70 bin yüreğe umut olacak

70 bin yüreğe umut olacak
Züccaciye sektörünü tek çatı altında toplayan Züccaciyeciler Derneği, Uluslararası Down Sendromu Federasyonu ile 'ZÜCDOWN Mesleki Eğitim ve İstihdam Projesi'ni başlattı. Proje kapsamında down sendromlu 8 genç, ZÜCDER üyesi Karaca, Schafer, Korkmaz, Bernardo, Hisar, Hürsultan ve Akyüz Plastik’de istihdam edilecek.

Yaklaşık 470 üyesiyle züccaciye sektörünün nabzını tutan Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER), Uluslararası Down Sendromu Federasyonu (UDF) ile birlikte Türkiye’de bulunan 70 bin down sendromlu bireyin istihdamına yönelik önemli bir projeye imza atıyor. Dün aksim'deki Divan Otel’de tanıtımı yapılan ZÜCDOWN Mesleki Eğitim ve İstihdam Projesi ile UDF’nin belirlediği 8 down sendromlu genç  ZÜCDER üyesi Karaca, Schafer, Korkmaz, Bernardo, Hisar ve Hürsultan’da satış ve ofis elemanı olarak çalışacak. İstanbul’da başlayacak ve 17 ilde devam edecek proje kapsamında 12 Ocak-16 Şubat 2018 tarihleri arasında ZÜCDER ofisinde down sendromlu gençlere satış ve ofis yönetimi eğitimi verilecek. Down sendromlu gençler, 5 Mart 2018 tarihinde de ilgili markalarda satış ve ofis elemanı olarak çalışmaya başlayacak.

Güçlü sektör güçlü proje
Basın toplantısında ZÜCDOWN projesi hakkında bilgi veren ZÜCDER Başkanı Uğur Kaymak, “Türkiye’de perakende de en hızlı yayılan ve markalaşmanın en yüksek olduğu sektör züccaciye. Son 10 yıldır sektörümüz yurt içinde ciddi bir atılım gösterirken, yılda 2,6 milyar Dolar dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomimize katkıda bulunuyor. Sektörümüzün güçlenmesinde dernek üyesi markalarımız önemli bir rol üstleniyor. Güçlü bir sektör, kendisini sosyal sorumluluk projelerinde de göstermelidir. Biz de bu bakış açısından yola çıkarak Uluslararası Down Sendromu Federasyonu ile birlikte down sendromlu gençlerimizin üye markalarımızda istihdamı konusunda ZÜCDOWN projesini başlattık” dedi.

Çorbada tuzumuz olsun
İşverenlerin engelli birey çalıştırma oranlarıyla ilgili açıklamalar da yapan Kaymak, “Devletimiz, engelli, terör mağduru veya eski hükümlülerin istihdamı konusunda işverenlere zorunluluk getiriyor. Aynı il sınırları içerisinde 50 ve daha üzeri işçi çalıştıran işverenler mevcut çalışanlarının yüzde 3’ü kadar engelli personel çalıştırmakla yükümlüdürler. Bu oran, kamu işyerleri için mevcut çalışan sayısının yüzde 4’ü kadardır. Örneğin özel sektör için, 70 işçinin çalıştığı bir işyerinde en az 2 engelli işçinin istihdam edilme zorunluluğu bulunmaktadır. İŞKUR’ın rakamlarına göre 2016 yılında 79 bin 321 engelli birey iş başvurusunda bulunmuş, 236’sının kamuda, 14 bin 795’inin ise özel sektörde istihdamı sağlanmıştır. Yani engelli vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 20’sine istihdam sağlayabiliyoruz. Özellikle de ülkemiz üretim ve markalaşma atağındayken, istihdamı arttırmaya yönelik çalışmaya yapılırken engelli vatandaşlarımızı da evlerinden çıkarıp çalışma ve sosyal hayata kazandırmamız gerekiyor. Türkiye’nin her yerinde mağazaları bulunan güçlü bir sektör olduğumuzu göz önünde bulundurursak, 17 ile yayılacak projemizle, engelli vatandaşların istihdamında bizim de çorbada tuzumuz olacak. ZÜCDOWN projemiz, mağazalardaki istihdama da katkı sağlayacaktır. Ümidimiz bizimle birlikte down sendromlu gençlerin istihdamının diğer sektörlere yayılmasıdır” şeklinde konuştu.

İstanbul’dan Türkiye’ye yayılacak
Basın toplantısında down sendromlu bireylerin çalışma hayatındaki yeri hakkında açıklama yapan UDF Genel Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay ise, “UDF olarak kurulduğumuz günden bu yana down sendromlu bireylerin istihdamına yönelik çeşitli projeler üstlendik. Bunlardan biri Down Şefler ve Down DJ’ler projelerimizdi. Her iki projemiz de Türkiye’de büyük ses getirdi. Genel kanının aksine down sendromlu bireyler, eğitimler sayesinde çalışma ve sosyal hayata kazandırılabilirler. Kurulduğumuz günden bu yana yürüttüğümüz projelerle bunu göstermeye çalışıyoruz ve çok da önemli geri dönüşler alıyoruz. ZÜCDER ile yürüttüğümüz ZÜCDOWN projemizle de Türkiye’nin önemli markalarının mağazalarında down sendromlu gençlerimizi satış elemanı olarak görebileceksiniz. Şimdilik 8 down sendromlu gençle başladığımız projemizin çok kısa bir süre sonra yüzlerce down sendromlu bireye ulaşmasını öngörüyoruz. Federasyonumuz uzun çalışmalar sonucunda İstanbul’da yaşayan en uygun şartlara sahip down sendromlu gençleri belirledi. Bugün aileleriyle buraya gelen down sendromlu geçlerimiz, alacakları eğitimden sonra artık iş dünyasındaki yerlerini alacaklar.” dedi. Konuşmaların sonunda istihdama katkı sağlayan ZÜCDER üyelerine plaket verildi.

İstihdam için seferber oldular
ZÜCDER Başkanı Uğur Kaymak’ın, UDF Genel Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay’ın, Karaca Yönetim Kurulu Başkanı Arif Karaca’nın, Schafer Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Aslan’ın, Korkmaz Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Korkmaz’ın, Bernardo Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Sözen’in, Hisar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Erdoğan’ın, Hürsultan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yazıcı’nın ve Akyüz Plastik’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz’ün hazır bulunduğu basın toplantısına, istihdamı sağlanacak 8 down sendromlu genç de aileleriyle birlikte katıldı. 

Plaket töreni düzenlendi
Hisar adına İsamil Erdoğan, Hürsultan adına Gökhan Yazıcı, Karaca adına Tuğba Albayrak, Korkmaz adına Adem Tekin, Schafer adına Reyhan Özdemir, Bernardo adına Pınar Özsezgin, Joy Colours adına Gamze İçmen, İş Kadını Leyla Tatar, Küçükçekmece Özel Eğitim Uş Uygulama Okulu adına Müdür Yardımcısı Melek Ceylan, Yunus Emre Özel İş Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Ahmet Özgül plaket alan isimler arasında yer aldı. UFUK ÇOBAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.