Dusan Tadic Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için hazırlanan pazubandı takmadı!

Dusan Tadic Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için hazırlanan pazubandı takmadı!
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından 30 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 100 bini aşkın vatandaş da yaralı olarak kurtuldu. Halen daha enkaz altından çıkan mucizelere tanıklık ediyoruz. Hollanda futbol ligi Eredivisie'de takımlar sahaya özel hazırlanan kaptanlık bandı ile çıktı ve saygı duruşu gerçekleştirilerek yaşamını yitirenler anıldı. Bandı tek takmayan kaptan ise Ajax'ın yıldızı Dusan Tadic oldu. Wesley Sneijder de kararın Ajax yönetimi tarafından verildiğini açıkladı.

Dünya futbolu Türkiye ve Suriye'nin depremde yaşadığı acıları paylaşmak için seferberlik ilan ederken Hollanda'da da takımlar yaptıkları desteklerle dikkat çekmişti. Geride kalan haftada maçlar öncesinde saygı duruşunda bulunuldu, özel pazubantları hazırlandı. Ayrıca maddi yardımlar da gerçekleşti. Açık artırma ile satışa sunulan formalarla bu destek daha da artacak. Ancak bu kadar iyi niyetli davranışın karşısında olan bir isim vardı. Ajax'ın yıldızı Dusan Tadic. Sırp futbolcu takımının RKC Waalwijk'ı 3-1 yendiği maçta normal zamanda taktığı bantla sahaya çıktı.


30 binden fazla kayıp

Geçtiğimiz hafta pazarı pazartesiye bağlayan gece 04.17 ve öğle 13.25'te meydana gelen 2 depremde Türkiye ile Suriye'de hayatını kaybedenlerin sayısı 30 binin üzerinde. Hatta 40 bini de yakalamış durumda. Dünyanın bu kadar acı bir tablo karşısında verdiği desteğe karşılık olarak pazubandı takmadığı için Tadic'e yoğun tepki vardı.


Destek yağdı

Hollanda'da özellikle kadrolarında Türk ftbolcuların yer aldığı takımlar başta olmak üzere birçok kulüp maddi destek yardımında bulundu. Ayrıca Fortuna Sittard düzenleyeceği hazırlık maçı ile elde edilecek geliri de depremzedeler için kullanacağını duyurdu. Yine birçok takımın yaptığı gibi formalar açık artırma ile satışa çıkarıldı. Bazı oyuncular da yine para yardımında bulundu.

329495182-733274028490971-7723380547035023806-n-1


Bu sezon Eredivisie'de zirvede yer alan Feyenoord'un kaptanlığını üstlenen milli futbolcumuz Orkun Kökçü, "Saygı duruşunda ağlamamak için kendimi çok zor tuttum. Maç sonunda ise Türk Bayrağını omuzlarıma alarak statta tur atmamın tek nedeni Türkiye'de yaşanan deprem. Tüm duygularımı son günlerde yitirdim. Benim için çok şey ifade ediyor. Biz Türk'ler birbirimize çok yakınız. Oradaki insanları tanımıyorum ama hepsi ailemden biri gibi. Sosyal medya üzerinden yardımcı olmaya çalıştım. Oradaki insanlara mümkün olduğu kadar destek olmalıyız. Türk Bayrağıyla burada vermek istediğim mesaj, hep birlikte el ele verelim ve oradaki acıların dinmesine yardımcı olalım. Bedenen oradan uzakta olsam bile ruhen ve kalben ülkemin yanında olduğumu göstermek istedim" ifadelerini kullanmıştı.


İkiyüzlülük!

Hollanda'da daha önce eşcinselliği desteklemek amacıyla hazırlanan kaptanlık pazubandını takmayı reddeden Orkun Kökçü uzun süre medyanıngündemde kalmış ve eleştirilerin hedefi haline gelmişti. Hatta Feyenoord taraftarının bir bölümü de kendisine yönelik ağır ifadeler kullanmıştı. Ancak genç futbolcu baskılara boyun eğmeyip kararının arkasında durarak; "Dini, geçmişi veya tercihi ne olursa olsun herkese saygı duyduğumu vurgulamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Herkesin istediğini veya hissettiğini yapmakta özgür olduğuna inanıyorum. Bu eylemin önemini çok iyi anlıyorum ama dini inançlarımdan dolayı bunu destekleyecek doğru kişi olduğumu hissetmiyorum. Bu yüzden kaptanlık pazubendini takarken kendimi rahat hissetmiyorum. Bazılarının, bu konuda hayal kırıklığına uğrayacağını tahmin edebiliyorum. Umarım, dini seçimime de saygı gösterilir." demişti.

orkun-kokcu


Tüm bu olanların ardından Dusan Tadic'in binlerce insanın ölüp yaşamını yitirdiği bir doğal afet sonrasındaki organizasyona katılmaması medyada bu kadar ses getirmedi. Yapılan ise ikiyüzlülük olarak yorumlandı.
 


Türklerin oranı yüzde 8.9

Ajax'ın temsil ettiği Amsterdam'da 2022 yılı itibarıyla nüfusun yüzde 8.9'u Türk kökenli vatandaşlardan oluşuyor. Dünya kentlerinden biri olan başkentte Dusan Tadic'in böyle bir harekete imza atması da tepkileri beraberinde getirdi. Futbol camiasının bu denli geniş bir destek kampanyasına vermesine rağmen Sırp futbolcunun tutumu eleştirildi.


Karar yönetimin

Galatasaray'ın eski oyuncusu Wesley Sneijder, Veronica Offside programında yaptığı açıklamada; "Karar Ajax yönetimine ait. Bu organizasyonu Tarık Divarcı bana iletti ve hemen harekete geçtik. İlk iş birliği içinde olan isim Jordy Clasie'ydi. Kendisi insanlarla yakından ilgilenir. Bu yönünü yakından biliyorum. İletişim kurduğumuz andan itibaren ilgi gösterdi" dedi.

AZ Alkmaar'ın kaptanı Jordy Clasie'nin kaptanlık pazubandı

Fov3T2aWcAA3Bso


Feyenoord'un Orkun Kökçü için hazırladığı; 'Kalbim, aklım, fikrim ülkemle" sözleriyle hazırladığı kaptanlık pazubandı

Fow7OGbXEAA35MK


Maçtan sonra açılan Türk bayrağı

Foxs_EoX0AEWVqk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.