Serdar Bilgili’ye Büyükçekmece’de Katmerli İmar: AK Partili Meclis Üyelerinin oyları ile İBB’den geçti

Serdar Bilgili’ye Büyükçekmece’de Katmerli İmar: AK Partili Meclis Üyelerinin oyları ile İBB’den geçti
Beşiktaş eski başkanı Serdar Bilgili’nin Büyükçekmece’de bulunan arazisi yıllardır AK Parti’yle CHP’yi karşı karşıya getirdi. CHP’nin onayladığı AK Parti’nin mahkemeye taşıdığı araziyle ilgili yapılan plan değişikliği İBB Meclisi'ne gelince roller değişti

Beşiktaş eski başkanı Serdar Bilgili’nin Büyükçekmece’de bulunan arazisi yıllardır AK Parti’yle CHP’yi karşı karşıya getirdi. CHP’nin onayladığı AK Parti’nin mahkemeye taşıdığı araziyle ilgili yapılan plan değişikliği İBB Meclisi'ne gelince roller değişti. Bilgili’nin 10 yıldır uğraştığı değişiklik AK Parti’nin oylarıyla komisyondan geçti. CHP’li üyelerin tamamı ‘Karara katılmıyorum’ şerhi düştü. Belediye Başkanı Akgün, Damga'ya yaptığı açıklamada “Yapılan iş doğrudur” yorumunu yaptı.

f5d07cfd-b7c3-4ed7-a9d0-e6b742e2eb55.jpg

EKREM HACIHASANOĞLU - Büyükçekmece Belediyesi’nin 2013 yılında Fatih Mahallesi'nde bulunan 721 ada 4 parseli 24 milyon liradan satışa çıkardı. Bu kupon araziyi Beşiktaş eski başkanlarından Serdar Bilgili’nin şirketi Bilgili Asya Gayrimenkul isimli şirket satın aldı. Satıştan kısa bir süre sonra Kıyı Kenar Çizgisi'nde kalan arazi mahkemelik oldu. Yargı süreci iki yıl sonra tamamlandı. Arazi 2016 yılında Büyükçekmece Belediyesi Meclis gündemine geldi. AK Partili Meclis üyeleri Bilgili’nin yapacağı projenin imar yoğunluğu yaratacağını belirterek için karara şerh düştü. Karar oy çokluğuyla Meclis'ten geçse de Mimarlar Odası Meclis kararını mahkemeye taşıdı. İstanbul 13’ncü İdare Mahkemesi IBB’nin onayladığı plan notlarını iptal etti.

AK Partililer şerh düştü

Büyükçekmece Belediyesi, mahkemenin iptal ettiği plan notlarını bu defa ‘Kişiye Özel’ plan tadilatıyla 2022 yılı şubat ayı Meclis'inde gündemine getirdi. AK Partili meclis üyeleri, 1/1000 ve 1/5000 ölçekli üst plan kararlarına aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle bu plan tadilatına şerh düştü. Aynen 2016 yılında olduğu gibi karar oy çokluğuyla Meclis'ten geçti. Büyükçekmece Belediye Meclisi’nden oy çokluğu ile geçen 10 Şubat 2022 tarih ve 29 sayılı Büyükçekmece Belediye Meclis kararı, aradan yaklaşık 1 buçuk yıl geçmesine rağmen İBB Meclisi'ne gönderilmedi. AK Partili Meclis üyeleri, 10 Şubat tarihli meclis kararının İBB’ye gönderilmemesi için Büyükçekmece Belediye Meclisi'ne yazılı bir önerge verdi. Arazinin sahibi Serdar Bilgili ise Büyükçekmece’de sert savunmayla karşılaşınca plan değişikliği için İBB’ye başvurdu. Değişiklik teklifi 10 Temmuz 2023 tarihli İBB Meclis toplantısında İmar ve Turizm komisyonuna havale edildi.

İBB'de roller değişti!

