Deprem erken uyarı sistemi nedir, nasıl açılır?

Deprem erken uyarı sistemi nedir, nasıl açılır?
Google Android Deprem Uyarı Sistemi nedir, nasıl çalışır ve nasıl açılır?

Deprem Uyarı Sistemi, Düzce'de 5.9 büyüklüğünde deprem olacağını tahmin ettiği haberiyle gündeme geldi. Google Android'in deprem uyarı sistemi, sarsıntıları tespit etmek ve etkilenen bölgelerdeki Android kullanıcılarını uyarmak için çoğu Android akıllı telefonda bulunan ivmeölçerleri kullanıyor ve bu şekilde olabilecek sarsıntıları ön görüyor.

Google, Android deprem uyarı sistemini geliştirmek için küresel erişimini kullandı. Sistem, depremleri algılayan ve Android kullanıcılarına uyarılar gönderen ücretsiz bir katma değerli hizmet sunar. Bu sistem, ivmeölçerli bir Android akıllı telefonun fişe takıldığında tamamen hareketsiz durmasını ve bir deprem algılayıp kullanıcıyı uyardığında mini bir sismometreye dönüşmesini sağlıyor. 

Sismik şiddeti 4,5 ve üzeri olan depremler için, sismik şiddet ve sismik şiddete bağlı olarak “Dikkat” ve “Karşı Tedbir” olmak üzere iki tür uyarı verilir. Android Deprem Uyarı Sistemi, en son telefon teknolojisini kullanır ve cihaz konumu ve "Deprem Uyarısı" etkinleştirilmiş olarak Android OS 5.0 ve sonraki sürümleri çalıştıran tüm telefonlarda çalışır. Deprem Erken Uyarısı almak istemeyen kullanıcılar cihaz ayarlarından deprem uyarısı seçeneğini kapatabilirler. 

Deprem Uyarı Sistemlerini Kullanan Ülkeler  

Google bu sistemi Türkiye'de de kullanıma açtı. Türkiye'nin yanı sıra Filipinler, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan da Android deprem uyarı sistemini kullanıyor. 

Android Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Açılır?

Bu sistemi aktif etmek için yapmanız gereken telefonunuzun ayarlar kısmına gitmek. Ayarlar kısmında konum yazan seknmeyi bulun ve tıklayın.  Daha sonra karşınıza çıkan gelişmiş sekmesine tıklayın ve deprem uyarıları'na tıklayın. 

Ayarlar - Konum - Gelişmiş - Deprem Uyarıları 

Açılan ekranda Deprem Erken Uyarı ekranına basın. Açıksa, Deprem Erken Uyarısı mevcut demektir. Değilse, bu ekrandan etkinleştirebilirsiniz. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.