Oy kullanmak zorunlu mu? Oy kullanmama cezası kaç tl 2023

Oy kullanmak zorunlu mu? Oy kullanmama cezası kaç tl 2023
Pazar günü gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri için geri sayım başladı. Seçmenlerin oy kullanmamanın zorunlu olup olmadığı ve varsa cezası araştırılmaya başlandı. Peki seçimlerde oy kullanmamanın cezası var mı?

Yüksek Seçim Kurulu seçim yasaklarının kalktığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği sonuçlarını gazetedamga.com.tr'den takip edebilirsiniz.

Necdet Oktay Apaydın- Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ve Türkiye'nin kaderini belirleyecek olan 14 Mayıs yerel seçimlerinde birçok vatandaşın aklına seçmenlerin oy kullanmamanın zorunlu olup olmadığı ve varsa bunun cezası araştırılmaya başlandı. Öncelikle hatırlatmakta fayda var. Oy kullanmak vatani bir görevdir ve her bir vatandaşın oy kullanması zorunludur. Peki bu sorunun yanıtını ararken oy kullanmamın cezası var mıdır? İşte yanıtı..

SEÇİMLERDE OY KULLANMAMANIN CEZASI VAR MI?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur ve seçmenler, seçim günü oy kullanmadıkları takdirde para cezasıyla karşı karşıya kalabilirler. Seçim günü oy kullanmama durumunda seçmene verilecek idari para cezası dışında, seçmene herhangi bir ceza uygulanmaz.

oy-kullanmak.jpg

OY KULLANMAMANIN CEZASI KAÇ TL? 2023

2023 yılı itibarıyla Türkiye'deki genel seçimlerde oy kullanmama halinde uygulanacak idari para cezası, 300 Türk Lirasıdır. Oy kullanmayan kişiler için ceza tebligatı gönderilir. Ceza tebligatının elinize ulaşması ile birlikte pusula üzerinde ödeme işlemleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapılmaktadır. Bu cezalar Maliye Bakanlığı'na ödenir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.