DSÖ o gıda içeriğinin kanserle bağlantısını buldu! Bu ürünleri tüketirken bir kez daha düşünün!

DSÖ o gıda içeriğinin kanserle bağlantısını buldu! Bu ürünleri tüketirken bir kez daha düşünün!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bugün yayınlanan raporda kola, gazoz, kahve, yoğurt, sakız, çikolata ve diğer birçok gıda ürününde yaygın şekilde kullanılan “aspartam” isimli tatlandırıcının kanser ile bağlantılı olduğu doğrulandı. İşte detaylar…

Özellikle hazır gıda tüketimine karşı uzmanlar son yıllarda uyarılarını artırmıştı. Fast food ve hazır gıda tüketiminin tetiklediği sağlık sorunlarında da artış yaşanırken, Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) gelen rapor korkuttu. DSÖ tarafından yayınlanan son raporda “aspartam” isimli tatlandırıcıyı içeren gıda ürünlerinde kanserle bağlantı tespit edildi. Söz konusu tatlandırıcı diyet kola, kola, gazoz, kahve, yoğurt, sakız, çikolata gibi birçok üründe kullanılıyor.

DSÖ tarafından bugün yayınlanan raporda aspartmanın kanserle bağlantısı olduğu doğrulandı. Birçok hazır gıda ürününde yaygın olarak kullanılan bu tatlandırıcı madde, yetkililer tarafından “muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırıldı. Söz konusu tatlandırıcının karaciğer kanserine, çeşitli kalp hastalıklarına ve diyabete neden olabileceği konusunda yetkililerden uyarı geldi ve kullanıcılara da mümkün olduğunca aspartam içermeyen ürünleri tüketmeleri tavsiye edildi. İşte detaylar…

KANSERLE BAĞLANTISI TESPİT EDİLDİ

Dünyanın en ünlü kola markalarının diyet kola, gazoz ve kola gibi ürünlerinden dünyaca ünlü sakız markalarının ürünlerine kadar çok yaygın şekilde kullanılan “aspartam” isimli tatlandırıcı madde, DSÖ’nün “kanser araştırma” kolu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından “insanlar için muhtemelen kanserojen” olarak sınırlandırıldı. İlk kez kez kanserojen olabileceği konusunda resmen onaylanan aspartamın kanserle bağlantısı tespit edildi.

“MUHTEMELEN KANSEROJEN” OLARAK ONAYLANDI

DSÖ’nün kanser araştırma kolu IARC’den Dr. Mary Schubauer-Berigan yaptığı açıklamada aspartam ile ilgili olarak ellerinde henüz sınırlı kanıt olduğunu fakat içerisindeki kimyasalın karaciğer kanserine neden olma potansiyelinin olduğunu dile getirdi. Diğer yandan DSÖ Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı’ndan Dr. Francesco Branca ise konuya ilişkin açıklamasında, insanların mümkün olduğu kadarıyla şekerli ürün kullanmamalarını tavsiye etti.

“KOLA YERİNE SU İÇİN”

Branca yaptığı açıklamada, insanların kola tercihlerinde diyet mi yoksa şekerli mi olması konusunda yaşadıkları kararsızlıklarda üçüncü bir seçenek olarak su içmeyi düşünmeleri gerektiğini belirtti. Branca, şeker ve tatlandırıcı içermeyen alternatiflerin olduğunu ve bunların tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.