Topkapı Sarayı 300 kamera ile korunacak

Topkapı Sarayı 300 kamera ile korunacak
Milli Saraylar Daire Başkanlığı Topkapı Sarayı için harekete geçti.

ERCAN ÖZTÜRK / ÖZEL HABER - Neredeyse her yıl bir hırsızlık olayıyla gündeme gelen Topkapı Sarayı 300 kamerayla 24 saat izlenecek. Milli Saraylar Topkapı Sarayı için 300 kamera satın alacak. Dolmabahçe Sarayı’nda 4 Temmuz’da yapılacak olan ihale öncesi hazırlanan teknik şartnamesi dikkat çekti.

Türkiye’nin en önemli saraylarından biri olan Topkapı Sarayı'nda parayla ölçülemeyecek değerde çok sayıda tarihi eser bulunuyor. 1993 yılından beri kurulan kamera sistemiyle 24 saat boyunca takip edilse de saray neredeyse her yıl hırsızlık olayıyla gündemi meşgul ediyor. Milli Saraylar Daire Başkanlığı hırsızlığın önüne geçmek için yıllardır kullanılan bazı kameraların miadını doldurması nedeniyle çok sayıda yeni noktaya kamera konulmasını kararlaştırdı. Başkanlık, günde yüzlerce turistin giriş yaptığı sarayın her noktasını görebilmek için son model kameralar almak için harekete geçti.

40 gün içerisinde takacak

Milli Saraylar Daire Başkanlığı’nın “ Topkapı Sarayı CCTV Otomasyonunda Kullanılmak Üzere Kamera Alımı İşi” başlıklı ihalesi 4 Temmuz’da yapılacak. 300 kamera alım ihalesini alacak şirketin 40 gün içerisinde bu kameraları takması zorunlu tutuldu. Açık ihale usulüyle ihale edilecek kamera alım işinde teklifler elektronik ortam üzerinden alınacak. İhaleye teklif verecek firmaların hepsinin devlet veya özel kurumlara kamera sistemi kurmuş olmaları zorunlu.

Türkçeye çevrilecek

Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ihale teknik şartnamesinde kullanılacak kameralarla ilgili şu şartlara yer verdi: “Teklif edilen aktif cihazlara ait, teknik özelliklerini belirten kataloglarını ve yabancı dilde olan kataloglar için Türkçeye çevrilmiş katalog kopyalarını, yeminli tercüman tarafından çevirisi yapılmış ve noter onaylı olarak ihale aşamasında teklif dosyalarına ekleyeceklerdir. Verilen kataloglarda teklif edilen ürünlerden başka ürünler de varsa firma teklif ettiği ürünü işaretleyeceklerdir. Teklif dosyasında sunulan kamera katalogları için teknik şartnamedeki ilgili bende karşılık gelen bent numarasını katalog üzerinde belirtilecektir. İstekliler, bu teknik şartnamenin tüm maddelerine sırasıyla, herhangi bir maddeyi atlamadan cevap vereceklerdir. Ve şartname cevapları belgesi, teklif dosyası ile birlikte idareye teslim edilecektir. Cevaplar, teknik şartnamenin maddeleri ile aynı sırada olacak, eksik ve cevapsız madde bırakılmayacaktır.”

1924’te müzeye dönüştü

1460-1478 tarihleri arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan, zaman içerisinde birçok ilavelerle büyüyen Topkapı Sarayı, 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu'nun 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi ve hükümdarların ikametgahı olarak kullanıldı. Saray bünyesinde padişahların daireleri, devlet idaresinin yapıldığı binalar, çeşitli bahçeler ve avlular, saray görevlilerine mahsus yapılar yer alıyor. 19’ncu yüzyıl ortalarında saray halkının diğer saraylarda yaşamaya başlamasından sonra dahi devlet arşivinin, saltanat hazinesinin ve kutsal emanetlerin Topkapı Sarayı'nda muhafaza edilmesine devam edildi, Saray hiçbir zaman önemini kaybetmedi. Topkapı Sarayı 1922 tarihinde saltanatın kaldırılmasından sonra, 3 Nisan 1924'te Mustafa Kemal Atatürk tarafından, halkın ziyaretine açılmak üzere müzeye dönüştürüldü.


EL YAZMALI KURAN ÇALINDI!

Topkapı Sarayı’nda neredeyse her yıl bir hırsızlık olayı yaşanıyor. Yıllardan beri sarayda gerçekleşen hırsızlıklarda 11’nci yüzyıla ait el yazmalı Kuran ve Papa’nın hediyeleri çalınmıştı. İşte sarayda gerçekleşen ilginç hırsızlıklar:

1999: Dünyanın sayılı müze ve tarihi anıtlarından biri kabul edilen Topkapı Sarayı'nda önceki gün ortaya çıkan hırsızlık olayı, sırrını koruyor. Maddi ve manevi değeri çok büyük olan birçok eser dururken 11. yüzyıla ait el yazması Kuran'ı çalan hırsızın yakalanması için İstanbul Polisi alarma geçti. Akıl almaz soygun, Topkapı Sarayı'ndaki güvenlik sistemindeki boşluğu da gözler önüne serdi.

2005: Türkiye'nin en iyi korunan müzelerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Topkapı Sarayı'na dün güpegündüz hırsız girdi. Saraydan hangi tarihi eserlerin çalındığı ise henüz belirlenemedi. Hırsız ya da hırsızların, salı günleri ziyarete kapatılan saraya, Haliç'e bakan 4. avludaki Bağdat Köşkünün arkasındaki mühürlü müze deposunun camını kırarak girdiği belirlendi. Kırılan cam parçaları üzerinde kan izine rastlandı. Olayın fark edilmesinin ardından Saray'a gelen polis, personelden de kan örnekleri aldı. Yapılan incelemede dokuz eserin eksik olduğu ortaya çıkmıştı.

2010: Bir hırsızlık şebekesi Topkapı Sarayı Müze müdürlerinin evlerine dadandı. Geçen ay Topkapı Sarayı Müze Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın evine giren hırsızlar, aralarında Papa tarafından hediye edilen dolmakalem dahil çok sayıda antika eseri çalmıştı. Önceki gün ise Topkapı Sarayı Müzesi Müdür Vekili Ayşe Erdoğdu’nun Sultanahmet'teki evi, yine kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişilerce soyuldu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.