2020 Hac kuraları ne zaman? Başvuru tarihleri ve gerekli evraklar (belgeler) nedir

2020 Hac kuraları ne zaman? Başvuru tarihleri ve gerekli evraklar (belgeler) nedir
Her yıl büyük bir sabırsızlıkla beklenen hac kuraları için geri sayım başladı. On binlerce hacı adayı 2020 hac kuraları ne zaman? sorusunu sorarak başvuru tarihlerini ve gereken belgeleri araştırmaya başladı. İşte detaylar...

İslam'ın beş şartından biri olan Hacca gitmek ibadetini yerine getirmek isteyen on binlerce müslüman her yıl hac kurasına katılmak için başvuruda bulunuyor. Büyük bir heyecana sahne olan kura süreci, eğer olumlu sonuçlanırsa gözyaşlarıyla dahi karşılanıyor. Allah'a olan görevlerini yerine getirecek olmanın gururunu ve maneviyatını yaşamak isteyen hacı adaylarının beklediği an geldi. 2020 Hac kuraları için detaylar belli oldu. Detaylar haberimizde.
 

2020 Hac kura başvurusu hakkında bilinmesi gerekenler

İlk defa kayıt yaptıracaklar

  • 2020 yılında ilk defa hacca gitmek isteyenlerin müracaatları 11 Kasım- Saat: 00:01- 13 Aralık 2019 - Saat: 23:59 tarihleri arasında alınacaktır.
  • İlk Defa Kayıt yaptırmak isteyenler, Al Baraka Türk, Halkbank, Kuveyt Türk, Ptt Bank, Türkiye Finans, Vakıf Bank, Vakıf Katılım, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım bankalardan birine (İntenet bankacılığı (PTT Bank hariç) veya şubelerinden) 25.-TL ön kayıt ücretini yatırdıktan sonra Başkanlığımız hac ön kayıt linkinden e-devlet kimlik doğrulama sistemi yoluyla veya doğrudan e-devlet sistemi üzerinden ön kayıtlarını yapabileceklerdir.
  • Ön kayıt yaptırdıktan sonra vazgeçenlere ön kayıt ücreti iade edilmeyecektir.
  • Müracaatlarda; eş, anne, baba, kayınbaba, kayınvalide, kardeş ve çocukların birbirleri ile veya aralarında hiçbir akrabalık bağı olmayanların, istemeleri halinde 5 kişiyi geçmemek üzere grup halinde kuraya girme talepleri kabul edilecektir.
  • Başkasının yardımı olmadan günlük aktivitelerini gerçekleştiremeyecek derecede engelli, hasta veya yaşlı olanlar, hacca hiç gitmemiş refakatçileri ile birlikte; mahremsiz olarak hacca gidemeyecek durumda olan bayanlar ise müracaatlarını hacca hiç gitmemiş mahremleri ile birlikte yapmaları gerekmektedir.
  • Hacca götürülmek istenilen 0-12 yaş aralığındaki çocukların, ebeveynleri ile birlikte ön kayıtlarının yapılmış olması gerekmektedir. Çocuklardan da ön kayıt ücreti alınacaktır.
  • Ayrı ayrı yerlerde ve tarihlerde farklı hac konaklama türlerinde müracaat eden eş veya akrabaların bilahare mahremiyet birleştirilmesi yönündeki istekleri karşılanmayacaktır.
  • Daha önce hacca gidenlerin müracaatı kabul edilmeyecek, müracaatlardan veya kura çekiminden sonra hacca gittiği tespit edilenlerin kayıtları sistemden silinecek ve ön kayıt ücreti de iade edilmeyecektir.
  • Hacı adayları, müracaatlarının sisteme girilip girilmediğini ve yakınlık bağlantılarının doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını intenet üzerinden kontrol edebilecekler; kaydı girilmeyen veya kayıt bilgilerinde yanlışlık olanlar varsa bunlar, kayıt süresi içerisinde e-Devlet üzerinden veya ilgili müftülüklerden bilgilerini düzelttirebileceklerdir.
  • Yapılacak tercihlerin bağlayıcı olacağı ve kayıt süresi bitiminden sonra konaklama türü değişikliğine izin verilmeyeceği için hacı adayları; aşağıda belirtilen hac konaklama türlerinden durumuna uygun olanını, verilen fiyat aralığı ve tahmini hac seyahat sürelerini de dikkate alarak mutlaka işaretleyeceklerdir.
  • Ön kayıt ücretini yatırdığı halde süresi içerisinde 11 Kasım-13 Aralık 2019) müracaatını tamamlamayanların müracaatları kabul edilmeyecektir.


Daha önce kayıt yaptıran hacı adayları 2020'de hangi yolu izlemeli?

