Depresyon tanısı için doktora gidin

Depresyon tanısı için doktora gidin
Uzman Psikolojik Danışman Ayça Delibalta; psikolojik rahatsızlık olan mevsimsel depresyon için, “Oturduğumuz yerden depresyondayım, mevsimsel depresyon yaşıyorum demek doğru olmaz. Tanı için bir uzmandan destek alınması gerekir” ifadelerini kullandı

Mevsimsel depresyon ile ilgili bilgiler veren Delibalta, “Depresyonun semptomlarını birçoğumuz biliriz. Çevreye karşı ilginin kaybolması, uyku düzenindeki farklılıklar, değersizlik hissi, mutsuzluk vb. Peki size bazı insanların bazı aylarda depresyona yatkınlıklarının arttığını söylesem inanır mısınız? İşte mevsimsel depresyon tam olarak depresyonun belirli aylarda, belirli mevsimlerde yoğunlaşması nedeniyle DSM-5’e eklenen bir depresyon türüdür. Çoğu insan sonbahar ve kış aylarında mevsimsel depresyon yaşasalar da bazı insanlar için de yaz ayları bu konuda kritiktir” dedi.



Depresyon belirtileri nelerdir?

Delibalta mevsimsel depresyonun semptomlarını madde madde açıklayarak sıraladı ; 
“Semptomları şu şekilde sıralayabiliriz:
Çoğu zaman üzgün hissetmek veya depresif bir ruh hali içinde olmak.
Bir zamanlar zevk alınan etkinliklere ilgi veya zevk kaybı.
İştahtaki değişiklikler; genellikle daha fazla yemek, karbonhidrat özlemi.
Uykuda değişiklik; genellikle çok uyumak.
Artan uyku saatlerine rağmen enerji kaybı veya artan yorgunluk.
Amaçsız fiziksel aktivitede artış (örneğin, hareketsiz oturamama, el sıkma) veya yavaş hareketler veya konuşma (bu hareketler başkaları tarafından gözlemlenebilecek kadar şiddetli olmalıdır)
Değersiz veya suçlu hissetmek.
Düşünme, konsantre olma veya karar verme zorluğu.
Ölüm veya intihar düşünceleri.”




Sağlıklı beslen spor yap

Mevsimsel depresyonun tedavisinde özellikle Bilişsel Davranışçı Terapi’nin etkili olduğunu bunun yanı sıra vakaya göre değişmekle birlikte ilaç tedavisinin de gerekebileceğini söyleyen Delibalta ; “Tabii ki danışanın kişisel özellikleri dikkate alınarak farklı terapi çeşitlerinden de yararlanılabilir. Bu profesyonel destekler dışında için fiziksel egzersiz, sağlıklı beslenme, sosyalleşme ve sevilen insanlar ile birlikte olma gibi etkinliklerin genel iyilik haline olduğu gibi mental sağlık için de etkili olduğunu söyleyebilirim” dedi. 


 


Kendi kendinize tanı koymayın

Mevsimsel depresyonun bireyin kendi başına koyabileceği bir tanı olmadığını ifade eden Uzman Psikolojik Danışman Delibalta;  Yalnız şunu söylememe izin verin oturduğumuz yerden “depresyondayım”, “mevsimsel depresyon yaşıyorum” demek doğru olmaz. Bu tanının gerçekten bir uzman tarafından konulması gerekmektedir. Bu yüzden bu kısa söyleşinin okuyuculara yol göstermesini, böyle bir şüpheleri varsa destek almaları için rehber olmasını diliyorum” diye konuştu.

Haber: Dilek Bozkurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.