TC numarası var ama kimliği yok!

TC numarası var ama kimliği yok!
12 yıl cezaevinde yatan Muhammet Öztürk, TC kimlik numarası olmasına rağmen bir türlü kimliğini alamıyor.

21 sene önce kimliğini kaybeden ve hemen akabinde cezaevine girerek 12 yıl ceza yatan Muhammet Öztürk, şimdilerde yeni bir hayata başlamak için adım attığı her yerde kendisinin kim olduğunu ispatlamaya çalışıyor. Cezaevinden çıktıktan sonra da yeni bir yaşam umuduyla işe girip sigortasını yaptırmak isteyen Öztürk, TC kimlik numarası olmasına rağmen bir türlü kimliğini alamıyor.

1984 doğumlu Muhammet Öztürk, çocuk yaşta anne babasını kaybetti. 3 kardeşiyle birlikte sokakta kalan Muhammet ve kardeşlerine akrabaları da sahip çıkmayınca sokak çocuğu olarak yaşamlarını sürdürmeye çalıştı. Ekmek çalmak gibi suçlara karıştığını ancak Bahçelievler civarında olan bir kapkaç olayından tutuklanarak 12 yıl cezaevinde yattığını söyleyen Öztürk, “Suçu işleyen de ben değilim. Görüntülerde sadece oradan geçtiğim görülüyor. Tek suçum oradan geçmek ama çocuktum anlamıyordum, birkaç gün yatar çıkarım sandım” dedi.

"Kimse bana inanmadı"

Cezaevine girmeden önce kimliğini kaybettiğini çocuk kafasıyla çokta gerekli görmediği için kayıp kimliğini çıkarmakla uğraşmadığını söyleyen Muhammet Öztürk, hemen akabinde Bahçelievler’deki Kadir Has AVM civarında yaşanan bir kapkaç olayından dolayı tutuklanarak cezaevine girdiğini söyledi. Aynı dönemde o bölgedeki başka bir kapkaç olayından da yargılandığını ve çevredekilerin kendisi hakkında ‘Sokak Çocuğu’ olmasından ötürü “Böyle bir şey yapmaz” demeyip sessiz kaldığını söyleyen Muhammet Öztürk, “Her ne kadar ben yapmadım desem de kimse bana inanmadı. En fazla ekmek, süt çalmışızdır o da karnımızı doyurmak için. Ama asla bir kadının çantasını kapkaç yapacak kadar ne vicdansızım, ne de öyle bir karaktere sahibim. Ben itiraz ettikçe de 3-5 gün yatar çıkarsın dediler” diyerek anca 12 yıl sonra denetimli serbestlikle çıktığını söyledi.

"Şahit istiyorlar"

Cezaevinden çıktıktan sonra çocukken de ara ara kaldığı merkezi Bakırköy’de bulunan Umut Çocukları Derneği’ne giden Muhammet Öztürk, yeni bir hayata adım atmak için Dernek Başkanı Ferhat Şahin'den yardım istedi. 2 aydan beri dernekte kalan ve dernek başkanı Şahin’in de desteği ile işe giren Öztürk, şimdi de kimliği olmadığı için hayata tutunamıyor. Şu anda 39 yaşında olan ve yeni bir hayata başlamak isteyen Muhammet Öztürk, nüfus müdürlüğünün kimliğini kaybetmesinin üzerinden yaklaşık 20 yıl geçtiği gerekçesi ile vermediğini, 1. derece yakınından şahit istediğini, bir kardeşinin engelli, birinin cezaevinde olduğunu, diğerinden ise haber alamadığını söyleyerek, “Akrabalarım zaten bize sahip çıkmamıştı. Şimdilerde kimliğimi çıkarmak için de bana şahitlik etmiyorlar, görüşmüyoruz” dedi.

Sen kimsin?

Kimliği olmadığı için hiçbir sosyal haktan da yararlanamayan Muhammet Öztürk, “2011 yılında işlemediğim suçlardan dolayı 12 yıl cezaevinde yattım. Denetimli serbestlikle çıktım. İmza atıyorum: Parmak izlerim var. Geçmiş belgelerde kimlik numaram var. Tüm resmi işlemlerim Muhammet Öztürk üzerinden yapıldı. Şimdilerde kendimi ispatlayamıyor, hiçbir şey yapamıyorum. İşe girip hayatıma yeniden başlamak istiyorum. Bir kardeşim engelli ve yeri belli. Engelli olduğu için o gelemiyor ama yetkililer kardeşimin yanına gidip onun şahitliğini kabul edebilir. Kaldı ki bu dernekteki herkes de beni tanıyor, şahitlik yapıyor ancak bir türlü kabul görmüyor. Ben Muhammet Öztürk değilsem cezaevinde yatırılan kim? Yok eğer Muhammet isem kimliğim neden verilmiyor. Cezaevine alırken Muhammet, işe girerken sen kimsin?” siteminde bulundu. Umut Çocukları Derneği Başkanı Ferhat Şahin ise çocukken de ara ara merkezlerinde kalan Öztürk'e kendilerinin şahitlik ettiğini ancak yaklaşık 20 yıl önce kaybedilen kimliği çıkaramadıklarını söyleyerek, yetkililerden yardım istedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.