Sit Alanında 15 kat inşaat!

Sit Alanında 15 kat inşaat!
Beşiktaş Belediyesi'nin başkanları değişse de kaderi değişmiyor. Çoğu CHP üyesi 27 kişi Belediye Başkanı Rıza Akpolat hakkında suç duyurusunda bulundu.

ERCAN ÖZTÜRK / ÖZEL HABER - Beşiktaş Belediyesi'nin başkanları değişse de kaderi değişmiyor. Çoğu CHP üyesi 27 kişi Belediye Başkanı Rıza Akpolat hakkında suç duyurusunda bulundu. Belediyenin Boğaziçi Sit Alanı etkileme bölgesindeki bir parseli imara açarak 15 kat inşaat izni verdiği ortaya çıktı. İçerisinde Dilek Sabancı Engelliler Parkı’nın da olduğu söz konusu parselle iliği Beşiktaş Belediyesi'nin İBB’ye gönderdiği dilekçede parsel malikinin mağduriyetinden bahsetmesi ise şaşkınlık yarattı.

Beşiktaş Levent Mahallesi'nde ikamet eden ve çoğu CHP üyesi 27 vatandaşın 11 Temmuz günü İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı suç duyurusundaki iddialar bir hayli ses getirecek cinsten. Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın başını bir hayli ağırtması beklenen suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi; “Şüpheli, gerek kendine verilen görevi kötüye kullanarak gerekse kendine yüklenen görevleri ihmal ederek; Boğaziçi Sit Alanı Etkilenme Bölgesi sınırları içinde kalan İstanbul İli, Beşiktaş İlçesi, Levent Mahallesi, 25 pafta, 1787 ada 541 parsel sayılı taşınmaz üzerinde muazzam bir boyutta imar ayrıcalığı yaratmışlardır. Müvekkiller, imar ayrıcalığı yaratılan taşınmazın bulunduğu mahalledeki taşınmaz malikleri ve mahalle sakinleridir.”

kutu.jpg

Dilekçede, “İmar ayrıcalığı yaratılan 25 pafta, 1787 ada 541 parsel nolu taşınmaz, 4. Gazeteciler Sitesi’nin sosyal alan işlevini yerine getirecek şekilde çarşı- sinema alanı olarak tanımlanmıştır. Bölgenin kendine has tarihi ve kültürel bir dokusu bulunmaktadır. Bölge genellikle alçak bloklardan oluşan, içinde Dilek Sabancı Engelliler Parkı’nı ve muhtelif yeşil alanları içeren, şehrin merkezinde adeta bir saklı vadi konumunda, yakın komşuluk ilişkileri ile örnek bir mahalle yapısındadır. Söz konusu 541 parsel nolu taşınmaz 1997 tarihinde el değiştirerek Rönesans Fuarcılık tarafından satın alınmıştır. 2017 yılında bu parsele ait imar planı notları hukuka aykırı bir şekilde Beşiktaş Belediye Meclisi tarafından değiştirilmiştir. Değişiklik ile parselde ayrıcalıklı yapılaşmanın önü açılmıştır. Değişikliğin amacı parsel maliki Rönesans Fuarcılık ve Müteahhit Polat Gayrimenkul firmalarına imar ayrıcalığı ve dolayısıyla rant yaratma sürecini işletmektir. Değişiklik, olası itirazları önlemek ve kamuoyundan gizlemek amacıyla kanuna aykırı olarak ilan edilmemiş ve askıya çıkarılmıştır” ifadelerine yer verildi.

İBB 2018'de reddeti!

Mahalle sakinleri, suç duyurusunda, “Bu imar notu değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 15/05/2018 tarih ve 811 sayılı kararı ile reddedilmiştir. Yani hukuka aykırı plan notları değişikliği yürürlüğe dahi girmemiştir. Bu ihlallere rağmen Beşiktaş Belediyesi imar ayrıcalığı sağlamak amacıyla hukuka aykırı işlemlere devam etmiştir. Boğaziçi Kanunu ve ilgili İmar Yönetmeliklerine aykırılığı açık olan projeye 29/12/2022 tarihli ve 101198 sayılı Yapı Ruhsatı vermiştir. İstanbul 6. İdare Mahkemesinin 2023/761 esas sayılı dosyası ile yapı ruhsatının iptali için dava açılmıştır. Beşiktaş Belediyesi, 541 parsel nolu taşınmaza; yer altında 9, yer üstünde 15 katlı bir yapı kütlesi ortaya çıkaracak bir inşaat ruhsatı vermiştir. Yapılaşmanın önünü açan söz konusu imar değişikliğinin kanuna aykırılığına ek olarak bu proje, 1/1000 ölçekli Beşiktaş Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgesi Uygulama İmar Planı Notlarında bina yüksekliğinin 15.50 metreyi geçmeyeceği açıkça belirtilmesine rağmen Kot + 50 m. ve Kot – 26 m. boyutlarıyla küçük bir parsel üzerinde yüksek yoğunluklu bir yapı bloku oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kamu yararı unutuldu

Dileçe'de İstanbul Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nin 01/12/2022 günlü Çekince Raporu’na değinilerel, “Kabaca bir oranlama yapıldığında parselde fiili emsalinin 15 olduğu görülmektedir ki Boğaziçi alanında -etkilenme bölgesinde bile- böyle yüksek bir emsalin öngörülmesi başta 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 10. maddesi olmak üzere mevzuata ve hukuka aykırı olacaktır” tespiti yapılmıştır. Ancak sözkonusu Çekince Raporu dahi yapı ruhsatı verilmesini engelleyememiştir. Beşiktaş Belediyesi, adeta parsel maliki Rönesans Fuarcılık’ın çıkarlarını gözetmeyi kendine görev edinmiştir. Beşiktaş Belediyesi’nin İBB Başkanlığı’na yazdığı 19.09.2019 tarih ve E.5636/10368 sayılı yazı bu durumu ispatlar niteliktedir. Bu yazının içeriğinde Beşiktaş Belediyesi’nin “parsel malikinin mağduriyeti”nden bahsetmesi dikkat çekicidir. Beşiktaş Belediyesi bir kamu kurumu olduğunu ve öncelikle kamu yararını gözetmesi gerektiğini unutmuştur” denildi.

AKPOLAT GÖREVİNİ İHMAL ETMİŞTİR!

Suç duyurusunda, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın Rönesans Fuarcılık ve müteahhit Polat Gayrimenkul firmalarına imar ayrıcalığı tanıdığı belirtilerek, “Dolayısıyla rant yaratma amacıyla görevini ihmal ederek ve görevini kötüye kullanarak; Boğaziçi Sit Alanı Etkilenme Bölgesi sınırları içinde kalan İstanbul İli, Beşiktaş İlçesi, Levent Mahallesi, 25 pafta, 1787 ada 541 parsel sayılı taşınmaz üzerindeki projeye yapı ruhsatı vermiştir. Şüpheli İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 15/05/2018 tarih ve 811 sayılı kararını hiçe sayarak da görevini ihmal etmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak:Ercan Öztürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.