Apple, artırılmış gerçeklik gözlükleri için lisansa başvurdu

Apple, artırılmış gerçeklik gözlükleri için lisansa başvurdu
Apple ayrıca karma gerçeklik gözlüğü işletim sistemi için Türkiye'de marka tescil başvurusunda bulundu. Öte yandan akılları karıştıran bir detay daha vardı...

Müge Yücetürk - Amerikan teknoloji devi Apple'ın haziran ayında düzenlediği WWDC 2023 etkinliklerinin en çok konuşulan ürünü hiç şüphesiz karma gerçeklik gözlüğü oldu. Yıllardır üzerinde çalışılan ürün gittikçe yaklaşıyor, gelişim artıyor. Son dönemde Apple'dan bu gözlüklerle ilgili en somut adımlardan biri geldi. Şirket, karma gerçeklik gözlükleriyle ilgili olduğuna inanılan işletim sistemi için "xrOS" adını tescil ettirmeye başladı. İlk olarak Yeni Zelanda'da görülen uygulama, Türkiye ve Arjantin'de de karşımıza çıktı. Ayrıca Apple, her iki ülkede de xrOS değil, xrProOS ticari markası için başvurdu. Apple, dosyalamada adından bahsetmese de, ticari marka tescilinde Apple'a özgü "SF Pro" yazı tipi kullanıldı.

Apple'ın xrProOS markasını Türkiye'de tescil ettirme başvurusu

Apple'ın Türkiye'deki marka başvurusu henüz değerlendirmeye ulaşmadı. 18 Mayıs'ta yapılan başvuru, ilk aşama olan "Başvuru" sürecinde karşımıza çıkıyor. Başvuru, Türk Patent Enstitüsü tarafından incelendikten sonra onaylanır veya onaylanmaz.

Arjantin'de yapılan bir uygulama, Apple'ın "Deep Dive LLC" adlı bir paravan şirketi kullandığını gösterdi. Burada yine logoda kullanılan yazı tipi Apple'ı hayal kırıklığına uğrattı.

Apple, Yeni Zelanda'da yapılan uygulama ile "xrOS" ticari markasını resmi olarak tescil ettirdi. Ayrıca xrOS cümlesinin yazı tipi de bu kayıtla netlik kazandı. Benzer şekilde iOS, tvOS, macOS ve watchOS gibi işletim sistemlerinde kullanılan xrOS için de "San Francisco" isimli bir yazı tipi resmiyet kazandı. Diğer taraftan; Apple'ın da birçok ülkede paravan şirketler aracılığıyla xrOS tescil ettirdiği söyleniyor. Yeni Zelanda bu gelişmede somut bir adım olarak ortaya çıktı.

Başvurularda kullanılan marka ismi ne anlama geliyor?

'xr' ifadesi 'genişletilmiş gerçeklik' demek

Apple tarafından geliştirilen yeni ürün, hem sanal hem de artırılmış gerçeklik odaklı uygulamalarda kullanılıyor. Bu durumu şimdiye kadar "karma gerçeklik" olarak nitelendirdik. Ancak Apple, terime yeni bir yanıt bulmuşa benziyor. Çünkü Mark Gurman'a göre Apple, xrOS'un xr tabirinde "artırılmış gerçeklik"i yeniden tanımlıyor.

Peki neden "xrOS" ve "xrProOS" olarak adlandırılan iki farklı işletim sistemi var?

Bu sorunun cevabı henüz net değil. Bloomberg'in beğenilen teknoloji yazarı Mark Gurman, Apple'ın işletim sistemi için yalnızca xrOS adını kullandığını söylese de durum bilinmiyor olabilir. Belki Apple, işletim sistemlerini iki farklı kategoride, belki de farklı ürünlerde sunmaya niyetlidir…

İşletim sistemi daha önce "realityOS" olarak adlandırılıyordu Daha önce Apple'ın farklı bir işletim sistemine sahip artırılmış gerçeklik gözlüğünden bahsedilmişti. Bu işletim sisteminin "realityOS" olarak adlandırıldığı söyleniyor. Ancak önce Mark Gurman'ın iddialarından sonra da tescil işlemlerinden artık bunun geride kaldığı anlaşılıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.