Şehitlik davası!

Şehitlik davası!
Çatalca'da'da 2008 yılında Çanakça Mahallesi, Kestanelik köyündeki bir tarlada bulunan 34 mezarın, şehitlere ait olduğu öne sürüldü. Devam eden süreçte 2014 yılında söz konusu arsaya şehitlik tabelası asıldı. Sürece itiraz eden arsa sahibi ise konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme bölgenin şehitlik olmadığı kararına vararak, mezarlığın duvarlarını yıktırdı. Damga'ya konuşan köy muhtarı Mehmet Çakır, “Şimdi ne yapacağız bilmiyoruz, şaşırdık kaldık” dedi

2008 yılında Çatalca'nın Çanakça Mahallesi sınırları içersinde kalan Kestanelik yakınında bir tarlada defineciler tarafından 34 adet mezar bulundu. Bölge halkı mezarlığın şehitlere ait olduğunu öne sürdü. Devam eden süreçte Çatalca Kaymakamlığı ve Çatalca Belediyesi tarafından 2014 yılında mezarlığın bulunduğu alana Kestanelik Asım Paşa Tabyası Şehitliği tabelası asıldı. Tabelanın asılmasından sonra tarla el değiştirdi. Tarlanın yeni sahibi Nihat K. şehitliğe itiraz ederek mahkeme süreci başlattı. Şehitlik tabelası asılan mezarlık, mahkeme aracılığı ile Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'na soruldu. Genelkurmay Bakanlığı kayıtlara göre bölgede bir şehitlik olmadığını belirtti. Bunun üzerine arsa sahibi, şehitliğin kaldırılması talebinde bulundu. Mahkeme de Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay'dan gelen; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'nde 'Kestanelik Asım Paşa Tabyası Şehitliği'nin kayıtlarda gözüktüğünü ama kim tarafından yapıldığına dair belge olmadığı bilgisini baz alarak, şehitliğin kaldırılmasına karar verdi.


Ailesi Trabzon'da

Konuya ilişkin Damga'ya konuşan Kestanelik Mahallesi Muhtarı Mehmet Çakır, “Burayı defineciler buldu. Biz de araştırdık. Eski yazı olduğu için bunları günümüz Türkçesine çevirttik. Mezarlıklardan birinin Hasan oğlu Derviş'e ait olduğunu öğrendik. Ailesine ulaştık. Ailesinin Trabzon Maçka'da yaşadığını öğrendik. Aile, dedelerinin 1912'de Birinci Balkan Savaşı'nda şehit olduğunu ve dedelerinin mezarını uzun zamandır aradıklarını söyledi. Devamında burayı çevirdik, bayrak diktik. Sonra da 2014 yılında İBB ve Çatalca Kaymakamlığı tarafından burası şehitlik ilan edildi” açıklamasını yaptı.


İstimlak edilmemiş

Devam eden süreçte arsa sahibinin bölgenin şehitlik olmasına itiraz ettiğini ve mahkeme kararıyla salı günü şehitliğin duvarlarının yıktırıldığını anlatan Çakır, “Şimdi bakınca adam da haklı. Genelkurmay burada şehitlik yok demiş. Mahkeme de yıkılmasına karar vermiş. 2014 yılında burası istimlak edilebilirdi. Biz hatta edildiğini düşündük ama edilmemiş. Çok büyük bir yer değil. 400 metrekare, 7 dönümlük bir alan. Bugün etsin, etsin 100 bin lira etsin. Onun da parasını toplar arsa sahibine verirdik” diye konuştu. “Şimdi ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz” diyen muhtar Çakır, “Çatalca Belediyesi'ne gittik, kaymakamlığımıza gittik. Onlar da mahkeme kararı olduğunu bir şey yapamayacaklarını ifade etti. Hatta biz de kaymakam da belediye başkanımız da olup bitenler karşısında şaşırdık. Burası yıkılmasa icraya gidecekti, icradan gelen bedeli ödemek zorunda kalacaktık” ifadelerini kullandı.


Mezarlıkta dedesinin mezarı bulunan Selim Lermioğlu ise dedesinin 1912 yılı Balkan Savaşları'nda şehit düştüğünü belirterek, “Arkadaşları tarafından künyesi bir taşa yazılarak şehit düştüğü yerde defnediliyor. 102 yıl sonra defineciler kazı yaparken bu taşı buluyorlar ve köy muhtarı Mehmet Çakır'a haber veriyorlar. Köy muhtarı da gelip burayı inceliyor ve tel örgü ile çevirip Türk Bayrağı asıyor. Muhtarın haber verdiği yetkililer, Çatalca Kaymakamlığı, İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı ile birlikte burasının düzenlemesini yaparak 17 Kasım 2014 yılında devlet töreni ile 'Şehitlik' olarak açılışını yapıyorlar. Şimdi almış olduğumuz bir haber bizi çok üzdü. Bu şehitliğin bulunduğu arazi bir vatandaşın tapulu arazisinin içinde yer alıyormuş. Bundan dolayı mahkemeden şehitliğin yıkılması kararı çıkartıldığını ve buranın çevre duvarlarının yıkıldığını öğrendik. Yetkililerden buranın tekrar istimlak edilip, şehitlik olarak ilan edilmesini talep ediyoruz" talebinde bulundu.


HİÇBİR DELİL BULUNAMADI

Çatalca Kaymakamlığı da konuyla alakalı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Hasan Oğlu Derviş'e isimli kişiye ait mezarın araştırıldığı belirtilerek, “Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlüğü’ne yazılan Mahkeme müzekkeresine verilen cevapta Hasan oğlu Derviş'in 18/08/1331 tarihinde Tifus hastalığından öldüğünün tespit edildiği bildirilmiştir” bilgisine yer verildi. Kaymakamlık, Genel Kurmay Başkanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığı 1 Numaralı Koruma Kurumu'nun da böyle bir şehitliği kabul etmediği belirtildi. Açıklamada, “Dolayısıyla mahkeme tarafından toplanan deliller ve dosya kapsamı doğrultusunda; Nihat K.'ye ait bahse konu taşınmazın gerçekten şehitlik olduğuna dair dosyada hiçbir delilin bulunmadığı, sadece bir tane taş ile bir alanın şehitlik ilan edilemeyeceği ve etrafının duvarlarla çevrilemeyeceği, bu durumun mülkiyet hakkına açıkça müdahale olduğu, dava konusu taşınmaza yönelik herhangi bir kamulaştırma kararı da alınmadığı ve kamulaştırılmasına da karar verilmediği, Çatalca Kaymakamlığı tarafından şehitlik olduğu gerekçesiyle İBB kanalı ile davacının taşınmazına yapılan müdahalenin haksız olduğu, davacının yıkım talebinin haklı olduğundan bahisle davanın kabulü ile müştekiye ait taşınmaz içerisinde Şehitlik olarak kullanılan alan olarak gösterilen 429,21 metrekarelik kısmına müdahalesinin men’ine, karar kesinleştiğinde taşınmaz üzerinde bulunan duvar, parapet ve kapının yıkımına karar verilmiştir” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.