de destek verdi. Akçaburgaz Mahallesi'nde resmi kayıtlara göre 28 bin, gayri resmi olarak 53 bin kişinin yaşadığını belirten Karademir, “Mahalle sakinleri çocuklarını okula göndermek istiyor ancak tek okul bulunması herkesin elini kolunu bağlıyor. Kimimiz doğudan kimimiz Karadeniz'den büyük şehirlere geldik. Buralara gelme sebebimiz çocuklarımızı daha güzel şartlarda okutabilmektir. Maalesef bu metropollerde çocuklarımız cahil bırakılıyor” açıklamasında bulundu.



Kimse pazarlık yapmasın

“Dernek olarak MEB'e, kaymakamlığa, siyasi parti ve ilçe başkanlarına kadar gittik. Maalesef bu konuya eğilmediler” diyen Karademir, “Biz Akçaburgaz Doğu ve Güneydoğu Anadolu Dayanışma Derneği olarak söz veriyoruz. Bunu yapamayan yerel yönetimler, bize arsa verin gerekirse okulu biz yapacağız. Bizim çocuklarımızı bu büyük şehirlerde kimse cahil bırakamaz. Belediye başkanına buradan sesleniyorum. Akçaburgaz Mahallesi'ne gelirken gizli gizli iki esnafın yanına gelip "sorunlarını dinledim" diyorsun. Sorun bu meydandadır. Meydana ineceksin. Biz bu mahallenin sorunlarına eğileceğiz. Biz kimsenin mahalleyle ilgili kapalı kapılar ardında pazarlık yapmasına müsade etmeyeceğiz. Size sözüm olsun" ifadelerini kullandı.

esenyurt akçaburgaz mahallesi okul

Diğer ilçelere gidiyorlar

Nüfusun resmi olandan çok fazla olduğunu ifade eden Karademir; “Gayrıresmi olarak mahallede 53 bin kişi yaşıyor. Mahalledeki tek okul 1999'da 2 bin kişi yaşıyorken yapılan okul. Nüfus arttıkça yetersiz gelmeye başlıyor ve şu anda kapasitenin 25 katı insan bu mahallede yaşıyor. Çocuklarını okula göndermek isteyen aileler için kontenjan sorunu var. Farklı ilçelere gönderenler de oluyor ancak herkesin durumu aynı değil. Dışarıdan geldiğiniz zaman kayıt parası 5 bin lira alınıyor. Bunun servisi var. Ayrıca çocuklarınız uzak olduğu için karınlarını da orada doyurmak zorunda. 20-30 lira da öyle vermeniz gerekiyor. Birden fazla çocuk okutanların halini düşünebiliyor musunuz?” sözlerini sarf etti.

esenyurt akçaburgaz mahallesi okul



Rant için susmuşlar

Sorunun uzun zamandır çözülmediğini ve bu konuda herhangi bir adım atılmadığını da söyleyen Akçaburgaz Doğu ve Güneydoğu Anadolu Dayanışma Derneği Başkanı Musa Karademir, bugüne kadar yaptıkları girişimlerden hiçbirinden sonuç alamadıklarını anlattı. Karademir; “Zamanında 3-5 kuruş alıp susmuşlar. Okul için ayrılan 2-3 dönümün haricinde farklı alanlar için de tahsis edilen yerler dışında kalan 47 dönüm satılmış. Siyasi partilere gittik. Parti ayırmadan hepsine. AK Parti, CHP, MHP, İYİ Part, HDP... Hiçbirinden sonuç çıkmadı. Bu çocuklara devlet sahip çıkmıyor. Benim içim yanıyor. Onlarca çocuk okuldan mahrum bir şekilde yaşıyor. Kimi erken yaşta çalışmaya gidiyor kimi evinde oturuyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

BURAK ZİHNİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.