NASA'dan Mars'ta kaybolan araçla ilgili açıklama!

NASA'dan Mars'ta kaybolan araçla ilgili açıklama!
NASA, iki aydan uzun bir süre sonra nihayet Ingenuity ile yeniden iletişim kurduğunu duyurdu.

Fatma Müge Yücetürk - Ingenuity, Mars'ı yukarıdan gözlemlemek için geliştirildi ve bugüne kadar yaptığı uçuşla tarihe geçti. Ingenuity, uzun süredir temassız olarak Mars görevlerinde bulunuyor. Ancak son bilgiler NASA'yı rahatlattı.

Uzun bir aradan sonra Ingenuity ile yeniden iletişim kuruldu

Mars Helikopteri, NASA'nın Ingenuity ile en son temasa geçtiğinde tarihler 26 Nisan ayını gösteriyordu. İki aydan uzun bir süre sonra, uzay ajansı nihayet Ingenuity ile tekrar çalışacağını duyurdu. Güney Kaliforniya'daki (JPL) da herhangi bir sorun olmadığına dair güzel bir haber yayınladı.

NASA, iletişim kesintisinin beklenmedik olmadığını, ancak sorunun Ingenuity ve Perseverance arasındaki bir tepeden kaynaklandığını söyledi. Perseverance, JPL ile Ingenuity'nin görev denetleyicisi arasında bir radyo tekrarlayıcı görevi gördüğünden, Mars helikopteri ile Dünya arasındaki bağlantı geçici olarak kesildi.

JPL, 28 Haziran'da Perseverance tepenin zirvesine ulaştığında ve 10 kiloluk, 20 inçlik bir helikopter göründüğünde Ingenuity ile yeniden bağlantı kurabildiğini söyledi. Bağlantı geri yüklendiğinde JPL, 26 Nisan'daki 52 numaralı uçuşun verilerini indirebildi. Bağlantının yeniden kurulduğunu görünce rahatlayarak, helikopterin 363 metre 139 saniye uçtuktan sonra başarıyla indiğini doğruladı. JPL, Ingenuity arıza süresi boyunca olası olumsuz etkileri belirlemek için çeşitli testler yürütür. Mars helikopteri denetimden geçerse önümüzdeki haftalarda 53. uçuşunda tekrar uçacak.

Mars helikopterleri, kızıl gezegen hakkında uzun süredir veri topluyor. Bu anlamda, azme rehberlik edecek ve Mars'taki yaşam araştırmalarına devam edecek yaratıcılık çok önemlidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.