Serdar Bilgili’nin Büyükçekmece’de bulunan arazisi için yapılan plan tadilatı İmar ve Turizm komisyonunda görüşüldü. İki komisyonda bulunan AK Partililer'in Büyükçekmece’de yıllardır muhalefet ettikleri plan değişikliğine ‘Onay’ vermeleri şaşkınlık yarattı. Komisyon Başkanı Adnan Zeki Bostancı, Başkanvekili Mehmet Yiğit, raportör Cemil Keskin, üyeler Emre Durak, Eyüp Dursun, Halil İbrahim Arslan, Necati Kahraman, Hüseyin Gürsoy Güleryüz karara onay verirken, CHP’li komisyon üyeleri Sedat Özkan, Erkan Erdoğan, Sebahattin Öztürk, Alaettin Aktay, Nurkal Dedetaş ve Kazım Akşahin rapora ‘Karara katılmıyorum’ şerhini düştü. Oysa CHP’li Büyükçekmece Belediyesi yıllardır bu arazide plan değişikliği için mücadele ediyordu.

ibb-komisyon-karar.webp

23 bin metrekareye çıktı

Plan değişikliği kararı, İBB Planlama Müdürlüğü’nün hazırladığı rapora rağmen komisyondan geçti. Daha sonra İBB Meclisi'ne gelen rapor CHP Grubu'nun ret vermesine karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. İBB Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verilmişti: “Plan değişikliği yapılması istenen arazi Kıyı Kenar Çizgisi üzerinde kalmaktadır. Plan değişikliğiyle ilgili bakanlık görüşü alınmadığı, teklif plan notlarında tanımlayıcı ve kısıtlayıcı bir hükmün yer almadığı, Çevre yapılaşma koşulları kapsamında 4 kat yapılaşma olan bölgeye 2 adet 22 kat, bir adet 20 kat ve bir adet de 4 kat yapıların hem kent silüetini bozacak hem de nüfus yoğunluğunu arttıracaktır. 1/1000 ölçekli uygulama planlarında yüzde 40 olan konut+ticaret alanlarından konut oranının yüzde 70’e çıkarıldığı, alınan ruhsatlarda toplamda 8 bin 720 metrekare olan konut alanlarının teklif ile 23 bin metrekare olacağı, 291 kişi olan nüfusun teklif ile 768 kişiye çıkacağı, bu bakımdan konut alanlarında 477 kişilik ilave artışının gerçekleşeceği, ayrılan yeşil alanın olması gerekenin çok altında olduğu görülmüştür. Ayrıca teknik ve sosyal altyapı alanlarına ilişkin değerlendirilmelerinin yapılmamış.”

Yapılan iş doğrudur

Damga'ya konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Yapılan iş doğrudur” diyerek AK Parti'nin evet, CHP'nin ret verdiği değişikliği savundu. Eski planlara göre ilgili araziye 22 kat otel yapılabildiğini ifade eden Akgün, “Şimdi bu yükseklik 12 kata düştü. Konut alanı artırıldı” diye konuştu. Kararın oylandığı gün İBB Meclisi'nde olmadığını dile getiren Akgün, “Nereden bakarsan bak bizim lehimize olmuştur” dedi. İlçe Meclisi'nde CHP'li üyeler tarafından alınan karara, İBB'de CHP Grubu'nun ret verilmesini de değerlendiren Akgün, “Bilmiyorum neden böyle bir şey yaptılar” ifadelerini kullandı. Akgün ayrıca CHP Grubu'nun bu konu hakkında önceden kendisiyle görüşmediğini dile getirdi. Bu arada ilgili arazinin plan değişikliğine muhalefet eden Büyükçekmece ve İBB Meclisi'nin AK Partili üyesi Hasan Bacıoğlu'nun, kararın geçmemesi için İBB'de mücadele verdiği fakat başarılı olamadığı öğrenildi. Büyükçekmece Belediye Meclisi'nin eylül ayı toplantısında değişiklik gündeme gelmiş, AK Partililer bu değişikliğe hararetle muhalefet etmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.