Miss Belvedere: 1957 Plymouth Belvedere

Miss Belvedere: 1957 Plymouth Belvedere
Şimdi tüm bildiklerinizi unutun... Bu hikaye 1957 yılında henüz sıfır bir otomobilken diri diri toprağın altına gömülen ve 50 yıl bir zaman kapsülünün içinde bırakılan Plymouth Belvedere'nin hikayesi... Onun adı Miss Belvedere... Özellikle Amerikalılar pek bi sever zaman kapsülü hikayelerini... Miss Belvedere de o hikayelerden biri. Şimdi gelin hep birlikte 1957 Plymouth Belvedere, nam-ı diğer Miss Belvedere'nin öyküsüne bir göz atalım.

Tarihler 1957 yılını gösterdiğinde, ABD'nin Oklahoma eyaletinin 50. kuruluş yıl dönümü kutlanıyordu. Kutlama etkinliklerinin bir parçası olarak ilginç bir çekiliş düzenlendi ve çekilişin ödülü ise tabiki 0 kilometre bir Plymouth Belvedere idi. Bu rüya otomobili kazanmanın ise bir şartı vardı o da sorulacak sorunun cevabını doğru bilmekti. Buraya kadar her şey normal ancak ilginç olan sorunun cevabını görebilmek için 50 yıl beklemekti. Tulsa şehrinde gerçekleştirilen bu etkinlikte sorulan soru ise; "50 sonra Tulsa şehrinin nüfusu kaç olur? Oldu. 812 kişinin verdiği cevaplar videoya kaydedildi. Geriye kalan ise 50 yıl beklemek ve doğru tahmini ya da en yakın tahminde bulunan kişiye otomobili hediye etmekti. Peki ama otomobil 50 yıl nerede duracaktı?

Toprağa gömüldü
1957 Plymouth Belvedere, eyalet merkez mahkemesinin bahçesinde bir kasaya yerleştirildi. Yani zaman kapsülü. Kasa aslında betondan ibaret bir kutuyu andırıyordu. Kapsülün içine bir de demir kutu konuldu. Bu kutuya da video kaydının bir kopyası, dönemin en meşhur birası ve hatta ödenmemiş park cezaları konuldu. Öte yandan otomobilin yanına bir kaç litre benzin galonu yerleştirildi. Çünkü belki de 50 sonra benzin kullanılmayacaktı... Ayrıca eyalet başkanının kaleme aldığı bir mektup, psikoposun duaları, bir kaç gazete ve bir de Amerikan bayrağı yer aldı. Dönem Sovyetler ile sürtüşme dönemlerine denk geliyordu ve 2. Dünya Savaşı'nın hemen hemen 10 sene sonrasıydı. Olası yeni bir savaş da hesaba katılarak yapılan bu kapsül oldukça sağlamdı. Çil çil parlayan bu otomobil yanındaki hediyelerle birlikte toprağa gömüldü.

1957 miss belvedere
Miss Belvedere, 1957’de zaman kapsülüne böyle gömülmüştü

İsim verildi
Zaman hızla akıp geçiyor ancak bu otomobil kimsenin aklından çıkmıyordu. Oklahomalılar bu otomobile hatta bir de isim vermişti: Miss Belvedere. Otomobil için bir de internet sitesi kuran Tulsa şehri sakinleri, burada otombil hakkında tartışmalar yapıyordu. Kapsülün açılması için 2007 yılına 18 ay kala işlemler başlamıştı. İşçiler Miss Belvedere'ye hiç bir zarar gelmemesi için uğraşıyordu. Nihayet o gün geldi ve 50 yıllık hasret sona erdi.

1957 miss belvedere
2007 yılında çıkarılan otomobili rutubetten dolayı çürümüştü​​​​​​​

Tarihi gün
Oklahoma Eyaleti'nin Tulsa şehri, turistler ve gazeteciler tarafından date istila edilmişti. Ülkenin hatta dünyanın dört bir yanından insanlar Miss Belveder'yi görmek için çırpınıyordu. Öte yandan büyük bir kalabalık da kapsülün etrafına toplanmış, tarihi olaya tanıklık etmek için bekliyordu. Elbette kapsülün kapatıldığı 1957 yılındaki izleyicilerin pek çoğu artık hayatta değildi. 50 yıl gün ışığına hasret kalan Miss Belvedere, nihayet üzerndeki örtüsüyle herkesin gözleri önündeydi. Fakat bir sorun vardı; otomobil tamamen çürümüştü. Hatta ayakta zor duruyor gibiydi. Kir pas içinde kalmıştı. Kapsül bombalara karşı dayanıklıydı ama yer altı suyu ve rutubet hesaba katılmamıştı. Uzunca bir süre su içinde kalan Miss Belvedere, deyim yerindeyse boğularak ölmüştü!

1957 miss belvedere
Miss Belvedere, paslarından arındırılsa da eskisi gibi olamadı​​​​​​​

50 yıllık hurda
50 yıllık hazineyle karşılaşmayı bekleyen insanlar bir hurdayla karşı karşıyaydı ve herkes çok üzgündü. Uzun çabalardan sonra otomobil kapsülden çıkarıldı ve eyaletin merkezindeki bir konfernas merkezine getirildi. Şimdi ise herkesin aklında kazanan kişinin kim olduğu vardı. En yakın tahmin Raymond Humbertson isimli katılımcıdan gelmişti, tahminine göre nüfus 384,743 olarak söylenmiş gerçekte 2007 Tulsa nüfusu ise 382,457 'e ulaşmıştı. Kazanan Humbertson olmuştu fakat bir sorun vardı. Humberston 1979 da hayatını kaybetmişti. Yetkililer bu konuda araştırma yaparak Humbertson'un kız kardeşleri Levada Carney (88) ve Catherine Johnson (93) ulaşarak aracı teslim etmişlerdi.

1957 plymouth belvedere

Eskisi gibi olamadı
Araç çıkarıldıktan sonra geleceğinin ne şekilde olacağı konusu açıklığa kavuşamamıştı, sahipleri olan kız kardeşlere New Jersey de bir kimyasal pas sökücü firması aracı pasarından ücretsiz bir şekilde arındırma teklifinde bulunmuş sahipleri de bu teklifi kabul etmişlerdir. Aradan geçen iki buçuk yıl boyunca aracın paslarından arındırılması için yavaş yavaş kimyasal pas sökücü uygulaması yapılmaya devam edilmiş. 20 bin dolarlık bir harcamaya rağmen Miss Belvedere eskisinden iyi durumda olsa da eski haline getirilememişti. Motorundan geriye ise hiçbir şey kalmamıştı. Otomobilin akıbeti konusunda çeşitli rivayetler bulunuyor. Kimilerine göre otomobil çalışır duruma getirilmişti. Kimilerine göre ise eyalet müzelerinden birine sergilenmek üzere kondu. Barbaros Özçelik

1957 plymouth belvedere

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.