Simona'ya vatandaşlık!

Simona'ya vatandaşlık!
Damga’nın “Ne Yaşar Ne Yaşamaz” başlıklı haberinin ardından bürokrasi Delia Simona için harekete geçti. Yaklaşık üç yıldır yaşadığını ispat etmeye çalışan Romanya uyruklu Simona’ya istisnai vatandaşlık verileceği öğrenildi. Knedisine “İstisnai Türk vatandaşlığı başvurusu için müracaatınız gerekiyor” mesajı geldiğini belirten Simona, “Kayıtlara göre ölmüş olabilirim ama ölmedim. İkinci defa hayata gelmek istiyorum” dedi

ERCAN ÖZÜTRK / ÖZEL HABER - 2000 yılında çalışmak için ülkesi Romanya’dan Türkiye’ye gelen Delia Simona, çalıştığı fabrikada tanıştığı Taşkın Çavdar’la hayatını birleştirdi. Kaan ve Aras isimli iki erkek çocukları olan Çavdar çiftinin mutluluğu 2020 yılının sonuna kadar devam etti. Simona’nın eşi Taşkın Çavdar, Koronavirüs salgınında kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Çocuklarının tek vasisi olan Delia Simona ilk iş olarak Esenyurt Kaymakamlığı’na başvurdu. Oradan Romanya Konsolosluğu’na yönlendirildi. Romanya Konsolosluğu, “Sen bizim kayıtlarımızda ölüsün. Sana pasaport veremeyiz” denildi. 3 yıldır bürokrasi savaşı veren Simona’nın imdadına Damga yetişti.


Bürokrasiyla tanıştı!
Esenyurt Kaymakamlığı’ndan Simona’ya süresi geçmeyen bir pasaportla vatandaşlık başvurusu yapabileceği söylendi. Simona ertesi gün soluğu Romanya Konsolosluğu’nda aldı. Durumunu anlattı. Yetkililer “Sana pasaport veremeyiz. Sen bizim kayıtlarımızda ölüsün. 2002 yılında ölmüşsün” denildi. İlk önce bunun şaka olduğunu düşündü. Bürokrasi savaşına başlayan Simona son olarak istisnai olarak Türk vatandaşlığına başvuru yaptı. Kendisine “Başvuru makamından talep edilen eksik evrak genel müdürlüğümüze gönderilmesi gerekiyor” mesajı geldi. Bu mesajın ardından soluğu İstanbul İl Nüfus Vatandaşlık Müdürlüğü’nde alan Simona’ya burada da “İstisnai vatandaşlık için süresi geçmemiş pasaport gerekiyor” yanıtı verildi.


Damga devrede!
Damga, Aziz Nesin’in “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” romanının ana karakteri Yaşar Yaşamaz ile aynı kaderi yaşayan Romanyalı Delia Simona’nın dramını 30 Mart’ta “Ne Yaşar Ne Yaşamaz” manşetiyle Türkiye’ye duyurmuştu. Haberin ardından yetkililer bir kere daha harekete geçti.  Simona’ya “İstisnai olarak Türk vatandaşlığına başvuru işlemlerinizle ilgili görüşülmek üzere ilimiz Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne gelmeniz gerekiyor” mesajı atıldı.
 

Bu son olsun!
Simona, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nden telefonla da arandığını belirterek, “İstisnai vatandaşlık için CİMER üzerinden başvuru yapmıştık. Ancak 23 Mart’ta bana pasaportum olmadan işlemin yapılamayacağı söylenmişti. Başa dönmüştük. Devreye siz girince ilk önce televizyonların ilgisini çektim. Akşama doğru da bir kere daha bürokrasinin dikkatini çektim. Telefonla arayıp pazartesi günü beni müdürlüğe çağırdılar. Bir süre sonra da telefonuma mesaj geldi. Umarım bu son olur. Artık mücadele edecek gücüm kalmadı. Pazartesi günü bu işin bitmesini istiyorum. Ancak siz olmasaydınız sesimi kimse duymayacaktı. Bir kere saha dünyaya gelmem isteniliyorsa bana vatandaşlığın verilsin” dedi
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.