MHP kadınları unuttu

MHP kadınları unuttu
Türkiye 14 Mayıs'ta sandık başına giderken siyasi partilerde de milletvekili aday listeleri belli olmaya başladı. İlk olarak milletvekili aday listesini açıklayan MHP'de ise kadın milletvekili adaylarının sayısının az olması dikkat çekti. 510 erkek, 90 da kadın milletvekili adayı açıklayan MHP'de, kadın adayların seçilmesi zor sıralarda olması da fark edilen bir başka detay oldu

ANIL BODUÇ - Seçime kısa bir süre kala milletvekili aday listeleri de belli olmaya başladı. İlk olarak milletvekili aday listesini açıklayan parti MHP olurken; MHP'de kadın milletvekili adaylarının sayısının azlığı dikkat çekti. 510 erkek, 90 da kadın milletvekili adayı açıklayan MHP'de, kadın adayların seçilmesi zor sıralarda olması da gözlerden kaçmadı. Büyükşehirlere bakıldığında Ankara'da 1'inci ve 3'üncü Bölge'de ilk 5 sırada kadın aday bulunmazken, 2'inci Bölge'de üçüncü sırada Nevin Taşlıçay yer aldı. İstanbul'da ise 1'inci Bölge'de ilk 5'te yine kadın aday yer almazken; 2'inci ve 3'üncü Bölge'de dördüncü sıralardan Nur Tuba Aktay ve Arzu Erdem kendine yer bulabildi. Aktay ve mevcut milletvekili olan Arzu Erdem'in kendi bölgelerinde dördüncü sırada yer almaları ise seçilmelerinin zor bir ihtimal olduğu fikrini yarattı. İzmir'de de 1'inci Bölge'de ilk 5'te hiçbir kadın adayın ismi yer almazken, 2'inci Bölge 4'üncü sırada Ayşegül Ekşi'nin adına yer verildi. Ekşi'nin seçilmesi zorlu bir sırada olması İstanbul'daki hemcinsleriyle aynı ihtimali yaşamasını muhtemel kılan bir detay olarak dikkat çekti. 

Anadolu'da da durum aynı
MHP'nin 3 büyükşehirde kadın adaylara arka sıralarda yer vermesi ve çoğunlukla ilk 5'te yer vermemesi, Anadolu'daki şehirlerde de değişmedi. Konya'da ilk üçüncü sırada kadın aday yer almazken, Malatya, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Zonguldak, Muş, Mardin, Kırşehir, Kütahya, Kayseri, Kars, Isparta, Gaziantep, Mersin, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Çanakkale, Çorum, Hatay, Artvin, Antalya ve Giresun gibi birçok şehirde de ilk 3'te kadın milletvekili adaylarına yer verilmedi. 

Kadınlar seçilemeyecek sıralarda 
MHP'nin milletvekili aday listesi incelendiğinde genellikle kadınların geri planda tutulduğu görülürken, listeye giren kadınların da çoğunlukla seçilemeyecek sıralarda aday gösterilmesi dikkatlerden kaçmadı. Yine İstanbul 3'üncü Bölge'de geçen dönem üçüncü sıradan aday olan ve milletvekili seçilen Arzu Erdem'in bu dönemde dördüncü sırada yer alması, seçilmesi riskli bir hale getirmiş durumda. 

Mevcut kadın vekiller ne durumda?
MHP'nin mevcutta parlamentoda 4 kadın milletvekili var. Bunlardan Adana Milletvekili olan Ayşe Sibel Ersoy gelecek dönemde ikinci sırada yer alıyor. Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay ise Ankara 2'inci Bölge'de üçüncü sıradan aday. İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, 3'üncü Bölge dördüncü sıradan aday olarak gösterildi. Konya Milletvekili Esin Kara ise gelecek dönemde milletvekili aday listesinde yer almadı. 

Birkaç istisna var!
MHP'de kadınların ön sıralar bulduğu şehirler ise oldukça nadir. Adana'da ikinci sırada Ayşe Sibel Ersoy, Aydın'da birinci sırada Deniz Depboylu, Çankırı birinci sırada Pelin Yılık, Eskişehir ikinci sırada Leman Sivri, Kırklareli birinci sırada Nur Aybüke Baybaş, Kahramanmaraş birinci sırada Zuhal Karakoç Dora, Muğla birinci sırada Özlem Balcı ve Nevşehir birinci sırada Filiz Kılıç yer alıyor.

Siyasette kadınların talebi azaldı!
Sözkonusu aday listelerine ilişkin Damga'ya konuşan MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, geçen dönem üçüncü sıradan girdiği aday listesine bu dönem dördüncü sırada girmesinin sorun olmadığını söyledi. “Siyasette kadınların talebi azaldı” diyen Erdem, “Ben her şeye rağmen azimli ve gayretliyim. Geçmişte 80 milletvekilimiz varken, 40'a düştük ben üçüncü sıradan aday olarak girdim yine seçildim. 6 dönemdir milletvekili adayı oluyorum, 3 dönemdir de seçiliyorum. Şimdi dördüncü dönemde de seçilmek için canla başla çalışacağım. İnanıyorum ki biz İstanbul'da tarih yazacağız. 3'üncü Bölge'de özellikle çok çalışıyoruz. Sabahın 5'inden geç saatlere kadar sahadayız. Bu dönem 3 değil 5, 6 milletvekili çıkaracağımıza inanıyorum. Gayret bizden, zafer Allah’tan dedik yola çıktık” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.