Zuhal Topal'la Yemekteyiz Zeynep Yılmazok'un tatlısı Paris-Brest nasıl yapılır? Paris-Brest tarifi

Zuhal Topal'la Yemekteyiz Zeynep Yılmazok'un tatlısı Paris-Brest nasıl yapılır? Paris-Brest tarifi
TV 8 ekranlarında bir kez daha yarışmaya başlayan Zeynep Yılmazok bu kez Yemekteyiz'de hünerlerini gösteriyor. Başarılı yarışmacının menüsündeki tatlı ise fragmana damga vurdu. Zuhal Topal'la Yemekteyiz Paris-Brest tarifi ve yapılışı haberimizde.

Milyonların karşısına çıktığı bölümlerle adından söz ettiren Zuhal Topal'la Yemekteyiz, yeni bir günde daha büyük bir heyecanla daha bekleniyor. Programda bugün yarışacak isim ise Zeynep Altınok. Menüsüyle rakiplerinden dahi tam not alan güzel yarışmacı, tatlısıyla çok konuşulacak gibi gözüküyor. Zira Zuhal Topal da dahil olmak üzere herkes olumlu yorumlarda bulundu. İzleyiciler de bu tatlıyı evlerinde hazırlamak üzere sorgulama gerçekleştiriyor. Ayrıca yerinde yemek isteyenler için ise Yılmazok kendisine ait olan Bonbon Plus isimli işletmesinde müşterilerine bu lezzeti sunuyor. Peki, Zuhal Topal'la Yemekteyiz Zeynep Yılmazok'un tatlısı Paris-Brest nasıl yapılır? Paris-Brest tarifi haberimizde yer alıyor.

Paris-Brest malzemeleri

  • 500 ml süt
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 bütün yumurta
  • 40 gr (4 çorba kaşığı kadar) mısır nişastası
  • 75 gr toz şeker
  • 1 fiske tuz
  • ½ adet çubuk vanilya (veya bir paket vanilinli şeker)
  • 25 gr tereyağı
  • Ayrıca: 100 ml sıvı krema (krem diplomat için)
  • Choux (şu) hamuru 225 ml su
  • 110 gr tereyağı
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 fiske tuz
  • 130 gr un
  • 4 orta boy (toplam ağırlığı ortalama 210-250 gr arası olmalıdır) yumurta

brest-01.webp

Paris-Brest yapılışı ve tarifi

ADIM 1
Yumurtalar, şeker, nişasta ve çubuğun içinden sıyrılan vanilya tanecikleri bir kasede tel çırpıcıyla karıştırılır.

ADIM 2
Süt ve çubuk vanilya bir tencerede ısıtılır. Kaynama noktasına gelince vanilya çubuğu çıkartılır ve bir yandan hızlıca karıştırarak yumurtalı karışıma sıcak süt ilave edilir.

ADIM 3
Bu karışım tekrar süt tenceresine aktarılır ve hafif-orta ateşte bir taşım kaynayıp koyulaşıncaya kadar pişirilir. Ocaktan alınca tereyağı eklenip eriyene kadar karıştırılır.

ADIM 4
Kullanmadan önce iyice soğuması gereken krema tercihen cam ve yayvan bir kaba aktarılıp üstü (kabuk tutmaması için kremayla temas edecek şekilde) streç folyo ile kapatılır. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında bekletilir.

ADIM 5
Bu kremayı kullanmadan önce bir çırpma kabına aktararak mikserle çırpmak gereklidir. Bu aşamada daha hafif dokulu bir krema ("krem diplomat") elde etmek istersek, 100 ml (yarım kutu) sıvı kremayı ayrı bir kapta mikserle hafif kıvam alana kadar çırpıp, soğumuş olan krem patisyere spatula yardımıyla yedirerek ekleyebiliriz.

ADIM 6
İlk dört malzeme bir tencereye konulur ve orta ateşte ısıtılır. Kaynayıp yükselmeye başladığında tek seferde un katılır ve tahta kaşıkla karıştırarak tencerenin kenarlardan ayrılarak toparlanır.

ADIM 7
Tencere ateşten alınır ve hamurun ilk sıcağı çıktıktan sonra oda sıcaklığındaki yumurtalar teker teker hamura yedirilir. Geleneksel olarak tahta kaşıkla (ve bir hayli kol kuvvetiyle) yapılması önerilen bu aşamayı dilerseniz standlı mikserinizde veya el mikseriyle de yapabilirsiniz.

ADIM 8
Hamur, ucuna şekilli veya düz duy takılmış krema torbasına doldurulur. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye arzu edilen şekillerde sıkılır. Önceden (fansız) 200 C’ye ısıtılmış fırına verilir.

ADIM 9
15-20 dk sonra fırın derecesi 160C’ye düşürülür ve yaklaşık 10 dk daha pişirilir. Bu sırada fırının kapağını açmamaya özen gösterilir.

ADIM 10
Hamurlar fırından çıktıktan bir-iki dakika sonra (içlerinde nem birikmesini önlemek için) enlemesine kesilir ve açık biçimde soğumaya bırakılır. Önceden hazırlanan kremayla doldurulur ve arasına arzu edilen meyveler eklenip, üstüne de pudra şekeri serperek servis edilir.

brest-03.webp

ADIM 11
Choux hamurları iyice soğuyup, bir süre açıkta bırakarak kurumaları sağlandıktan sonra hazırlanan kremayla doldurulur ve arasına arzu edilen meyveler eklenip, üstüne de pudra şekeri serperek servis edilir.

Not: Üzeri için istenilen şekilde süslenebilir. İç malzemesi zevke göre değişebilir ve hamuru yaparken fırına göre bazen sıvı yağ ilede yapılabiliyor

İlgili Haberler

Kaynak:Berrin Ozan Yeşiltepe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.