  • 2019 yılı haccı için çekilen kuraya katılıp kesin kayıt hakkı elde edemeyen hacı adaylarının kayıt yenileme işlemleri 11 Kasım 2019 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından otomatik yapılacaktır.
  • Kaydı yenilenen hacı adaylarından; sistemde kayıtlı konaklama türü, il, ilçe, adres ve cep telefonu bilgilerinde değişiklik yapmak isteyenler, bu değişiklikleri Başkanlığımız intenetten ön kayıt sisteminden e-Devlet kimlik doğrulama sistemi yoluyla veya ilgili müftülüklerden yapabileceklerdir.
  • Kaydı yenilenen hacı adaylarından, sistemde kayıtlı kura birlikteliklerinde değişiklik yapmak isteyenler veya birlikte kura birlikteliği oluşturmak isteyenler ilgili müftülüklere giderek işlemlerini yaptırabileceklerdir.


Ön kayıt ve kayıt yenilemelerde ortak kriterler

  • Müracaat esnasında tercih edilen hac konaklama türleri bağlayıcı olacağından ve daha sonra konaklama tür değişikliğine imkân tanınmayacağından, tercihler dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
  • Vatandaşlarımızın güncel iletişim bilgilerini kura sonuç bildirimi ve diğer bilgilendirmelerde sistemde kayıtlı iletişim bilgileri esas alınacağından mutlaka girmeleri gerekmektedir.
  • Yakınlarıyla birlikte müracaat edenlerden birinin ilk defa 2020 yılında kayıt yapmış olması, diğerinin ise kaydının yenilenmiş olması durumunda; talep etmeleri halinde bunların müracaatları kayıt yenileme 11 Kasım-13 Aralık 2019 süresi içinde birlikte alınabilecek ve kuraya da tek numara ile katılabileceklerdir. Bu işlemlerini il veya ilçe müftülüklerinden yapabileceklerdir.
  • İntenet ortamında veya müftülüklere yapılan müracaatlardaki bilgi eksikliğinden grup başı, dilekçeyi imzalayan veya intenet üzerinden değişiklik yapan kişi sorumlu olacaktır.
  • Hac yolcularına farklı hizmet seçenekleri sunabilmek maksadıyla Mekke ve Medine’deki bina veya otellerin fiziki yapıları ile Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’ye olan mesafeleri dikkate alınarak, hac konaklama türleri aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.


Hac'da konaklama çeşitleri

  • Mekke-Medine'de oda içinde banyo-tuvalet, buzdolabı ve karyolası bulunan, asansör sayısı yeterli, lobisi geniş ve ferah, müstakil yemekhane/irşat salonu bulunan, ortak kullanım mekânları hacı sayısına göre yeterli, 2, 3 ve 4 kişilik odalarda konaklama yaptırılacaktır.
  • Mekke'de Mescid-i Haram’a en fazla 7 km. Medine'de ise Merkeziye'de veya Mescid-i Nebevi’ye en fazla 700 metre mesafede yer alan binalarda konaklama yaptırılacaktır.
  • Mekke’de hacıların otellerden Kabe’ye ulaşımları ücretsiz otobüslerle ring usulü (bazı otellerden aktarmalı ring usulü) yapılacaktır. Ulaşım hizmeti Suudi Arabistan Mekke trafik komisyonu kararı gereği 05-15 Zilhicce 1441 26 Temmuz- 05 Ağustos 2020 tarihleri arasında verilememektedir.
  • Sabah kahvaltısı, ve akşam yemeği tabldot usulü, öğle öğünü için kumanya paketi verilecektir.
  • Medine’de kalma süresi 4 ila 6 gün arasında planlanacaktır.
  • Hac süresi uçak programına göre azami 45 gün olacaktır.


Hac süreci ile ilgili tarihler

  • 2020 yılı hac kurası 09 Ocak 2020 Perşembe günü çekilecek ve aynı gün ilan edilecektir.
  • Hac kesin kayıtları 13–24 Ocak 2020 tarihleri arasında yapılacaktır.
  • Hac için çıkışlar: 22 Haziran - 25 Temmuz 2020 (Hicri 01 Zilkade 1441-4 Zilhicce 1441); Hacdan dönüşler: 06 Ağustos - 02 Eylül 2020 (Hicri 16 Zilhicce 1441- 14 Muharrem 1442) tarihleri arasında yapılacaktır.

2020 hac ön kayıt başvurusu nasıl yapılır?
2020 yılında ilk defa hacca gitmek üzere müracaat etmek isteyen vatandaşlarımıza ön kayıt imkanı tanınmaktadır. Ön kayıtların 11 Kasım-13 Aralık 2019 tarihleri arasında www.hac.gov.tr adresinde yayınlanacak ön kayıt linkinden e-Devlet kimlik doğrulama sistemi veya doğrudan e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilecektir. 2020 yılı hac kurası 09 Ocak 2020 tarihinde çekilecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.