Önlem almak vicdanlara kaldı!

Önlem almak vicdanlara kaldı!
Koronavirüs önlemleri kapsamında uzun süredir devam eden HES kodu uygulamasının kaldırılması ve açık havada maske zorunluluğunun kaldırılmasının yankıları sürüyor. Flash Tv'de yayınlanan Gülgün Feyman İle Beni İkna Et programında Feyman ve Gazeteci Mehmet Mert'in konuğu olan Dr. Atilla Yılmaz “Artık önlem almak vicdanlara kaldı. Her şeye rağmen vatandaşlarımızın maske ve mesafe önlemlerini sürdüreceğine inanıyorum” dedi

Flash Tv'de yayınlanan Gülgün Feyman İle Beni İkna Et programında Feyman ve Gazeteci Mehmet Mert'in konuğu Dr. Atilla Yılmaz'dı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın önceki gün açıkladığı maske ve HES kodu uygulamasının kaldırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, önlemlerin kişilerin inisiyatifine bırakıldığını vurguladı. Yılmaz, “Uzun süre devam eden maske, mesafe ve HES kodu uygulamalarında sanırım amaç aşılama oranlarının artmasıydı. Bu da bir miktar sağlandı. Türkiye'de aşılanma miktarı yüzde 62 civarında. Kötü bir rakam değil. Bir de çok kişi kovid geçirdi. Toplumsal bir bağışıklık bekleniyordu ya bunun da oluştuğu görülünce bu kararlar alındı. Tıbbi boyut itibariyle artık kovidle mücadele kişilerin himayesine bırakıldı. Ama risk grubu hala tehlikeli. Özellikle kemoterapi alanlar belli bir yaş grubu gibi insanların özellikle dikkat etmesi lazım. Risk altındaki grubu korumak için insanlar vicdanlı hareket ederek önlemlerini almalı. Biraz bekle gör yapacak gibiyiz. Öyle düşünüyorum” dedi.


Omicron varyantı hafif geçiyor

Omicron varyantına ilişkin de konuşan Dr. Atilla Yılmaz, “Omicron varyantı diğer varyantlara göre hafif seyrediyor. Öldürücü olduğu kesin. Ama öldürücülüğü kronik hastalarda, kanser hastalarında ve risk grubundakilerde devam ediyor. Onun dışında omicron gribiyle normal grip arasında hiçbir farkı olmayan binlerce vatandaşımız var. Hatta hastanede de grip olan arkadaşlarımız kovid miyiz değil miyiz diye soruyor. Ameliyatlar yapıyoruz. Ameliyat öncesi hastalara test yaptırıyoruz. Benden daha sağlıklı olan bir hasta bile pozitif çıkıyor. Çünkü hiçbir septom yok. Hiçbir bulgusu olmayanlar pozitif çıkıyor, tam tersi yoğun bakımda yatan çok sayıda hastamız da kovid bile görünmüyor. Omicron hızlı bulaşıyor ama hafif sürede geçiyor. Özellikle aşı olanlar da daha hafif geçiriyor” ifadelerini kullandı.


Vatandaş önlemini alır

Türkiye'de insanların kurallara uymaya devam edeceğine inandığının da altını çizen Yılmaz, “Kısıtlamalar kalksa bile alışmış bir kesim var. İnsanlar o maskeleri kullanacak. Nasıl olsa yasaklar kalktı diye vatandaşlarımız önlem almaktan vazgeçmeyecek. Türkiye'deki vaka sayısı az değil. Ama dünya ile mukayese ettiğimizde kötü durumda değiliz. Gençlerde de aşı olmayanlar yoğun bakıma giriyor. Hele de riskli grup. Onlar aşı bile olsa tedbirli yaşamak zorunda. Yakınları ve aileleri içinde konuşuyorum” diye konuştu.


Biz önlemlerimizi almalıyız

Gazeteci Mehmet Mert de kuralların kaldırılmasına ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Mert, “Biz kendi otokontrolümüzü sağlamalıyız. Zaten koronavirüs önlemleri noktasında ciddi kusurlar görünüyordu. Ama burada toplum da kendi önlemini almalı. Maskeyi bu süreçte sağlık açısından kullanmaya devam etmeliyiz. Hayatımızın da gerçek maskeleri var. Olmadığı kişiye bürünenler, yalan söyleyen siyasiler, diktatörler, sanayi devletleri gibi. Söylenecek aslında birçok şey var ama insanlık için önce kendi otokontrolümüzü sağlamakta fayda var. Bazı hastanelerde yüzlerce insanımız sıra bekleyebiliyor. İnsanları düne kadar “lütfen maske, lütfen mesafe” deme hakkımız vardı. Yeni karardan sonra bu lütfenleri geçtik. Kapalı ortamlarda da; havalandırma varsa orada da maske takılmayabilir diyorlar. Şimdi biz o mekanın, okulun, hastanenin, bankanın insanların yoğun kullandığı mekanların havalandırmasının olup olmadığını nasıl kontrol edeceğiz. Ben önümüzdeki günlerde bu yasakların kalkmasıyla birlikte vakaların ve ölümlerin artacağını düşünüyorum. Umuyorum bu karar insanlarımızı daha fazla zarar vermez” değerlendirmesinde bulundu.

ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.