Gelinim Mutfakta çoban payı tarifi ve malzemeleri (en kolay çoban payı nasıl yapılır?)

Gelinim Mutfakta çoban payı tarifi ve malzemeleri (en kolay çoban payı nasıl yapılır?)
Türk ve dünya mutfağından birçok lezzetle izleyicilerin karşısına çıkmaay devam eden Gelinim Mutfakta'da haftanın ikinci bölümü başlıyor. Birbirinden iddialı dört gelinin hazırlayacağı yemek belli oldu. Buna göre çoban payı ile yarışılacak. Peki, en kolay çoban payı nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta çoban payı tarifi ve malzemeleri haberimizde.

Gelinlerin ve katyınvalidelerin amansız mücadelesine sahne olan Gelinim Mutfakta'da yepyeni bir bölüm daha izleyicilerin karşısına çıkıyor. Türk ve dünya mutfağından birçok lezzeti ekranlara getiren programın bugünkü tercihi de belli oldu. Altın rekabeti içerisine girecek gelinlerin hazırlayacağı tat Nursel Ergin tarafından açıklandı ve Çoban payı yapılacak. Ev hanımları da araştırmalarda bulunarak sofralarına taşımak ve öğrenmek istiyor. Gelinim Mutfakta Çoban payı tarifi, malzemeleri ve yapılışı haberimizde yer alıyor.


Çoban payı İngiltere'den geliyor ve geleneksel olarak kuzu veya koyun eti ile yapılıyor. Burada eyaletlerde kuzu yiyen bir kültürden çok sığır eti yeme kültürüne sahipler. Çoğunlukla kıyma ile yapılır. Adı ise çoban turtasıdır. İngiltere'de (ve Avustralya ve Yeni Zelanda'da) sığır eti yemeğine "yazlık turtası" ve kuzu yemeğine "çoban turtası" derler. Adı ne olursa olsun, bir çoban turtası temelde bir kat pişmiş et ve sebze içeren bir güveçtir, tepesinde patates püresi bulunur ve patates püresi iyice kızarana kadar fırında pişirilir. Kazdığınızda bir kaşık dolusu patates püresi, biraz gevrek parça, et ve sebze bir lokmada elde edersiniz. Bu saf rahatlatıcı besindir. Aşağıda çoban payının kıymalı versiyonu için basit bir tarif var.
 


Çoban payı malzemeleri

  • 1 çay kaşığı tuz, artı tadı daha fazla
  • 3 büyük patates, soyulmuş ve dörde bölünmüş
  • 8 yemek kaşığı (1 çubuk) tereyağı, bölünmüş
  • 1 orta boy soğan, doğranmış (yaklaşık 1 1/2 bardak)
  • 1 ila 2 bardak doğranmış havuç, mısır veya bezelye gibi karışık sebzeler
  • 1 1/2 pound öğütülmüş yuvarlak sığır eti
  • 1/2 su bardağı et suyu
  • 1 çay kaşığı Worcestershire sosu
  • Biber ve/veya tercih edilen diğer baharatlar

Çoban payı
 

Çoban payı tarifi

Patatesleri haşlayın:
Soyulmuş ve dörde bölünmüş patatesleri orta boy tencereye koyun. Ilık suyla örtün. Bir çay kaşığı tuz ekleyin. Kaynatın, altını kısın ve yumuşayana kadar pişirin (yaklaşık 20 dakika).

Fırını önceden ısıtın:
Fırını önceden 200 derecede ısıtın.

Sebzeleri soteleyin:
Patatesler haşlanırken büyük bir sote tavasında 4 yemek kaşığı tereyağını orta ateşte eritin. Doğranmış soğanları ekleyin ve yumuşayana kadar yaklaşık 6 ila 10 dakika pişirin.

Sebzeleri dahil edecekseniz, pişirme sürelerine göre ekleyin. Havuçlar soğanlarla birlikte pişirilmelidir çünkü soğanlar kadar pişmeleri uzun sürer.

Bezelye veya mısır ekleyecekseniz, soğanların pişmesinin sonuna doğru veya etler pişmeye başladıktan sonra ekleyin, çünkü bunlar çok az pişme süresi alır.

Kolay çoban payı tarifi yapmak için sebzeleri soteleyin.

Kıymayı, ardından Worcestershire sosunu ve et suyunu ekleyin:
Soğan ve sebzelerle birlikte tavaya kıyma ekleyin. Artık pembe olana kadar pişirin. Gerekirse tavadaki fazla yağı boşaltın (1 yemek kaşığından fazla herhangi bir şey). Tuz ve karabiberle tatlandırın.

Worcestershire sosu ve et suyunu ekleyin. Et suyunu kaynatın ve ısıyı düşük seviyeye indirin. Etin kurumasını önlemek için gerekirse daha fazla et suyu ekleyerek 10 dakika kapağın altında pişirin.

Pişmiş dolguyu tadın ve gerekirse daha fazla tuz, biber, Worcestershire veya tercih ettiğiniz diğer baharatları ekleyin.

Çoban payı tarifi için dolguyu yapmak için bir tavada kıyma ve sebzeler.
Çoban böreği tarifi yapmak için tavaya et suyu eklenir.

Haşlanmış patatesleri ezin:
Patatesler pişince (çatal kolayca delebilir), tencereden alın ve kalan 4 yemek kaşığı tereyağı ile birlikte bir kaseye koyun. Çatal veya patates ezici ile ezin, tadın ve tuz ve karabiberle baharatları ayarlayın.

Çoban payı için cam bir kapta patates püresi.
Et karışımını ve patates püresini bir güveç kabına koyun:
Pişmiş dolguyu büyük bir fırın tepsisine (9 x 13 inçlik güveç gibi) eşit bir tabaka halinde yayın.

Kıymanın üzerine patates püresini yayın. Patates püresinin yüzeyini bir çatalla pürüzlendirin, böylece iyice kızaracak tepeler oluşur. Patates püresinde yaratıcı tasarımlar yapmak için çatal bile kullanabilirsiniz.

Beyaz bir güveç çanağında çoban turtası için kıyma dolgusunun havai görünümü.
İçinde çoban böreği olan ve pişmeye hazır bir güveç.


Fırında pişirin:
200 derecelik lik bir fırına koyun ve kızarana ve köpürene kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Gerekirse, patates püresinin yüzeyinin kahverengileşmesine yardımcı olmak için son birkaç dakika kızartın.

(Pyrex veya cam tabak kullanarak kızartma yaparken dikkatli olun, piliçlerin yüksek ısısı altında parçalandıkları bilinmektedir. Seramik veya metal güveç kabı kullanıyorsanız endişe etmeyin.)


Önerilen varyasyonlar:

Kıyma ve patates püresi arasına bir kat kremalı mısır koyun. Pişirmeden önce patates püresinin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.