Seçmen kağıdı 2. turda da geçerli mi? 28 Mayıs için yeni seçmen kağıdı gelecek mi?

Seçmen kağıdı 2. turda da geçerli mi? 28 Mayıs için yeni seçmen kağıdı gelecek mi?
28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi ikinci turu için yeni seçmen kağıtları mı gelecek yoksa eski mi geçerli olacak?

Cansev Temuçin - Türkiye’de Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur heyecanı yaşanırken, seçmenler yeni sandık günü için merak ettiği konuları araştırmaya başladı. En çok soruşturulan konulardan biri de seçmen kağıtları ile ilgili oldu. 28 Mayıs’ta yeniden sandık başına gitmeye hazırlanan seçmenler, eski Seçmen Bilgi Kağıtlarının yeni seçimde de geçerli olup olmadığını merak ediyor. Peki 28 Mayıs’ta seçmenler aynı yerde mi oy kullanacak? Sandık numarası değişecek mi? Yeni seçmen kağıdı gelecek mi? İşte tüm bu soruların cevaplar…

14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayları yeterli çoğunluğa erişemediği için en fazla oy alan iki aday, ikinci turda yarışmaya hak kazanmıştı. Seçimlerde, kesin olmayan sonuçlara göre Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,51, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,88, Ata İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan ise yüzde 5,47 oy almıştı.

Aynı yerde mi oy kullanılacak?

28 Mayıs’ta sandıkların yeniden kurulacağı netleşirken, seçmenler oy kullanacakları yerleri yeniden incelemeye başladı. Cumhurbaşkanlığı Seçimi ikinci turuna dair seçmenlerin en merak ettiği konulardan biri oy kullanacakları sandık oluyor. YSK’nın açıkladığı bilgilere göre, 14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde seçmenlere dağıtılan Seçmen Bilgi Kağıdı, 28 Mayıs seçimlerinde de geçerli olacak.

Sandık numarası değişebilir mi?

Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2. turu için seçmenlerin elinde bulunan bilgi kağıdında yazan okul ve sandık numarası gibi bilgiler geçerliliğini 28 Mayıs’ta da koruyacak. Seçmenler, 14 Mayıs’ta oy kullandıkları okulda ve sandıkta ikinci tur için tercih yapabilecek.

Yeni seçmenler oy kullanacakları yeri nasıl öğrenecek?

14 Mayıs seçimlerinden sonra 18 yaşına girerek seçmen olmaya hak kazanan 50 bin kişi de 28 Mayıs’ta sandık başına gidecek. Bu kişiler, YSK’nın internet sitesinden veya e-devlet üzerinden oy kullanacakları yeri öğrenebilecek.

Seçmen kağıdı olmayanlar ne yapacak?

Seçmen kağıdı eline ulaşmayanlar veya ilk seçimden sonra seçmen kağıdını kaybedenler, 28 Mayıs seçimlerinde oy kullanıp kullanamayacaklarını merak ediyor. Cumhurbaşkanlığı Seçimi ikinci turunda oy kullanabilmek için Seçmen Bilgi Kağıdına sahip olmak zorunlu değil. Üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, ehliyet gibi belgelerle de sandık başına gitmek mümkün oluyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.