4K mı daha iyi Full HD mi? Televizyon alırken nelere dikkat etmelisiniz?

4K mı daha iyi Full HD mi? Televizyon alırken nelere dikkat etmelisiniz?
Televizyonlar şüphesiz hayatımıza renk katan en önemli teknolojik ürünlerden biridir. En dayanıklı elektronik cihazlardan biri olan televizyonların kullanım süresi 6-10 yıl arasındadır. Peki TV alırken nelere dikkat etmelisiniz Full HD mi 4K mı? Ayrıntılı olarak inceledik.

Full HD mi? 4K mı?

Televizyon alırken dikkat edilmesi gereken pek çok kriter vardır. Panel teknolojisi, görüntü kalitesi, yazılım gibi detaylara çok dikkat ediyoruz.  Bu konu satın almadan önce dikkatlice düşünülmeli ve araştırılmalı. Temel olarak bir televizyon alırken dikkat etmeniz gereken birkaç özellik bulunmakta. 

Televizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler 

  1. Panel teknolojisi
  2. Ekran çözünürlüğü
  3. Boyutu
  4. Hertz değeri
  5. İşletim sistemleri
  6. Ses sistemi

Panel Teknolojisi 

Televizyon alırken dikkat edilmesi gereken en önemli detay olan panel teknolojisi, kullanıcıların en çok gözden kaçırdığı hususlardan biridir. LCD, LED, OLED ve QLED gibi panel teknolojilerine sahip yüzlerce TV modeli var ancak bu teknolojiler fiyat olarak farklılık gösteriyor. Bütçenize uygun televizyonlar genellikle LCD panel teknolojisine sahiptir. Bu panel teknolojisi veya sıvı kristal ekran, düşük güçlü televizyonlarda kullanılır. Bu teknik, görüntüyü üretmek için bir flüoresan ışığı gerektirir.

Diğer bir görüntüleme teknolojisi ise LED paneldir. Bu paneller, LCD'lerle aynı teknolojiyi kullanır. Aradaki fark, LCD'lerin floresan aydınlatma kullanması, LED panellerin ise LED aydınlatma kullanmasıdır. Bu panel teknolojisi genellikle orta sınıf televizyonlarda bulunur. En çok tercih edilen panel teknolojilerinden biri de QLED'dir. Bu teknoloji, LCD ve LED panellere benzer bir arka ışık kullanır. QLED, OLED panellere göre daha ucuz olduğu için kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. QLED paneliyle bile renkler çok canlı ve gerçekçi.

Bir de bu yıl televizyonda adını çokça duyduğumuz mini LED panel teknolojisi var. Parlaklık ve netlik açısından oldukça başarılı olan bu teknoloji, LCD ekranı aydınlatmak için minik LED modülleri kullanıyor.

Ekran Çözünürlüğü

Full HD, 4K (UHD) ve 8K gibi ekran çözünürlükleri fiyata göre değişir. Genel olarak, düşük kaliteli TV'ler Full HD çözünürlüğe, orta sınıf TV'ler 4K çözünürlüğe ve üst düzey TV'ler 8K çözünürlüğe sahiptir.

Full HD çözünürlüklü TV'ler 2.073.600 piksel, 4K TV'ler 8.294.400 piksel ve 8K TV'ler 33.177.600 piksele sahiptir. Daha fazla piksel, görüntü daha ayrıntılıdır.

Ekran boyutu tamamen size kalmış. Ancak görüş mesafesine göre karar verilmesi gerektiğini belirtmek isterim. Aynı zamanda televizyonun yerleştirileceği odanın büyüklüğü gibi detaylar da oldukça önemlidir.

Ekran Yenileme Hızı

Telefonlarda ve bilgisayarlarda olduğu gibi televizyonlarda da yenileme hızı oldukça önemlidir. Üst seviyelerde bulunan televizyonlardan birini alacaksanız eğer dikkat etmeniz gereken ekran yenilme hızının 100 Hz olması.

İşletim Sistemi

Yine telefonlarda ve bilgisayarlarda olduğu gibi televizyonlarda da işletim sistemi bulunur. Ancak televizyonlarda kullanılan işletim sistemi Android TV‘dir. Televizyon satın alamdan önce bakmanız gereken ilk şey, televizyonun işletim sistemidir.

Ses Sistemi

Televizyon alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da ses sistemidir. Özellikle bazı TV'ler yüksek fiyat etiketine rağmen kullanıcılara yeterli ses deneyimini sağlayamayabilir. Nedeni ise içerdiği ses teknolojisinin kalitesinin yeterince iyi olmaması. Özellikle Dolby Atmos gibi ses teknolojisi kullanan bir TV seçmenizi öneririz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.