Samsun'da mutant vakalarda korkutan artış: 'Caddeler ana baba günü gibi'

Samsun'da mutant vakalarda korkutan artış: 'Caddeler ana baba günü gibi'
Türkiye'de vakaların en çok görüldüğü illerden olan Samsun'da İngiliz mutasyonunun arttığı, 20 de Afrika mutantının görüldüğü tespit edildi. Buna rağmen halkın tedbirsiz davranmaya devam ettiği belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık 81 il vaka sayı haritasında zirvede yer alan Samsun'da, Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun, İngiiz mutantının çok yaygın olduğunu, 20 de Afrika mutant vakasının tespit edildiğini açıkladı.

Dr. Furtun, il çapında 5-6 bin test yapıldığını, Afrika mutantının ise nispeten az sayıda olduğunu, İngiliz mutasyonunun asıl problem olduğunu kaydetti.

'Vakaların artmasının ve yayılmasının sebebi maskeleri düzgün kullanmamamız'

Dr. Furtun, şehirdeki mutasyonlu vakalar ile ilgili "Afrika mutantı konusunda klinik tecrübem yok ama İngiliz mutantının hızlı yayıldığını biliyoruz. Bunun için kısa süreli temas ve virüs sayısının az olması bile yeterli. Maskeleri düzgün kullanmadığımız zaman çok kısa süreli temaslarda dahil bulaşabiliyor. Onunu için bu kadar hızlı vakaların yayılması ve artmasının sebebi bu. Mutasyonlar virüsün doğasında olan bir şeydir. Mutasyonlar muhakkak olur. Zaten hakim olmasını bekliyorduk İngiliz varyantının, hakim oldu. Ama Afrika mutantının yayılımı konusunda daha detaylı bilimsel veriye ihtiyacımız var” değerlendirmesinde bulundu.

'Kurallara maalesef uymuyorlar'

Kent sakinlerinden Tuncel Altın kimsenin ciddiye almadığını belirterek, "Başına gelen bilir. Ciddiye almak lazım. Kurallara maalesef uymuyorlar. Uymadıktan sonra başkalarına sebep oluyorlar. Caddelerde bu kalabalık bu vurdum duymazlık olduğu sürece Samsun hep önde gider. Ben de 15 gün önce İngiliz mutantı koronavirüse yakalanıp atlattım. İşi olan da olmayanda dışarı çıkıyor. Gezmek için bile geliyorlar" dedi.

Cengiz Kalyoncu ise, "İnsanlar duyarsız davranıyor, Maske takmayan mı ararsın, maskeyi çenesinde bulunduran mı ararsın. Caddeler kalabalık, ana baba günü gibi. Samsun Karadeniz'e geçiş alanı olduğu için ondan vakalarda birinci diye düşünüyorum" diye konuştu.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.