Okul ve cemevine ticarethane damgası!

Okul ve cemevine ticarethane damgası!
Türkiye son günlerde elektrik faturalarını tartışıyor. Geçtiğimiz aya kıyasla çok daha yüksek gelen faturalar nedeniyle sadece vatandaşlar ve esnaf değil; ibadethaneler, okullar gibi çeşitli kurumlarda mağdur. Çatalca Arif Nihat Asya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne 55 bin 919 lira fatura gelirken, Garip Dede Cemevi'ne de 30 bin lira fatura geldi. Faturalarda dikkat çeken detay ise her iki kurumunda “ticarethane” olarak gösterilmesi oldu.

Türkiye'nin son günlerdeki gündemi elektrik faturaları. Çok sayıda vatandaş ve esnaf sosyal medya üzerinden evlerine ya da iş yerlerine gelen elektrik faturasını paylaşarak, isyan ediyor. “Geçtiğimiz ay ödediğim elektrik faturası 200 lira iken bu ay 400 lira fatura ödedim” şeklinde şikayetini dile getiren vatandaşlara, ünlüler de yine sosyal medya üzerinden destek veriyor. Son olarak Ceylan Ertem de evine gelen elektrik faturasını paylaşarak, “Resmen soyuluyoruz. Hiç kimseye hakkımı helal etmiyorum” ifadelerini kullanmıştı. Türkiye'deki vatandaş ve esnaf bu gündemle sarsılırken kurumlarda çok farklı değil. Damga'nın ulaştığı bilgiye göre; Çatalca Arif Nihat Asya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne bu ay gelen elektrik faturası 55 bin 919 lira. Yine geçtiğimiz hafta Küçükçekmece Garip Dede Cemevi'ne gelen 30 bin liralık fatura da çok konuşumuştu. Faturalar da dikkat çeken en önemli detay ise okul ve cemevinin tüketici grupları arasında “ticarethane” olarak gösterilmesi olarak dikkat çekiyor.



Ticarethane görülmesi normalmiş!

Çatalca Arif Nihat Asya ve Meslek Lisesi'ne gelen faturaya ilişkin bilgi aldığımız Çatalca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise faturanın ve ticarethane ibaresinin “normal” olduğunu söyledi. Damga'ya konuşan yetkili; “Burası normal bir lise değil. Meslek lisesi. Yani üretim yapılan bir yer. Dolayısıyla bu nedenden dolayı ticarethane olarak görülüyor” dedi.


Gelsinler elektriğimizi kessinler

Çatalca'daki okul gibi Küçükçekmece Garip Dede Cemevi'nde elektrik faturası yüzünden mağduriyet yaşayan yerlerden birisi. Cemevinin “ticarethane” grubunda görülmesi ise büyük tepki topluyor. Konuya ilişkin konuşan Garip Dede Cemevi Başkanı Celal Fırat, “Alevi Dernekleri Federasyonun bileşenleri olarak, elektrik faturalarını ÖDEMEME kararı aldık,Çarşamba günü mahkemelere toplu olarak başvuracağız. Eşit yurttaşlık istiyoruz. Buyrun gelin elektriğimizi kesin.
Cemevlerimiz ticarethane değil, ibadethanedir” ifadelerini kullandı.



Kira fiyatlarını geçti

Konuya ilişkin bir tepki de turizmcilerden geldi. Dün bir açıklama yapan Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özen restoran ve kafe işletmelerinin son günlerde gelen elektrik faturalarına dayanma gücünün kalmadığını belirterek elektrik faturalarının kira fiyatlarını geçtiğini vurguladı. Son günlerde müşteri sayısında düşüş olduğunu, gıda maliyetlerinde, alkollü içki fiyatlarındaki artışa, ücret artışları ve elektrik zamlarının eklendiğini, işletmelerin kepenk kapatmak üzere olduğunu söyleyen Özen, şöyle devam etti: “Almanya’da elektrik faturası restoran cirolarının yüzde 2-5’i arasında iken bizde yüzde 10-15 düzeyine ulaştı. Sektör olarak vatandaşlarımızın da sosyal hayatlarından uzak kalmaması için kar marjlarımızı en düşük seviyelerde tutuyoruz.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.