Black Friday (Kara Cuma) nedir? 2023 Black Friday ne zaman, Efsane cuma indirimleri hangi mağazalarda ve ürünlerde olacak?

Black Friday (Kara Cuma) nedir? 2023 Black Friday ne zaman, Efsane cuma indirimleri hangi mağazalarda ve ürünlerde olacak?
Black Friday 2023 için sayılı günler kaldı. İndirim fırsatını değerlendirmek isteyen binlerce kişi mağazalara ve internet sitelerine yönelecek. Peki, bu yıl indirimler hangi tarihlerde gerçekleşecek?

Alışveriş tutkunları için her yıl bu tarihte birçok mağazada indirim rüzgarları esiyor. Black Friday’in esas tarihi, 24 Kasım Cuma günüdür. Yılın en büyük indirim dönemi olan kara cuma, her ne kadar 24 Kasım Cuma saat 00.00'da başlayacak olsa da son yıllarda birçok marka ve e-ticaret pazaryerleri, kasım ayının tamamına yayılan sıcak fırsatlar ile tüketicilerin karşısına çıkıyor. Hal böyle olunca da kara cuma oluyor, "kara kasım".

Kara Cuma'da indirime giren ürünler hangileri?

Televizyonlar, Airfryer modelleri, akıllı saatler, akıllı bileklikler, tablet ve bilgisayarlar, akıllı telefonlar, laptoplar, ekran kartları, fotoğraf makineleri, çamaşır makineleri, buzdolapları, çamaşır kurutma makineleri, kahve makineleri, bulaşık makineleri, robot süpürgeler, kablosuz kulaklıklar, kış lastikleri, modemler, mutfak robotları, ütü modelleri, kombi modelleri, tost makineleri, aksiyon kameraları, saç kurutma makineleri, klavyeler, mouse modelleri , yazıcılar, bluetooth hoparlörler, çay makineleri, mikrodalga fırınlar, hava temizleme cihazları, saç şekillendiriciler, tıraş makineleri, Wifi sinyal güçlendiriciler, derin dondurucular, filtre kahve makineleri, gaming koltuklar, powerbankler, klimalar , tansiyon aletleri, elektrikli bisikletler, Drone modelleri….

Kıyafet ve giyim sektörü de bu indirimden nasibini alacaklar arasında; kozmetik ve ulaşımda da indirim kampanyaları tüketicileri bekliyor.

Black Friday'de hangi mağazalar indirime giriyor?

Apple, Dyson, Huawei, Samsung ve Xiaomi başta olmak üzere onlarca marka, kasım ayı süresince çeşitli kampanyalar düzenliyor.

Boyner, Migros, Trendyol, Hepsiburada, N11 ve Amazon

Zara & İnditex Grubu, Defacto, Penti, Mavi, Cat, Calvin Klein, Mango, H&M

Vestel, Arzum, Philips, Grundig, Bosch, Lenovo

Omo, Solo, Yataş, Bambu, Bambi, Paşabahçe, Tchibo, Madame Coco, English Home

Türkçe'ye "kara cuma" şeklinde çevrilen Black Friday, dünya genelinde düzenlenen bir alışveriş festivaline verilen bir isimdir. Türkiye'de efsane cuma, muhteşem cuma veya şahane cuma gibi isimlerle de anılan bu alışveriş festivalinde, onlarca marka %80'e varan indirimler düzenliyor. Peki adı indirim gibi güzel bir şeyle anılan bir etkinlik, neden olumsuzluk çağrışımı yapan siyahla özdeşleştirilmiş?

Kara Cuma tarihçesi: Black Friday ismi nereden geliyor?

Amerika Birleşik Devletleri’nde 1932 yılından bu yana Noel alışveriş sezonunun başlangıç tarihi, kasım ayının son cuma günü kabul edilir. ABD'de Şükran Günü olarak kutlanan kasım ayının dördüncü perşembesini takip eden cuma gününe denk eden bugün, 1961’den itibaren Black Friday olarak anılmaya başlanmıştır. Bugünün anlamını açıklayan iki rivayet bulunuyor:

İlk rivayete göre Black Friday günü yapılan indirimler ABD’nin Philadelphia kentinde adeta kaosa neden oldu. %80’e varan indirimleri duyan halk, mağazalara akın edip üzerine bir de binlerce turist ordu-deniz kuvvetleri futbol maçı için şehre gelince Philadelphia’da hayat durma noktasına geldi. Kentteki aşırı kalabalık; yoğun araç trafiğine, izdihama ve hatta mağaza çalışanlarının ezilerek hayatını kaybetmesiyle birlikte mağazaların yağmalanmasına neden oldu. Kentteki polis memurları yaşanan bu olumsuzluklara atıfta bulunmak için telsiz anonslarında “Black Friday” tabirini kullanınca bugüne kara cuma denilmeye başlandı.

Diğer bir rivayet ise şöyle; Amerika Birleşik Devletler’indeki mağazalar, muhasebe detaylarını elle kaydettiklerinde karları siyah, zararları ise kırmızı renkte kaydediyormuş. Pek çok mağaza yılın büyük bölümünde zararla (kırmızı) faaliyet gösterirken, Şükran Günü’nün ertesi günü çok fazla harcama yapılınca kar (siyah) elde ediliyormuş. Bundan ötürü de mağazalar bugünü “Black Friday” olarak isimlendirmiş.

1400x1050black-friday-ne-zaman-basliyor-kara-cuma-anlami-ne-demek.jpeg

Black Friday alışverişlerinde dikkat edilmesi gerekenler:

Öncelikle liste yapın!

Bu indirimin yıllık bütün alışverilerinize hitap edeceğini unutmayın.

black-friday-nedir-ipuclari.jpeg

Ürünler hakkında ön araştırma yapın.

Bozulmayan ürünleri stoklayın.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.