Son Dakika Haberi.. 14 Mayıs 2023 seçim süreci nasıl işleyecek, işte gün gün seçim takvimi

Son Dakika Haberi.. 14 Mayıs 2023 seçim süreci nasıl işleyecek, işte gün gün seçim takvimi
14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerine sayılı günler kala, seçim takviminin nasıl işleyeceği de merak konusu oluyor. İşte tüm merak edilen soruların yanıtları..

Yüksek Seçim Kurulu seçim yasaklarının kalktığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği sonuçlarını gazetedamga.com.tr'den takip edebilirsiniz.

Necdet Oktay Apaydın - 14 Mayıs seçim takvimi netleşti. Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerinin bir arada yapılacağı 14 Mayıs’a giden yolda neler yaşanacak? 2023 seçim süreci nasıl işleyecek? 

14 Mayıs’a sayılı günler kala, seçim sürecinin nasıl işleyeceği araştırılıyor. 9 Nisan günü seçime katılacak tüm siyasi partiler kesin milletvekili aday listelerini YSK’ya teslim etmişti. Aday listelerinin tesliminin ardından ise yeni bir sürece adım atıldı. Peki bundan sonra, seçim takvimi nasıl işleyecek?

9 Nisan’da parti listelerini teslim alan YSK, bundan sonraki süreçte hem bağımsız hem de parti listelerinden aday olan isimlerin incelenmesine başlayacak.

YSK’nın incelemeleri sürerken 10 Nisan’da Seçme Kütüğü Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, ölmüş ve vatandaşlıktan çıkarılan seçmenleri işleyecek. 12 Nisan’da ise hem yurt içi hem de yurt dışındaki seçmen kütükleri belirlenecek.

Oy kullanılacak yerler ne zaman belli olacak?

Seçmen kütüklerinin kesinleşmesinin ardından ise yurt içinde oy kullanacak kişilerin yerlerinin ve hangi sandıkta oy kullanacaklarının belirlenmesi adımına geçilecek. Bu seçmen bilgilerinin 19 Nisan’da dökümü yapılarak, ilgili bölgelere dağıtılacak. Bu süreçte aynı zamanda siyasi partilerin de sandık kurulunda görevlendirecekleri üyelerini ilçe seçim kurulu başkanlığına bildirmesi istenecek. 19 Nisan’da YSK kesin aday listelerini Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere ilgili yerlere aktaracak.

Yurt dışı oy verme işlemi ne zaman başlıyor?

14 Mayıs 2023 seçim takviminde önemli adımlardan biri olan yurt dışı oy verme günü de bu süreçte belirlenecek. Merakla beklenen tarihlerden biri olan yurt dışı oy verme işlemi 27 Nisan’da başlayacak.

Seçim yasakları başlıyor!

Seçim sürecinde ilk seçim yasaklarının başlayacağı tarih de bu süreçte açıklanacak. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasaklarının başlangıç tarihi olarak 4 Mayıs gösteriliyor. 7 Mayıs’ta propaganda konuşmalarının başlaması ile seçim takvimi işlemeye devam edecek. Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı da aynı gün gerçekleştirilecek.

Yurt dışı oy kullanma günü ne zaman bitiyor?

Açıklanan seçim takvimine göre, yurt dışında oy verme işlemi 9 Mayıs 2023 günü sona erecek. Seçim propaganda sürecinin bitiş tarihi ise 13 Mayıs olarak açıklandı. 

Seçim yasakları ne zaman bitecek?

14 Mayıs seçim günü oyların kullanılmasının ardından seçim yasaklarının kalkacağı tarih de açıklandı. Saat 00.00’da seçim yasakları biterken aynı dakikalarda geçici seçim sonuçlarının da ilan edilmesi gerekecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.