Gribin altın kuralı: Hijyen

Gribin altın kuralı: Hijyen
Haftalarca süren gribi yenmek ve başkalarına bulaştırmamanın altın kuralı hijyen... Sık sık elleri yıkamak, kullanılan alandaki yüzeyleri temizlemek ve kapalı ortamları sık sık havalandırmak hastalığın yayılmasını bir nebze de olsa engelliyor.

Soğuk havalarla beraber grip salgın halini aldı. Özellikle bağışıklık sistemi güçlü olmayan bireyler kolayca grip ve soğuk algınlığına yakalanıyor ve hastanelerin acil servisleri grip hastalarıyla dolup taşıyor. Kimi zaman hayati tehlikeye bile yol açabilen gripten korunmak için, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve bazı hijyen kurallarına dikkat edilmesi önem taşıyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, gripten korunmanın yolları hakkında bilgi verdi.

Eller sürekli yıkanmalı
Günümüzde gribin haftalarca sürebilen, tekrarlayan ve hatta ancak alınan serumlarla tedavi edilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Kavaklı, “Hastalığı taşıyan bir kişinin öksürmesi, hapşırması hatta nefes alıp vermesiyle, içerisinde virüs bulunan damlacıklar havaya yayılır. Hasta kişinin temas ettiği kapı kolları, bilgisayar klavyesi,  telefon gibi ortak kullanılabilen eşyalar da bulaşmaya neden olabilir. Bunun için genel olarak bazı hijyen kurallarına da dikkat etmek gerekir. Ayrıca gün içerisinde elleri bütün yüzeyleri ve parmak araları da dahil olacak şekilde su-sabun ile iyice köpürterek 15-20 saniye yıkamak gerekir. El antiseptikleri de kullanılabilir. Gün içinde kullanılan alandaki yüzeyler temizlik malzemeleriyle temizlenmeli ve kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalıdır. Günlük sıvı ihtiyacının da duruma göre 1.5-2 litre su ile mutlaka karşılanması gerekir” dedi. 

Dinlenmek gerekiyor
Kavaklı, “Grip olan kişiler mutlaka istirahat etmelidir. Bu süreçte mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Kişi kendisini düşündüğü gibi enfeksiyonu başkalarına da bulaştırmamak için dikkatli olmalıdır. Böylelikle gribin de bir zincir şeklinde yayılması engellenebilir. Gribin en sık bulaşma yolu; tokalaşma ve öpüşme gibi yakın temastır. Grip, bir virüs hastalığı olduğundan antibiyotik tedavisine yanıt vermez ve bu dönemde istirahat, bol sıvı alımı ve belirtilere yönelik ilaç kullanımı önemlidir” ifadesini kullandı. 

Beslenme ve uyku da önemli
“Bir kişinin sık hastalanması bağışıklık sisteminin zayıfladığını gösterir. Bunun için bağışıklık sistemini güçlendirmesi gerekir” diyen Kavaklı, “Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu, sağlıklı yaşam tarzını benimsemektir. Birinci adım, sağlıklı beslenmedir. Mevsiminde tüketilen C vitamininden zengin meyveler oldukça faydalıdır. Kaliteli uyku, düzenli egzersiz, stresten ve kimyasallardan uzak kalmak, iklime göre giyinmek de bağışıklığı kuvvetlendirmek için dikkat edilmesi gereken diğer kurallardır” açıklamasını yaptı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.