Seçim ikinci tura kalırsa ne zaman yapılacak?

Seçim ikinci tura kalırsa ne zaman yapılacak?
2023 Cumhurbaşkanı ve 28'inci Dönem Milletvekili seçimlerinin yapılma tarihinin belirlenmesi, seçimin ikinci turu kalınması halinde ne zaman yapılacak sorusunu da gündeme taşıdı. Gündemin önemli maddesini oluşturan ikinci tur olduğu takdirde ne zaman yapılacak? İşte ayrıntılar...

2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu kabul edilen kanunlar seçim sisteminde yeni dönem yarattı.

Bu anayasa değişikliğine göre cumhurbaşkanı adayının seçilebilmesi için salt çoğunluğun oylarını alması gerekir. Hiçbir adayın salt çoğunluğu sağlayamadığı seçim döneminde iki turlu seçim sistemine geçilir. İkinci turda ilk turda en çok oy alan iki parti arasında seçmenlerin tercih yapması beklenir ve ardından çoğunluğu sağlayan aday seçimleri kazanır.

18 Haziran’da yapılması gereken cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı imzalayarak seçim tarihinin netlik kazanmasını sağladı.

Seçilecek olan cumhurbaşkanının 5 yıllık görev süresi için sandık başına gidecek olan vatandaşlar, seçim sürecinde yaşanabilecek ikinci turun tarihi konusunda sorgulamalara başladı.

Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin 14 Mayıs’ta yenilenmesinin ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, ikinci tura kalınması halinde seçime gidilecek tarihi paylaştı.

Yener, seçimlerin yenilenmesi kararı üzerine Yüksek Seçim Kurulu yapmış olduğu toplantıda, 14 Mayıs 2023'ü cumhurbaşkanı ve 28'inci dönem milletvekili seçimlerinin yapılma tarihi olarak belirlendiğini söyledi.

Seçim ikinci tura kalırsa ne zaman yapılacak?

Öte yandan yener, anayasa uyarınca Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde de seçim tarihi olarak 28 Mayıs 2023 tarihi belirlendiği bilgisini paylaştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.