İkinci el otomobil satışlarında yeni karar: Süre uzatıldı

İkinci el otomobil satışlarında yeni karar: Süre uzatıldı
İkinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik "6 ay, 6 bin kilometre" kullanma ve liste fiyatı kısıtlamalarının süresi uzatıldı.

Ticaret Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik "6 ay, 6 bin kilometre" kullanma ve liste fiyatı kısıtlamalarının süresinin 6 ay uzatıldığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, otomotiv sektöründe geçen aylarda ortaya çıkan spekülatif fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı çalışmaların titizlikle yürütüldüğü belirtildi. Yaşanan fahiş fiyat artışlarının, stokçuluk faaliyetlerinin ve haksız ticari kazançların engellenmesi ile tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amacıyla 16 Ağustos 2022 ve 6 Temmuz 2023 tarihlerinde İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te değişiklikler yapılarak, "pazarlama ve satış kısıtlaması" ile "ilan kısıtlamasına" ilişkin düzenlemeler yapıldığı anımsatıldı.

'AYKIRI SATIŞLAR ENGELLENECEKTİR'

Düzenlemelerin, tüketicilerin lehine olumlu etkileri gözlendiği belirtilen açıklamada, "Bu sebeple, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklikle "pazarlama ve satış kısıtlaması" ile "ilan kısıtlamasına" ilişkin düzenlemelerin 6 ay süreyle daha 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yeniden uzatılmasına karar verildi. Bununla birlikte, bakanlık olarak 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılan 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırılık teşkil eden ticari faaliyet kapsamındaki satışların noterlikler nezdinde engellenmesi uygulamasının da devam etmesine karar verildi. Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin yanı sıra, 1 takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenecektir" denildi.

İkinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlamasının 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılamayacağı belirtilerek, "Düzenlemeyle, bakanlığın bu tarihi 6 aya kadar uzatmaya yetkisi bulunmaktadır. Bakanlık olarak otomotiv piyasasında hem fiyat istikrarını sağlamak, hem de adil ve istikrarlı bir piyasa yapısını tesis etmek amacıyla çalışmalarımız kararlılıkla sürdürülmekte olup, gerekli tüm tedbirler alınmaya devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

İlgili Haberler

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.