Yine enkaz yine ölüm!

Yine enkaz yine ölüm!
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, saha tarama çalışmaları sonucunda yıkılan binaların olduğunu duyurdu. AFAD Başkanı Yunus Sezer, 1 kişinin hayatını kaybettiğini ve 110 yaralı vatandaşın olduğunu belirtti. Kahramanmaraş'ta depremde hasar gören bir metal fabrikasında içeri giren işçilerin tencere tabak gibi eşyaları kurtarmak istedikleri sırada meydana gelen çökmede 1 işçinin öldüğü, 4 işçinin yaralandığı öğrenildi

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde dün saat 12.04'te 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremde 29 binanın yıkıldığını, 1 kişinin yaşamını yitirdiğini, 110 kişinin de yaralandığını duyurdu. Enkaz altında kalan Ali Şahingil adlı vatandaşın ise kurtarıldığı belirtildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi olan 5,6 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Çevre illerde de hissedilen deprem, 6,96 kilometre derinlikte gerçekleşti. AFAD'dan yapılan açıklamada, "Malatya'nın Yeşilyurt ilçesindeki 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan binalar olduğu tespit edilmiş olup, arama-kurtarma ekiplerimiz bölgeye sevk edilmiştir" denildi.

1 kişi hayatını kaybetti

AFAD Başkanı Yunus Sezer, beş binada arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Maalesef bir vatandaşımız hayatını kaybetti. 69 yaralımız hastanelere sevk edildi" dedi.

Sezer, daha sonra yaptığı açıklamada, 29 binanın yıkıldığını, 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 110 kişinin de yaralandığını duyurdu. AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar da yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar 5 ile 6 büyüklüğündeki 45 artçı sarsıntı var. Bugün meydana gelen depremi yine bu büyük depremlerin meydana geldiği sistem içerisinde oldu. Şu ana kadar 10 bin 282 artçı meydana geldi. Yaklaşık 6 ayda kaydettiğimiz depremleri üç haftada kaydettik. 3-4 arası depremlerin sayısı 1963 4-5 aradı 671 ve 5-6 arası ise toplam 45. 5 ve üzeri artçı sarsıntılar olacaktır. Artçılar sonrası kırsal alanlarda kaya düşmesi tehlikesi olabiliyor” bilgisini verdi.

Şahingil kurtarıldı

Kahramanmaraş depreminin ardından apartmandan ayrılan 70 yaşlarındaki Ali Şahingil'in, eşyalarını almak için binaya girdiği ve depreme yakalanarak enkaz altında kaldığı öğrenildi. Arama-kurtarma ekipleri, yaptıkları çalışma sonucu Şahingil'e ulaşarak enkazdan sağ çıkardı. Şahingil, sağlık görevlilerince ambulansla hastaneye kaldırıldı. Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar yaptığı açıklamada, “Maalesef bir kez daha sarsıldık. Şana kadar ulaşan can kaybımız yok ama bazı binaların yıkıldığına dair ihbarlar geliyor. Ben de ekiplerimizi oralara yönlendirip enkaz altında kalan var mı diye kontrol ettiriyorum. Ben de bölgelere gidiyorum. Biz daha önce ağır hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyarmıştık. İnşallah uyarıyı dinlemeyen olmamıştır. Birkaç binanın yıkıldığı yönünde bilgiler geldi. Ekipleri gönderdik, teyit almaya çalışıyoruz. 5 bina ile ilgili bana bilgi geldi, çağrı merkezimize gelen ihbarları da değerlendiriyoruz. Battalgazi bölgesinde birkaç binanın yıkıldığı bilgisini aldım” dedi.

Çok sayıda ihbar geliyor

DHA muhabiri İsmail Akkaya, depremin ardından bölgedeki gelişmeleri CNN Türk canlı yayınında paylaştı. Akkaya, “Birkaç gündür buradayız, Malatya'dayız. Şu anda hiçbir binada insan yaşamıyor. Vatandaşlar hafif hasarlı ve orta hasarlı binalardan eşyalarını taşıyor. Endişe edilen eşya taşındığı sırada bina göçtüyse canlı olabilir mi diye ihbarlar değerlendiriliyor. Şu anda depremle birlikte yıkılan bina bilgisi yok. Çok sayıda ihbar geliyor. Şu ana kadar yok diye biliyoruz. Gelen ihbarlar 'bina yıkıldığı' yönünde. Yaralı bir vatandaş olduğuna dair gelen ihbar yok. Konutlarda insanlar oturmuyor. Sadece eşya taşınması için binalara giren kişiler var” diye konuştu.


RİSKLİ BİNALARA SAKIN GİRMEYİN!

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Malatya'da depremde yıkılan bina sayısının 29 olarak tespit edildiğini, yaralı sayısının da 110'a yükseldiğini belirterek, "Bunların bazıları enkazla ilgili bazıları da artçı sarsıntı sonrası yaşanan travma ile ilgili hastanelere başvurmuş durumda. Yoğun bir şekilde arama- kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Hem Malatya'da bulunan arama- kurtarma personellerimiz hem de çevre illerden takviye ettiğimiz arama- kurtarma personellerimizle beraber 657 kişilik bir ekip arama- kurtarmayı aktif bir şekilde devam ettirmektedir" dedi. 2 binada arama- kurtarma faaliyetlerinin devam ettiğini kaydeden Sezer, "Enkazdan şu ana kadar 32 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık. Hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi ve eşya alınmamasını özellikle istirham ediyoruz. Afet bölgesindeki tüm vatandaşlarımızın telefonlarına bildirimde bulunduk, daha önce de bulunmuştuk. Bu noktada sürekli artçı sarsıntılar meydana gelmekte. Hasar alan binalarımız yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Vatandaşlarımızın can güvenliği için kesinlikle hasar gören binalardan uzak durmalarını özellikle istirham ettiğimizin bir kere daha altını çizmek istiyorum" diye konuştu.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.